PROPOSTA CULTURAL
Cultura 20/09/2017

'Trans-plantar', un monòleg de Pep Noguera, al teatre Catalina Valls de Palma

A més, teatre, música, conferències, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
15 min

‘Trans-plantar’ / Teatre

Teatre Catalina Valls (passeig Mallorca, 9. Palma) / Dia 21 a les 17 h

‘Trans-plantar’.

Monòleg vital amb humor, ironia i sàtira en què la paraula “trasplantar”, títol de l’obra, es converteix en l’eix vertebrador de les successives vides de l’actor, Pep Noguera. Una sèrie de trasplantaments han fet de la seva vida el que ara, finalment, és: trasplantaments de manera de ser, de professió, d’ubicació i el darrer i més important, d’òrgans vitals.

Jordi Maranges / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 21 a les 13.30 h

Jordi Maranges.

Jordi Maranges va fer les primeres passes musicals a El Diablo en el Ojo i El Piano Ardiendo. Després començà la carrera en solitari amb el disc ‘El baile de los cangrejos’, un diari existencial amb tocs neoromàntics i barrocs; l’EP ‘Circo del amor’; el seu segon EP, ‘El cazador’, amb el tema de l’amor com a protagonista, i el seu darrer EP, ‘Món físic’, més intimista i autobiogràfic.

Erik Göransson / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 21 a les 14.45 h

Erik Göransson.

Erik Göransson és un compositor d’origen suec, guitarrista i vocalista establert a Mallorca. Combinat amb la seva guitarra acústica, veu de fum i humil sinceritat, amb influències clares del folk americà, ha publicat el seu segon àlbum d’estudi, anomenat ‘Perspective’.

Apol·lònia / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 21 a les 15.30 h

Apol·lònia.

‘Apol·lònia canta Maria Cinta’ és el disc en el qual la cantant reinterpreta les cançons de la que va ser nina prodigi de la Nova Cançó més ie-ie. Apol·lònia transforma els temes amb la seva veu profunda i els dona nous matisos de soul i pop.

Enric Pastor & Co / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 21 a les 17.30 h

Enric Pastor & Co.

Enric Pastor & Co és un quartet que va néixer amb la intenció d’incorporar el violí dins d’una formació de jazz i basa el seu repertori en composicions originals reflectides al seu primer treball discogràfic, ‘Canvis’.

Go! Man! Go! / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 21 a les 17.30 h

Go! Man! Go!

Post Rock en clau Low-Fi, paisatges lisèrgics i guitarres afilades és la proposta de Go! Man! Go!, que aquest 2017 presenta el seu primer LP gravat i produït per Toni Toledo.

‘Las dos en punto’ / Teatre

Teatre Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89. Palma) / Dia 21 a les 18 h

‘Las dos en punto’ .

Tragicomèdia, guanyadora del certamen de Creació Teatral d’Art Jove 2016, basada en dues conegudes dones anarquistes de Santiago de Compostel·la que després de rebre abusos de poder es converteixen en uns personatges carismàtics i estrambòtics que passegen per un món propi de bogeria creant un espai de revolució i convicció.

Sweet Poo Smell / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 21 a les 18.15 h

Sweet Poo Smell.

Aquestes tres dones facturen un rock’n’roll amb aroma de countryfolk, fent ús de jocs vocals amb una percussió molt interessant. La seva posada en escena, amb aquesta actitud de malfactor i forma tan captivadora de portar el ritme amb els peus, acompanyen unes cançons que parlen sobre l’absurda rapidesa del caòtic món modern.

Pere Navarro Quintet / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 21 a les 18.30 h

Pere Navarro Quintet.

Quintet liderat per Pere Navarro, trompetista i compositor dedicat al jazz i actualment un dels grans talents de l’Estat d’aquest gènere. A les composicions del seu darrer disc, ‘Perenne’, materialitza el seu propi punt de vista del jazz més jove i contemporani.

‘Dolça Sodoma Meva’ / Teatre

Teatre Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89. Palma) / Dia 21 a les 19 h

‘Dolça Sodoma Meva’.

Sal… temps… i aigua. Una estàtua de sal, després de molt de temps, torna a la vida. És l’única supervivent de Sodoma. Ella recorda i relata com van ser els darrers dies de la seva dolça ciutat perduda i destruïda. I el seu testimoni tot ho capgirarà.

L’Emperador / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 21 a les 19 h

L'emperador.

El grup sorgeix d’un altre projecte paral·lel, Copo. Ara han decidit fer el salt al valencià i presenten quatre temes en un disc artesanal, molt cuidat, ‘Vuit vuitmils’. Les lletres de L’Emperador parlen de fets quotidians, amistat i amor.

Highlands Project / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 21 a les 19.30 h

Highlands Project .

Highlands Project va començar com a quartet i s’ha convertit en un collectiu, una formació de músics que canvia en cada concert mantenint sempre una base fixa de composicions pròpies de jazz amb funk, soul i RnB.

No Room / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 21 a les 19.45 h

No Room.

No Room són un grup de folk i pop-rock amb cançons pròpies. El seu directe és un viatge sonor gràcies als nombrosos instruments que passen per les mans dels músics, on destaca un violí elèctric, així com el joc de veus amb el que acompanyen les seves composicions.

‘Por’ / Teatre

Teatre Principal (Riera, 2A. Palma) / Dia 21 a les 20 h

‘Por’.

Basada en el conte ‘El pou cec’ de Les denúncies, un volum de narracions d’Antoni Mus. ‘Por’ se situa en el context de la Segona República i de la Guerra Civil a Manacor. Explica la història d’un republicà que s’amaga durant la guerra per por de la repressió dels revoltats. És cert que el tema central és la paradoxa de la por, però l’obra també tracta alguns drets fonamentals i llibertats públiques, així com l’impuls sexual.

Jazz Fingers / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 21 a les 20.30 h

Jazz Fingers.

The Jazz Fingers és un projecte musical basat en la música moderna, la bossa nova i el jazz. El van formar l'any 2012 cinc músics mallorquins: bateria, contrabaix, piano, saxòfon i trombó. El seu objectiu és oferir a les actuacions la qualitat i l'espontaneïtat del jazz, tant actual com clàssic, a través de diferents estils i també amb una pinzellada de peces de composició pròpia.

Lava Fizz / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 21 a les 20.30 h

Lava Fizz.

Lava Fizz és un grup format per cinc joves veterans del panorama indie mallorquí i tot els membres són integrants de bandes ja consagrades de l’escena local i nacional. Lava Fizz practica un pop ple de llum i que convida a moure’s.

‘Makam’ / Espectacle

Teatre Xesc Forteza (plaça Miquel Maura, 1. Palma) / Dia 21 a les 20.30 h

‘Makam’.

‘Makam’ reuneix el cel, la terra i la música en un espectacle que barreja el circ, la dansa i la música en viu. Així cerca connectar amb l’essència ancestral. ‘Makam’ és el primer experiment escènic del col·lectiu artístic Makam.

Astrolabio / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 21 a les 21.15 h

Astrolabio.

Tot i haver existit sota altres noms, no és fins a l’any 2007 quan Astrolabio posa nom a aquesta particular formació de quatre elements que, mitjançant les seves cançons, s’infiltra en l’ocultisme de realitats paral·leles. A principi de 2015 publica ‘Carretera serpiente’, un disc entre el brit pop i la psicodèlia.

Lemon Emigrants / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 21 a les 21.30 h

Lemon Emigrants.

Lemon Emigrants es va formar amb la voluntat de reunir elements del funk, el rock, el soul, el jazz o el hip-hop. La formació va variant, tant d’instrumentació com de músics, per tal d’investigar sobre noves possibilitats sonoresa i evolucionar el concepte del grup. Un dels directes més potents de les bandes locals que es poden trobar a Eivissa.

‘Síndrhomo’ / Teatre

Teatre Xesc Forteza (plaça Miquel Maura, 1. Palma) / Dia 21 a les 21.30 h

‘Síndrhomo’.

Tragicomèdia per la qual la dramaturga María Cárdenas va rebre el premi a la millor autoria revelació dels premis Max de les arts escèniques. Mostra la bogeria de tres personatges que viuen la crisi d’una societat amb poca actitud per ajudar i donar suport a aquells que perden la casa, l’ocupació o el seu lloc al món. És una oda a la resiliència que utilitza l’humor i la ironia com a eina per entrar en els confins més foscos del nostre dia a dia.

Go Cactus / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 21 a les 22 h

Go Cactus.

‘Hi, we are cactus’ és el títol del seu primer EP, que edita la discogràfica mallorquina Blau. Les seves cançons sonen ràpides i urgents. Destaquen per la seva energia i per la capacitat d’interpretació d’un trio extremadament jove, amb melodies fresques i arranjaments que sonen sixties partint del rock surfer.

‘Frontera’ / Espectacle

Arxiu del Regne de Mallorca (carrer de Ramon Llull, 3. Palma) / Dia 21 a les 22.30 h

‘Frontera’.

Poema visual-corporal que narra la història d’aquells que han experimentat el desarrelament i la separació dels seus éssers estimats. Moments, records i pensaments com la resistència al viatge, les llàgrimes compartides de la partida, les morts durant el trajecte, el trauma de l’arribada, les negres nits a l’estranger.

Blaumut / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 21 a les 22.45 h

Blaumut.

Blaumut és una formació musical que combina el folk amb el pop, la música clàssica i la cançó d’autor. Fan lletres plenes d’imatges, arranjaments d’instruments clàssics de corda, i el so de diverses andròmines formen l’atmosfera de les seves cançons. ‘Equilibri’ és el seu tercer disc.

Satellites / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 21 a les 23.30 h

Satellites.

Satellites és un grup de música rock experimental. En actiu intermitentment des del 1996, la seva música es caracteritza per canvis de dinàmica abruptes i per l’exploració de músiques d’inducció al trànsit. Canten principalment en anglès i esporàdicament en català i en castellà.

‘La cançó com a memòria’ / Conferència

Institució Pública Antoni M. Alcover (Manacor) / Dia 21 a les 20.15 h

‘La cançó com a memòria’.

El festival Emparaular s’obre amb ‘La cançó com a memòria’, una conferència cantada encapçalada per Biel Majoral, acompanyat de Delfí Mulet a la guiterra, Biel Torres al clarinet i Catalina Obrador a l’oboè.

‘#Comviure’ / Teatre

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma) / Dia 21 a les 21.30 h

'#Comviure'.

Les dificultats per accedir a un habitatge digne han generat tot un seguit de noves formes de conviure en un habitatge i això mateix ha generat noves formes d’interrelació humana. ‘#Comviure’ ens convida a pensar sobre això i sobre el model turístic, l’estat del benestar, la pobresa, la memòria, la por de la solitud, la influència de les xarxes socials, la gentrificació o la dictadura de la felicitat. És una proposta escènica radical, íntima i propera, que fuig del teatre com a convenció per acostar-se a la vida. I és que, com diuen els seus creadors, “no és una comèdia, ni un drama ni una tragèdia. No és cap d’aquestes tres coses i les és totes tres. Com la vida mateixa!”.

‘Espires del Foc’ / Exposició

Galeria Sailer (carrer del Bisbe Verger, 6. Santanyí)

'Espires del Foc', de Guillem Vicens.

Guillem Vicens presenta en societat el seu nou treball, ‘Espires del Foc’, la quarta passa del camí monocromàtic que Vicens ha dedicat als elements que formen la natura amb quatre exposicions diferents. Ara és el torn del vermell (foc), després de passar pel blanc (aire), el blau (aigua) i la terra. L’objectiu de l’artista santanyiner és transmetre les seves vivències personals i les seves curolles amb un sol color, treballant sobre diferents superfícies i materials; i en aquest cas, sempre amb el color vermell com a protagonista. Guillem Vicens: “La pedra de Santanyí ha estat sempre vinculada a la meva família i sempre formarà part del que faig, però aquesta vegada també he fet feina intentant aconseguir textures amb les teles i també treballant amb el paper reciclat... Com a artista he gaudit d’utilitzar teixits per expressar-me. Darrere cada peça, cada quadre, hi ha un concepte que potser arribi a l’espectador o potser no, però l’haurà convidat a entrar-hi i a la reflexió”.

‘Almon s’està com aquí’ / Exposició

Centre de Cultura Sant Diego (es Banyer, s/n. Alaior) / Fins a l’1 d’octubre

Almon-sesta-aqui-Menorca-turisme_1805229730_45398310_315x695bo

El turisme actual és el resultat d’un procés de maduració de més d’un segle, durant el qual ha esdevingut un dels sectors més puixants de l’economia menorquina, fet que ja justificaria l’organització d’una exposició dedicada a aquesta activitat. Tanmateix, la interacció entre visitants i locals té multitud d’altres facetes, que aquesta mostra intenta explorar: cultural, social, històrica, arquitectònica, urbanística, paisatgística... Així mateix, s’hi veurà com el turisme, des dels seus orígens, fa un ús intensiu de la il·lustració i la fotografia per crear una imatge de l’illa, que s’ha anat transformant al llarg del temps. En definitiva, es vol mostrar com s’ha format i què significa el turisme per a Menorca.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

‘Eva Kircz’.

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

Obra pictòrica d’Erwin Bechtold / Exposició

Sala municipal El Roser (carrer del Roser, 1. Ciutadella) / Fins al 30 de setembre

Obra pictòrica d’Erwin Bechtold.

L’obra d’Erwin Bechtold presenta un concepte espiritual molt significatiu: la dualitat, la confrontació d’elements oposats. Bechtold no cerca l’harmonia entre contrastos, sinó que sap visualitzar la lluita entre els elements. Aquesta inquietud provoca la tensió en les seves obres. En aquesta exposició presenta la seva obra més recent, en la qual hi ha una notable variació del seu vocabulari: ara les confrontacions s’articulen entre la geometria i les senyes efectuades de manera ràpida i descontrolada, que originen tensions entre la raó i l’expressivitat.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

'Ciutat de vacances' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 22 d'octubre
'Ciutat de vacances'.

El projecte 'Ciutat de vacances' és un treball en procés sobre turisme i està organitzat conjuntament per quatre institucions: Es Baluard (Palma), Arts Santa Mònica (Barcelona), Istituto Europeo di Design (IED Venècia) i Museo de Arte Contemporáneo de Alicante (MACA).

A l'exposició a Palma les produccions pròpies dialoguen amb altres artistes d'àmbit estatal i internacional. Paral·lelament l'exposició oferirà a llarg d'aquests mesos un seguit d'activitats, visites i conferències.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre
Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat. ©Jacqueline Picasso

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats