PROPOSTA CULTURAL
Cultura 20/07/2017

‘Crònica de la nova cançó’ a la finca de Raixa

Més música, poesia, teatre, presentacions de llibre, documentals, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
18 min

‘Crònica de la Nova Cançó’ / Música

Raixa (ctra. Palma-Sóller, km 12. Sóller) / Dia 21 a les 21 h

‘Crònica de la Nova Cançó’.

El novembre del 2016, i de la mà de tres músics professionals, neix el projecte ‘Crònica de la Nova Cançó’, que ara ja és una realitat i ha fet diferents concerts arreu de Mallorca. En aquests moments, el grup està format per sis components amb instruments molt diferents que encaixen a la perfecció, partint d'un piano de coa, un violoncel, un contrabaix i també una guitarra acústica, un flabiol mallorquí i dues veus. Aquest grup va néixer amb la intenció de recuperar les cançons de lluita per la llibertat que cantaven en aquell moment els cantants catalans i mallorquins. En aquest concert es podran escoltar cançons de Serrat, Llach, Maria del Mar Bonet, i algunes no tan conegudes de Josep Maria Espinàs i de Joan Isaac.

Antonio Aragón i Noemí Dalmau / Serenates d’estiu

Jardins de la Fundació Bartomeu March. Torre Cega (Joan March, 2. Cala Rajada) / Dia 21 a les 22 h

Serenates d’estiu.

La veu i el piano es donen cita en un concert en què el lirisme i la musicalitat es fonen entre matisos que van des de l’expressió més íntima fins a la més extrovertida. Una proposta variada, intensa, en la qual se’ns convida a gaudir de la música.

‘Amor, arrels, branques i fulles’ / Espectacle poètic

Pati de Can Balaguer (ctra. Esporles, 161. Palma) / Dia 21 a les 20 h

‘Amor, arrels, branques i fulles’.

Amb Heura Gayà, Meritxell Gené, Meritxell Cucurella-Jorba i Txabi Àbrego. Un recorregut d’amor des de les arrels dels nostres poetes, passant per les branques de totes les maneres de dir de la nostra llengua fins a les fulles que el fan volar més enllà de tot. Entrellaçant cançons i poemes de Foix, Vinyoli, Salvat-Papasseit, Ferrater, Estellés, Marçal, Torres i Espriu. Aquest espectacle en el marc del XIX Festival de Poesia de la Mediterrània.

Coral 3x4 / Música

Casal de Cultura Can Gelabert (carrer de la Portella, s/n. Binissalem) / Dia 21 a les 21 h

Coral 3x4.

Aquest divendres el Casal de Cultura Can Gelabert acull el concert a càrrec de la Coral 3x4 de Binissalem. Amb la direcció d’Antònia Borràs i Tomàs Rosselló com a director convidat, la coral interpretarà, entre d'altres, peces de compositors nòrdics.

‘Societat (s’odi heretat)’ / Teatre

Can Alcover (Sant Alonso, 24. Palma) / Dia 21 a les 19 h

‘Societat (s’odi heretat)’.

La companyia Germen Teatre presenta l’obra ‘Societat (s’odi heretat)’, en què exposen la seva visió sobre quins són els fonaments de la nostra societat.

‘Macià Manera: Seguirem somiant’ / Presentació de llibre

Molí d’en Nofre (carrer del Molinar, 35. Montuïri) / Dia 21 a les 20.30 h

‘Macià Manera: Seguirem somiant’.

Presentació del llibre a càrrec dels curadors de l’obra: Magdalena Aguió, Apol·lònia Miralles, Joana Maria Sampol, Margalida Sampol i Mercè Ventura. Moderarà l’acte editor Lleonard Muntaner.

Duo Cassadó / Formentor Sunset Classics

Royal Hideaway Formentor (platja de Formentor, s/n. Port de Pollença) / Dia 21 a les 20.30 h

Duo Cassadó.

El Duo Cassadó ha anat cultivant en la darrera dècada nombrosos èxits. Mogut per un interès especial en el repertori espanyol, Marta Moll i Damián Martínex es consoliden com dos dels instrumentistes més prometedors de la seva generació. El programa que interpretaran inclou, a més de vertaders clàssics de la literatura per a violoncel, com la sonata ‘Arpeggione’ (de F. Schubert) i l’‘Adagio und allegro’ (de R. Schumann), les obres de dos grans compositors espanyols: Gaspar Cassadó i Ernesto Halter.

‘Il Trovatore’ / Liceu a la fresca

Parc de la Mar (Palma) / Dia 21 a les 22 h

‘Il Trovatore’.

Cada any, el Gran Teatre Liceu, en el seu afany per difondre la música i la cultura, promou que des d'alguns punts assenyalats del territori es retransmeti en ‘streaming’ la mateixa òpera que s'estigui realitzant a Barcelona. En aquesta ocasió ofereixen ‘Il Trovatore’, de Verdi.

Poésart

Fundació Aina maria Lliteres (carrer de Rafel Blanes, 4. Artà) / Dia 21 a les 18 h

Poésart.

El festival Poésart arriba aquest divendres a Artà per cinquena vegada com a esdeveniment plenament consolidat i omplirà diversos indrets del municipi de poesia, música i lletres. La inauguració serà a càrrec de l’organitzadora del festival, Maria Antònia Massanet, qui en donarà els detalls. En acabar la inauguració, Marga Llobera oferirà un espectacle de dansa i just després es donarà inici al recorregut de microrecitals per diversos bars i restaurants amb l’acompanyament de la batucada TremolArtà. Entre els intèrprets, hi figuren Tonina Canyelles, Joan Perelló, Lucia Pietrelli, Pau Vadell i Odile Arqué. La jornada acabarà a la terrassa del Teatre d’Artà amb un concert del cantautor Lluís Gili i del grup Vers Endins.

Michael Legend / Música

Trui Teatre (Son Rapinya. Palma) / Dia 21 a les 21.30 h

Michael Legend.

Comença una nova temporada de l’espectacle homenatge al rei del pop Michael Jackson. Michael Legend (Jackson Tribute) és considerat el millor musical homenatge a Michael Jackson en l’actualitat, un espectacle en què es podrà veure el millor doble del món amb una excel·lent formació musical i un excel·lent equip de ballarins, coristes i artistes convidats.

Goodoo / Alè 2017

Amfiteatre del parc de Son Tugores (Alaró) / Dia 21 a les 21 h

Goodoo.

Musica tribaletno fusió que uneix instruments ancestrals d’australià, Àsia, Llatinoamericà i Àfrica amb contemporanis.

Banda de Música de Palma / Concert

Cases de Son Ametller (Aragó, 302. Palma) / Dia 21 a les 20 h

Banda de Música de Palma.

Amb motiu de la imposició de la Medalla d’Or de la Ciutat al SCD HIspània, pel seu 75è aniversari, la Banda de Música de Palma ofereix aquest concert a les Cases de Son Ametler (el Viver) amb un programa inspirat amb en ritmes moderns i frescs. El títol del concert és ‘A tot ritme’.

Orquestra Simfònica de les Illes Balears / Música

Castell de Bellver (Camilo José Cela, s/n. Palma) / Dia 21 a les 21.30 h

En la segona jornada l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears interpretà les tres primeres simfonies de Beethoven.

L’Orquestra Simfònica fa un concert d’agraïment i de fidelització gratuït per als abonats (el preu per a la resta de públic és de 15 euros) amb la cantant Trinidad Montero. Interpretaran ‘El amor brujo’ de Manuel de Falla i una selecció de cobles de Manuel Quiroga.

Microteatre

Casal de Cultura Joan Mascaró i Fornés (plaça de l’Abeurador, 4. Santa Margalida) / Dia 21 a les 21.30 h

Microteatre.

El Somni Produccions presenta aquestes quatre obres:

‘Rates’: és escrita per Marta Barceló, dirigida per Joan Fullana i interpretada per Aina de Cos i Rodo Gener. Alba, una jove que viu al carrer, entra d’amagat en una nau industrial que sembla abandonada amb la intenció de passar-hi la nit. Aviat se’n temerà que no ho hauria d’haver fet mai.

‘Doi Story’: és escrita i dirigida per Bernat Molina i interpretada per Aina Cortès i Guillem Juaneda. Una goma d’esborrar Milan, verda, nova, plena d’il·lusions, orgullosa de ser italiana, es troba, en el seu primer dia de classe amb una goma Milan blanca, vella, bruta, gastada, que li explica les dificultats de la vida d’una goma d’esborrar.

‘Codi negre’: és escrita per Marta Barceló, dirigida per Jordi Cumellas i interpretada per Enric de las Heras i Pedro Orell. Carles, el nou encarregat de manteniment de l’institut, fa una macabra troballa al fals sostre de la biblioteca. Es tracta d’una situació d’emergència: un codi negre... O no?

‘No hi haurà més festes de Sant Valentí’: és escrita per Jaume Miró, dirigida per Jeroni Obrador i interpretada per Miquel À. Torrens i Joan Manel Vadell. Miquel és el guapo i el fort de l’institut. Pau ha començat en procés de convertir-se en dona. Un dia es troben als vestuaris dels al·lots. Paraules amb dobles sentits, dubtes i una decisió que canviarà el destí de l’institut per a sempre.

Un parell de tres / Música

Centre Cultural de la Colònia de Sant Pere / Dia 21 a les 21 h

Un parell de tres.

Canten polifonies tradicionals i populars de l'àrea mediterrània, entesa en sentit ampli. I ho fan quasi sempre a cappella i, si pot ser, sense amplificació. El grup estava format inicialment per Vicent, Toni i Ignasi, i al febrer d'enguany s'hi incorporà Jero. Actualment tenen en repertori cançons d'Occitània, l'Alentejo, Còrsega, Sardenya, Bulgària, Macedònia, Bòsnia i Hercegovina, Sèrbia, Croàcia, Múrcia, Catalunya i Eivissa.

‘L’autodeterminació damunt la taula’ / Documental

Casal de Cultura (Maria de la Salut) / Dia 21 a les 21 h

‘L’autodeterminació damunt la taula’.

Projecció del documental ‘L'autodeterminació damunt la taula’ i col·loqui posterior, amb les intervencions de Miquel Morey, president de l'Associació Fent Carrerany; Pere Sànchez, director del documental; Bartomeu Rosselló, president del Cercle Mallorquí de Negocis, i Cristòfol Soler, president de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca. El documental, de 39 minuts de durada, inclou la participació d'experts de renom internacional en diferents àmbits opinant sobre el dret a l'autodeterminació.

Pèl de gall / Música

Jazzbah (Pla de Sant Joan, 3. Ciutadella) 7 Dia 21 a les 23.30 h

Pèl de gall.

Pèl de Gall presenta el seu nou disc, ‘Totes ses deixades són perdudes’ davant del seu públic amb un repertori variat en què es podran escoltar algunes de les seves noves cançons sense oblidar-se dels clàssics imprescindibles.

‘El rito’ / Inauguració de l’exposició

Galeria Horrach Moyà (carrer de Catalunya, 4. Palma) / Dia 21 a les 20 h. Fins al 16 de setembre

‘El rito’.

La Galeria Horrach Moyà acull la fase inicial de l’obra ‘El rito’, un dibuix amb carbó de 10 metres de longitud per 1,50 d’alt, realitzat ‘in situ’ en una de les sales d’Horrach Moyà, que probablement és el dibuix més gros presentat mai en una galeria de les Illes. Aquesta obra és la peça central de la tercera proposta del cicle d’exposicions ‘Picutres de Girben’.

‘Jutipiris’ / Exposició

Museu Can Planes (carrer d’Antoni Maura, 6. Sa Pobla) / Fins al 15 d’agost
‘Jutipiris’.

Exposició de ceràmica de Jaume Poma esgrafiada damunt suport de fang, pintada amb òxids naturals i terra blanca. Aquesta exposició s'emmarca dins els actes de celebració dels 25 anys de la revista ‘Sa Plaça’.

‘AES+F: The Feast of Trimachio’ / Exposició

Aljub d’Es Baluard (plaça de la porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 17 de setembre
‘AES+F: The Feast of Trimachio’.

Com cada estiu, Es Baluard convida un artista internacional a presentar un projecte temàtic a l’Aljub; així, després de l’artista suís Thomas Hirschhorn, el 2017, un any en què es centren en corrents i transformacions del fenomen del turisme, és el col·lectiu rus AES+F, format per Tatiana Arzamasova (1955), Lev Evzovich (1958), Evgeny Svyatsky (1957) i Vladimir Fridkes (1956), qui aproxima a Mallorca una de les seves obres més complexes, entre l’hiperrealisme i el fantàstic, entre allò seductor i allò crític: The Feast of Trimalchio.

‘Ephemeral. La retina de l’experiència’ / Exposició

Sa Nostra Sala (carrer Aragó, 17. Eivissa) / Fins al 18 d’agost
‘Ephemeral. La retina de l’experiència’.

‘Ephemeral’ és una obra conjunta de l'artista Suso33 en col·laboració amb el fotògraf Vitorino i el director d'art Javier Gómez, i que consisteix en una sèrie de 12 fotografies que retraten intervencions artístiques efímeres fetes a través de la llum en diversos punts de l'illa d'Eivissa. Així, els tres artistes han realitzat unes peces site-especific -és a dir, fetes específicament per a una localització en particular, de manera que la interrelació única amb l'espai del seu entorn sigui el que dona sentit a la instal·lació- en el qual s'utilitza la llum com una ferramenta per dibuixar diferents presències o absències. El resultat és una intervenció artística que retrata diversos espais illencs d'una bellesa molt particular, acompanyats d’una intervenció que, en el seu moment, va ser invisible a l'ull humà i efímera, però que van ser captades per la retina de la càmera i han pogut ser congelades en el temps.

‘Almon s’està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017’ / Exposició

Sala d'Exposicions del Claustre del Carme (claustre del Carme, 1r pis. Maó) / Fins al 28 d’agost
‘Almon s’està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017’.

El turisme actual és el resultat d’un procés de maduració de més d’un segle, durant el qual ha esdevingut un dels sectors més puixants de l’economia menorquina, fet que ja justificaria l’organització d’una exposició dedicada a aquesta activitat. Tanmateix, la interacció entre visitants i locals té multitud d’altres facetes, que aquesta mostra intenta explorar: cultural, social, històrica, arquitectònica, urbanística, paisatgística... Així mateix, s’hi veurà com el turisme, des dels seus orígens, fa un ús intensiu de la il·lustració i la fotografia per crear una imatge de l’illa, que s’ha anat transformant al llarg del temps. En definitiva, es vol mostrar com s’ha format i què significa el turisme per a Menorca.

‘Sea’ / Exposició

Centre Melis Cursach (carrer del Centre, 9. Capdepera) / Fins al 31 de juliol
‘Sea’.

L’artista Marta Matamalas mostra les seves obres recents, del darrer any, en les quals retroba de nou un tema reiterant a la seva obra, els peixos. Comenta que aquesta vegada ha provat una nova tècnica mixta, en la qual pinta damunt paper, com són mapes i cartes nàutiques, i que a partir de guardar aquests papers li han tornat a sorgir els peixos. Diu que sempre li han atret, pel color i el moviment. En aquesta exposició, com diu Matamalas, s’ha dedicat a pintar “mierls de peixos”. L’exposició es podrà veure durant tot el mes de juliol de 19 a 21 h, dilluns tancat.

‘Blind date’ / Exposició

CCA Andratx (carrer de l’Estanyera, 2) / Fins al 17 de setembre
'Blind date'.

Una cita a cegues és una trobada casual entre dues parts conjurada per una tercera part, que imagina com serà la unió d’aquelles dues i què podrà sorgir-ne. Això és el que han experimentat els artistes Troels Sandegård i Absalon Kirkeby, ja que no estaven familiaritzats amb les pràctiques de l’altre abans de trobar-se al CCA Andratx. La seva exposició, però, a diferència de la cita a cegues, que sol ser breu i interlocutòria, es concep més aviat com una convivència dins un mateix espai. Comparteixen una devoció comuna envers els seus propis mitjans, gairebé una obstinació per participar en els seus propis processos. La llum, l’aire, la forma i la reflexió assumeixen diferents rols en les múltiples capes de moments, dades, píxels, metalls i minerals, ja que les imatges i les escultures es converteixen en contenidores de la vida enregistrada. Hi ha una ressonància en la densitat d’informació emmagatzemada en els dos cossos de treball. Sandegård té un procés preestablert que ha de seguir i a través del qual sovint revela la presència de quelcom invisible, traduint-lo en quelcom físic. Per exemple, la respiració en un cub de llautó. El procés de Kirkeby captura les complexitats de l’automatització de l’observació, recopilant-les i transformant-les en una imatge. Mentre que Sandegård dona forma al buit, Kirkeby oculta i transforma allò present en estrats de realitats. D’aquesta manera comparteixen un enfocament reductiu i alhora acumulatiu.

‘Els tapissos flamencs de la Seu’ / Exposició

Catedral de Mallorca (Palma) / Fins al 12 d’agost
‘Els tapissos flamencs de la Seu’.

Es podran veure al temple quatre tapissos d’aquesta col·lecció del segon terç del segle XVI, que n’inclou un total de 12. Les quatre peces, que han estat restaurades a un taller de Madrid, s’ubiquen habitualment als murs de la Capella Reial. La inauguració inclourà la presència de la directora del taller, Pepa Garrido, de Madrid; el responsable de Patrimoni de la Seu, Gabriel Amengual, i el president del Capítol de la Seu, Joan Bauzà.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

'Magic Poison' / Exposició

Casal Son Tugores (clastra de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins al 22 de juliol
'Magic Poison'.

L'artista visual Amadeo Orellana ens proposa una nova mirada sobre les fotografies de persones, en què mescla realitat i ficció, a partir d'una tasca d'introspecció. Ens situa en una frontera capciosa i plena de paranys i ens demana quina és la imatge real, la que es veu a primera vista, o el que hi ha al seu interior. L'artista imagina, juga, cerca i experimenta amb les fotografies. La seva intervenció manipulada, amb la tècnica del collage bàsicament, converteix les figures i el seu entorn en icones d'una nova realitat. L'exposició ‘Magic Poison’ és una instal·lació composta per 20 imatges inèdites, intervingudes per l'artista per a l'ocasió i en les quals ha estat treballant un any. És la primera vegada que l'obra d'Amadeo Orellana pot veure's en un concepte museològic, ja que la seva feina s'ha centrat fins ara en revistes, murals, aparadors i en la intervenció d'espais interiors. La seva obra no es pot definir dins un estil artístic concret, ja que fusiona totes les tendències, amb punts com el surrealisme, el pop, l'abstracció i molts d'altres.

‘Geometrías cotidianas’ / Exposició

Addaya Centre d'Art Contemporani (C/ Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins al 22 de juliol
‘Geometrías cotidianas’.

El treball de Tamara Arroyo (Madrid, 1972) intenta rescatar el gust pels mínims motius que confereixen personalitat als espais on habitam, siguin arquitectures clàssiques, modernes, entorns rurals… La seva obra parteix de l’observació directa de l’entorn immediat, de les ciutats i els llocs domèstics o de feina que ha habitat i que han condicionat la seva experiència vital. Arroyo centra l’atenció en els elements arqutectònics estructurals o decoratius, en moltes ocasions humils, que passarien desapercebuts. Els transforma en el focus de la seva investigació artística. Aquests elements extrets i despresos de la seva utlitalt i funcionalitat permeten a l’artista entrar en un camp d’exploració de formes geomètriques pures que ha duit des del pla bidimensional del paper al desenvolupament d’elements volumètrics que tracen relleus a les parets, fins a la realització d’escultures exemptes, en un procés que es podria qualificar de materialització de la línia, de creació de dibuixos sense paper.

'Ciutat de vacances' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 22 d'octubre
'Ciutat de vacances'.

El projecte 'Ciutat de vacances' és un treball en procés sobre turisme i està organitzat conjuntament per quatre institucions: Es Baluard (Palma), Arts Santa Mònica (Barcelona), Istituto Europeo di Design (IED Venècia) i Museo de Arte Contemporáneo de Alicante (MACA).

A l'exposició a Palma les produccions pròpies dialoguen amb altres artistes d'àmbit estatal i internacional. Paral·lelament l'exposició oferirà a llarg d'aquests mesos un seguit d'activitats, visites i conferències.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre
Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat. ©Jacqueline Picasso

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Una expo més’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 27 d’agost
‘Una expo més’.

Exposició amb fotografies, dibuixos, llibres, còmics, cartells i fins i tot una pel·lícula, els autors dels quals es coneixen al final del recorregut. La cultura i les diferents expressions artístiques sempre s'han entès com una manera de mirar el món, de llegir-lo, interpretar-lo o criticar-lo. El compromís social ha estat una part inherent de l'art i, en molts casos, una potent raó de ser. Els artistes han fet servir les seves eines per donar a conèixer realitats desconegudes, injustícies i problemàtiques socials a través de l'art. Què passa, però, quan posam aquestes eines artístiques en mans de qui pateix aquestes desigualtats? Quin valor afegit pot tenir escoltar les veus en primera persona de col·lectius vulnerables per mitjà d'un procés creatiu? ‘Una expo més’ presenta diferents projectes artístics que pretenen mostrar com l'art pot contribuir a l'apoderament de persones en situació de vulnerabilitat. I ho fa donant-los veu, igualtat de condicions i oportunitats i visibilitat a través de la participació en un procés creatiu.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Toni Catany: d’anar i tornar’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 20 d’agost
L'exposició 'Toni Catany. D’anar i tornar' al Casal Solleric.

Precisament d'anada i tornada, de va i ve, de dintre i de fora, d'aquí i d'allà, és el fil conductor de la mostra que arriba a Palma després de ser exposada a Barcelona i Madrid. Des de la primera fotografia, la de l'infant eivissenc de 1967, fins a les mirades fortuïtes, les natures mortes –característiques de Catany–, les diferents tècniques que emprava i la tasca en la producció de llibres de fotografia, amb més de 20 exemplars, són presents a l'exposició. L'artista fou un gran col·leccionista: d'estores, de pedaços, teles que la seva família emprava per tomar ametlles, textures, cossiols, flors. L'obsessió de Toni Catany per la fotografia única és contínuament present en aquesta mostra, on també es pot veure el documental que en va fer el 2015 La Perifèrica, 'El temps i les coses'.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats