PROPOSTA CULTURAL
Cultura 22/06/2017

Marcel Pich actua a la XIX Festa de la Flama de la llengua

Més música, teatre, cinema, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
11 min

XIX Festa de la Flama de la llengua

Castell d’Alaró (puig d’Alaró) / Dia 23 a partir de les 18.30 h
Cartell de la XIX Festa de la Flama de la llengua.

La XIX Festa de la flama de la llengua se celebra al castell d’Alaró, on a les 18.30 h es realitzarà una visita guiada per les murades del castell amb l’historiador Andreu Mateu i l’arqueòleg Biel Llodrà; a les 20 h es menjarà d’una tremponada; a les 21 h es pronunciarà el parlament i el pregó de la Flama a càrrec de Josep Lluís Pol, impulsor del projecte ‘Talaies de Mallorca, torres de defensa pels drets humans’; a les 21.30 h s’encendrà la flama i a les 22 h hi haurà el concert ‘Músiques de la Mallorca digna’ amb Marcel Pich i els glosadors Mateu ‘Xurí’ i Maribel Servera.

Quin Delibat / Concert

Plaça de l’Església de Sant Agustí (Sant Josep) / Dia 23 a les 21 h
Quin Delibat.

El grup de rock eivissenc Quin Delibat, format per Jordi Cardona com a cantant, Luis Escriche i Joan Torres Ripoll com a guitarristes, Jaume Alberti com a baixista i Toni Coronado com a bateria, actuarà la nit de Sant Joan per celebrar aquesta festa tan especial a l’aire lliure.

Orquestra de Cambra de Mallorca / Concert

Botel Alcudiamar Club (passeig Marítim, 1. Alcúdia) / Dia 23 a les 21 h
Cartell del concert solidari de l'OCM a favor d'ASPANOB.

L'Orquestra de Cambra de Mallorca ofereix un concert solidari en benefici de l'Associació de pares de nins amb càncer de les Balears (ASPANOB). A la primera part interpretarà peces de Mozart i en la segona part, després d'un còctel, tocarà altres composicions de Mozart i també peces de Piazzola i Morricone. El preu de l'entrada és de 15 euros.

‘Mossets de teatre’ / Teatre

Auditori L’Esponja (carrer de la Pau de ses Salines) / Dia 23 a les 20.30 h
'Mossets de teatre'.

Teatre de Xoc proposa aquest espectacle, amb 4 escenes, 4 actors, 4 directors, 4 sales… En un espai singular de Menorca. Tot està preparat per a la degustació teatral que despertarà els sentits dels assistents. El públic els acompanyarà en aquest viatge fent un recorregut per les sales en les quals es representen diferents escenes.

‘Vola Valentina’ / Teatre infantil

Biblioteca Municipal de Muro (carrer dels Sants Apòstols, 6) / Dia 23 a les 17.30 h
'Vola Valentina'.

Espectacle teatral adreçat al públic familiar, basat en el conte ‘Arturo y Clementina’ d'Adela Turín, que pretén introduir als infants el tema de la igualtat entre sexes. Na Valentina i en Bernat són dos caragolets que s'enamoren i que decideixen compartir la vida junts. Na Valentina és alegre, vital i somiadora i a en Bernat li han ensenyat que estimar significa cuidar i protegir. Na Valentina somia una vida plena d'aventures per a tots dos, però en Bernat té uns plans diferents, no comparteix aquests somnis de na Valentina i la tanca dins la seva closca d'ivori, on s'avorreix com una carabassa. Potser un dia, però, na Valentina s'adonarà que no li agrada com l'estima en Bernat i decidirà alçar el vol.

‘The duel’ / Cinema

Centre de Cultura Can Jeroni (carrer de la Talaia, 16. Sant Josep) / Dia 23 a les 21 h
'The duel'.

Projecció de la pel·lícula ‘The duel’, de Kieran Darcy-Smith. El protagonista d’aquest ‘western’ va veure quan era nin com mataren son pare en un duel. Ara que és adult i un ‘ranger’ de Texas ha d’investigar uns casos curiosos de desaparicions i morts i coincideix amb l’home que matà son pare.

‘Llegendes de Palma: Ciutat Alta’ / Ruta guiada

Plaça de Cort de Palma. Dia 23 a les 18.30 h.
Cort.

Gaspar Valero fa de guia pel centre de Palma amb explicacions de les diferents llegendes que hi ha al voltant de la ciutat, en concret en aquesta ocasió al voltant de Cort.

‘Cara a cara amb el dimoni’ / Ruta guiada

Museu Krekovic (carrer de la Ciutat de Queretano, 3. Palma) / Dia 23 a les 19 h
Imatge de l'exposició 'Un món de mil dimonis'.

Visita comentada per l'exposició 'Un món de mil dimonis' a càrrec del fotògraf Charles Fréger. L'artista francès explicarà la seva experiència retratant dimonis i encarnacions de personatges salvatges a Europa i al Japó. Seves són les dues sèries fotogràfiques que s’inclouen en l’exposició: ‘Wilder Maan’ (a Europa) i ‘Yokainoshima’ (al Japó).

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h
Llibreria Lluna.

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

'Magic Poison' / Exposició

Casal Son Tugores (clastra de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins al 22 de juliol
'Magic Poison'.

L'artista visual Amadeo Orellana ens proposa una nova mirada sobre les fotografies de persones, en què mescla realitat i ficció, a partir d'una tasca d'introspecció. Ens situa en una frontera capciosa i plena de paranys i ens demana quina és la imatge real, la que es veu a primera vista, o el que hi ha al seu interior. L'artista imagina, juga, cerca i experimenta amb les fotografies. La seva intervenció manipulada, amb la tècnica del collage bàsicament, converteix les figures i el seu entorn en icones d'una nova realitat. L'exposició ‘Magic Poison’ és una instal·lació composta per 20 imatges inèdites, intervingudes per l'artista per a l'ocasió i en les quals ha estat treballant un any. És la primera vegada que l'obra d'Amadeo Orellana pot veure's en un concepte museològic, ja que la seva feina s'ha centrat fins ara en revistes, murals, aparadors i en la intervenció d'espais interiors. La seva obra no es pot definir dins un estil artístic concret, ja que fusiona totes les tendències, amb punts com el surrealisme, el pop, l'abstracció i molts d'altres.

‘Imatges que fugen. Presència de Tano Pomar’ / Exposició

Museu Can Planes (carrer Antoni Maura, 6. Sa Pobla) / Fins al 25 de juny
‘Imatges que fugen. Presència de Tano Pomar’.

Joan Llabrés ha fet de fotògraf a sa Pobla, ara ja està jubilat. Va ser un dels promotors de la revista ‘Sa Plaça’ fa 25 anys. Fa una exposició de fotografies artístiques, en què juga amb el moviment, les densitats i els colors de les fotos per aconseguir un resultat artístic.

‘Ventana rota’ / Exposició

Galeria Maior (carrer de Can Sales, 10. Palma)
‘Ventana rota’.

La galeria Maior presenta a Palma ‘Ventana rota’; la primera exposició individual de l’artista Vicky Uslé (Santander, 1981) a Mallorca, en el programa Art Palma Summer. El moviment es revela com una clau a l’interior del llenguatge pictòric de Vicky Uslé. Les seves obres tenen espontaneïtat, dinamisme, llibertat, fluïdesa i lleugeresa. Segons l’artista, no hi ha quadres, hi ha puntura en moviment, tots formen part d’un.

‘Almon s’està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017’ / Exposició

Sala d’exposicions El Roser (carrer del Roser, 11. Ciutadella) / Fins dia 1 de juliol
‘Almon s’està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017’.

El turisme actual és el resultat d’un procés de maduració de més d’un segle, durant el qual ha esdevingut un dels sectors més puixants de l’economia menorquina, fet que ja justificaria l’organització d’una exposició dedicada a aquesta activitat. Tanmateix, la interacció entre visitants i locals té multitud d’altres facetes, que aquesta mostra intenta explorar: cultural, social, històrica, arquitectònica, urbanística, paisatgística... Així mateix, s’hi veurà com el turisme, des dels seus orígens, fa un ús intensiu de la il·lustració i la fotografia per crear una imatge de l’illa, que s’ha anat transformant al llarg del temps. En definitiva, es vol mostrar com s’ha format i què significa el turisme per a Menorca. A la inauguració de l’exposició hi intervindran Maite Salord, presidenta del Consell Insular de Menorca; Joana Gomila, batlessa de l'Ajuntament de Ciutadella; Miquel À. Limón, president del Consell Científic de l'IME, i Alfons Méndez, comissari de l'exposició.

‘Geometrías cotidianas’ / Exposició

Addaya Centre d'Art Contemporani (C/ Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins al 22 de juliol
‘Geometrías cotidianas’.

El treball de Tamara Arroyo (Madrid, 1972) intenta rescatar el gust pels mínims motius que confereixen personalitat als espais on habitam, siguin arquitectures clàssiques, modernes, entorns rurals… La seva obra parteix de l’observació directa de l’entorn immediat, de les ciutats i els llocs domèstics o de feina que ha habitat i que han condicionat la seva experiència vital. Arroyo centra l’atenció en els elements arqutectònics estructurals o decoratius, en moltes ocasions humils, que passarien desapercebuts. Els transforma en el focus de la seva investigació artística. Aquests elements extrets i despresos de la seva utlitalt i funcionalitat permeten a l’artista entrar en un camp d’exploració de formes geomètriques pures que ha duit des del pla bidimensional del paper al desenvolupament d’elements volumètrics que tracen relleus a les parets, fins a la realització d’escultures exemptes, en un procés que es podria qualificar de materialització de la línia, de creació de dibuixos sense paper.

'Ciutat de vacances' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 22 d'octubre
'Ciutat de vacances'.

El projecte 'Ciutat de vacances' és un treball en procés sobre turisme i està organitzat conjuntament per quatre institucions: Es Baluard (Palma), Arts Santa Mònica (Barcelona), Istituto Europeo di Design (IED Venècia) i Museo de Arte Contemporáneo de Alicante (MACA).

A l'exposició a Palma les produccions pròpies dialoguen amb altres artistes d'àmbit estatal i internacional. Paral·lelament l'exposició oferirà a llarg d'aquests mesos un seguit d'activitats, visites i conferències.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre
Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat. ©Jacqueline Picasso

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Una expo més’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 27 d’agost
‘Una expo més’.

Exposició amb fotografies, dibuixos, llibres, còmics, cartells i fins i tot una pel·lícula, els autors dels quals es coneixen al final del recorregut. La cultura i les diferents expressions artístiques sempre s'han entès com una manera de mirar el món, de llegir-lo, interpretar-lo o criticar-lo. El compromís social ha estat una part inherent de l'art i, en molts casos, una potent raó de ser. Els artistes han fet servir les seves eines per donar a conèixer realitats desconegudes, injustícies i problemàtiques socials a través de l'art. Què passa, però, quan posam aquestes eines artístiques en mans de qui pateix aquestes desigualtats? Quin valor afegit pot tenir escoltar les veus en primera persona de col·lectius vulnerables per mitjà d'un procés creatiu? ‘Una expo més’ presenta diferents projectes artístics que pretenen mostrar com l'art pot contribuir a l'apoderament de persones en situació de vulnerabilitat. I ho fa donant-los veu, igualtat de condicions i oportunitats i visibilitat a través de la participació en un procés creatiu.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Toni Catany: d’anar i tornar’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 20 d’agost
L'exposició 'Toni Catany. D’anar i tornar' al Casal Solleric.

Precisament d'anada i tornada, de va i ve, de dintre i de fora, d'aquí i d'allà, és el fil conductor de la mostra que arriba a Palma després de ser exposada a Barcelona i Madrid. Des de la primera fotografia, la de l'infant eivissenc de 1967, fins a les mirades fortuïtes, les natures mortes –característiques de Catany–, les diferents tècniques que emprava i la tasca en la producció de llibres de fotografia, amb més de 20 exemplars, són presents a l'exposició. L'artista fou un gran col·leccionista: d'estores, de pedaços, teles que la seva família emprava per tomar ametlles, textures, cossiols, flors. L'obsessió de Toni Catany per la fotografia única és contínuament present en aquesta mostra, on també es pot veure el documental que en va fer el 2015 La Perifèrica, 'El temps i les coses'.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats