PROPOSTA CULTURAL
Cultura 19/09/2017

‘Una nit de musical’, amb Àngels Gonyalons, al Principal

A més, teatre, cinema, òpera, presentacions de llibres, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
9 min

‘Una nit de musical’ / Concert

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma) / Dia 20 a les 20 h

‘Una nit de musical’.

L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears ens proposa un viatge per l’espai i el temps amb una selecció de peces dels millors musicals, que ens portarà del Broadway de Nova York al West End de Londres. Cançons de títols històrics com ‘A chorus line’, ‘Follies’, ‘Cats’, ‘Els Miserables’ o ‘L’Òpera dels tres rals’. Serà amb Àngels Gonyalons i emmarcat dins la Fira B!.

‘La ventana de enfrente’ / Cinema

Teatre Municipal Catalina Valls (passeig de Mallorca, 9. Palma) / Dia 20 a les 20 h

'La ventana de enfrente'.

Dins el cicle El món jueu i el cinema, projecció de la pel·lícula italiana ‘La ventana de enfrente’, de Ferzan Ozpetek. Fa nou anys que Giovanna i Filippo són casats i tenen dos fills. Ella fa feina a una granja de polls i es treu un sobresou fent pastissos per a un bar. L’home té problemes laborals. L’arribada a ca seva de Davide, un ancià que han trobat perdut al carrer al qual falla la memòria i a qui ella ajuda a reconstruir el seu passat, canviarà la seva vida. Paral·lelament, Giovanna comença a sentir una atracció especial pel seu veí, que observa des de la finestra de ca seva.

‘#Comviure’ / Teatre

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma) / Dia 20 a les 20 h

'#Comviure'.

Les dificultats per accedir a un habitatge digne han generat tot un seguit de noves formes de conviure en un habitatge i això mateix ha generat noves formes d’interrelació humana. ‘#Comviure’ ens convida a pensar sobre això i sobre el model turístic, l’estat del benestar, la pobresa, la memòria, la por de la solitud, la influència de les xarxes socials, la gentrificació o la dictadura de la felicitat. És una proposta escènica radical, íntima i propera, que fuig del teatre com a convenció per acostar-se a la vida. I és que, com diuen els seus creadors, “no és una comèdia, ni un drama ni una tragèdia. No és cap d’aquestes tres coses i les és totes tres. Com la vida mateixa!”.

‘La flauta màgica’ / Projecció d’òpera

Cinemes Canal Salat (carrer de Sant Antoni M. Claret, s/n. Ciutadella) / Dia 20 a les 20.15 h

'La flauta màgica'.

Retransmissió en directe de ‘La flauta màgica’, de Wolfgang Amadeus Mozart, des de la Royal Opera House de Londres. Una oportunitat per gaudir de la història sobre la recerca de l’amor del noble Tamino i el dionisíac Papageno.

‘Salubrismo o barbarie’ / Presentació de llibre

Jardins del Llatzeret de Maó / Dia 20 a les 16.30 h

'Salubrismo o barbarie'.

Aquest llibre, d’autoria col·lectiva, parla de la salut i els seus determinants socials. Influeix la precarietat laboral en la salut més o menys que l’atur? Quin tipus de mirades de salut pública hem d’esperar de cada ideologia? Són les cures l’eix d’articulació de les desigualtats socials a la salut? Quin paper han de tenir uns sistemes sanitaris que miren la salut amb ulls comunitaris? De quina manera interacciona la salut pública amb els patiments psicològics? Quin paper tenen a la salut termes com l’ètica, el poder o la classe social? Aquestes són moltes preguntes que s’aborden directament en aquest llibre.

‘Espires del Foc’ / Exposició

Galeria Sailer (carrer del Bisbe Verger, 6. Santanyí)

'Espires del Foc', de Guillem Vicens.

Guillem Vicens presenta en societat el seu nou treball, ‘Espires del Foc’, la quarta passa del camí monocromàtic que Vicens ha dedicat als elements que formen la natura amb quatre exposicions diferents. Ara és el torn del vermell (foc), després de passar pel blanc (aire), el blau (aigua) i la terra. L’objectiu de l’artista santanyiner és transmetre les seves vivències personals i les seves curolles amb un sol color, treballant sobre diferents superfícies i materials; i en aquest cas, sempre amb el color vermell com a protagonista. Guillem Vicens: “La pedra de Santanyí ha estat sempre vinculada a la meva família i sempre formarà part del que faig, però aquesta vegada també he fet feina intentant aconseguir textures amb les teles i també treballant amb el paper reciclat... Com a artista he gaudit d’utilitzar teixits per expressar-me. Darrere cada peça, cada quadre, hi ha un concepte que potser arribi a l’espectador o potser no, però l’haurà convidat a entrar-hi i a la reflexió”.

‘Almon s’està com aquí’ / Exposició

Centre de Cultura Sant Diego (es Banyer, s/n. Alaior) / Fins a l’1 d’octubre

Almon-sesta-aqui-Menorca-turisme_1805229730_45398310_315x695bo

El turisme actual és el resultat d’un procés de maduració de més d’un segle, durant el qual ha esdevingut un dels sectors més puixants de l’economia menorquina, fet que ja justificaria l’organització d’una exposició dedicada a aquesta activitat. Tanmateix, la interacció entre visitants i locals té multitud d’altres facetes, que aquesta mostra intenta explorar: cultural, social, històrica, arquitectònica, urbanística, paisatgística... Així mateix, s’hi veurà com el turisme, des dels seus orígens, fa un ús intensiu de la il·lustració i la fotografia per crear una imatge de l’illa, que s’ha anat transformant al llarg del temps. En definitiva, es vol mostrar com s’ha format i què significa el turisme per a Menorca.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

‘Eva Kircz’.

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

Obra pictòrica d’Erwin Bechtold / Exposició

Sala municipal El Roser (carrer del Roser, 1. Ciutadella) / Fins al 30 de setembre

Obra pictòrica d’Erwin Bechtold.

L’obra d’Erwin Bechtold presenta un concepte espiritual molt significatiu: la dualitat, la confrontació d’elements oposats. Bechtold no cerca l’harmonia entre contrastos, sinó que sap visualitzar la lluita entre els elements. Aquesta inquietud provoca la tensió en les seves obres. En aquesta exposició presenta la seva obra més recent, en la qual hi ha una notable variació del seu vocabulari: ara les confrontacions s’articulen entre la geometria i les senyes efectuades de manera ràpida i descontrolada, que originen tensions entre la raó i l’expressivitat.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

'Ciutat de vacances' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 22 d'octubre
'Ciutat de vacances'.

El projecte 'Ciutat de vacances' és un treball en procés sobre turisme i està organitzat conjuntament per quatre institucions: Es Baluard (Palma), Arts Santa Mònica (Barcelona), Istituto Europeo di Design (IED Venècia) i Museo de Arte Contemporáneo de Alicante (MACA).

A l'exposició a Palma les produccions pròpies dialoguen amb altres artistes d'àmbit estatal i internacional. Paral·lelament l'exposició oferirà a llarg d'aquests mesos un seguit d'activitats, visites i conferències.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre
Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat. ©Jacqueline Picasso

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats