PROPOSTA CULTURAL
Cultura 30/03/2017

‘El lied mallorquí del segle XIX-XX’ a la Fàbrica Ramis d’Inca

Més música, presentacions de llibre, teatre, espectacles, contacontes, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
16 min

‘El lied mallorquí del segle XIX-XX’ / Música

Fàbrica Ramis (Gran via de Colom, 28. Inca) / Dia 31 a les 20 h
‘El lied mallorquí del segle XIX-XX’.

Es tracta d’un concert extraordinari, ja que es vol intentar divulgar les obres per a veu i piano (lieds) creades íntegrament per compositors mallorquins, bàsicament i principalment en el segle XIX i principis del XX. Són obres que provenen originalment d’autors com Mateu Obrador, Costa i Llobera o Maria Antònia Salvà. La intenció és donar a conèixer, recuperar i divulgar aquesta branca de la música culta mallorquina.

‘Conta'm el món’ / Espectacle

Auditori l'Esponja (carrer de la Pau, s/n. Ses Salines) / Dia 31 a les 19 h
‘Conta'm el món’.

Un espectacle de contacontes, a càrrec de Clawnidoscopio, ple d'humor, música i teatre gestual que farà viatjar per diferents països del món recollint històries tradicionals plenes de valors universals. Així, a través de la màgia dels contes, acosten la multiculturalitat i les infinites maneres d'entendre la vida.

‘La cabreta i els set llops’ / Contacontes

Biblioteca d'Inca (claustre de Sant Domingo) / Dia 31 a les 18 h
Contacontes a Inca.

Contacontes a càrrec de Bàrbara Dalià i recomanat per a infants partir de 5 anys. En aquest conte hi trobareu personatges i relats clàssics capgirats com un mitjó. Amb arguments plens de sorpreses i molt d'humor que faran volar i desenvolupar la imaginació dels primers lectors.

‘Mallorcatur’ / Monòleg musical

Llibreria Drac Màgic (carrer de Jeroni Antich, 1. Palma) / Dia 31 a les 20 h
‘Mallorcatur’

‘Mallorcatur’ és actualment un disc “de culte”. Va ser obra de Carlos Garrido, Raphel Pherrer i Toni Miranda a finals dels 80. La proposta era fer una comèdia musical que ironitzàs sobre la història de Mallorca. El projecte d'un gran musical no es va portar mai a la pràctica i només en va quedar la gravació. Ara Carlos Garrido, un dels autors, el presenta en format de monòleg. Com si fos un "musical invisible".

'Geografia literària de Mallorca: una aproximació' / Xerrada

Casa Museu Llorenç Villalonga (Bonaire, 25. Binissalem) / Dia 31 a les 20 h
'Geografia literària de Mallorca: una aproximació'.

Conferència a càrrec de Llorenç Soldevila, professor de la UVic i autor del projecte 'Geografia literària dels Països Catalans', editada en paper en 10 toms (Edicions 62) i en versió digital en el web www.endrets.cat. La presentació serà a càrrec de Damià Pons, professor de la UIB.

Banda municipal de Palma / Música

Conservatori Superior de Música de les Illes Balears (Alfons el Magnànim, 64. Palma) / Dia 31 a les 19.30 h
Banda Municipal de Música de Palma

Aquest divendres la Banda Municipal de Palma tanca la #TemporadaBandaPalma. Faran un concert molt especial titulat ‘La Música de Johan de Meij’, en què participaran alumnes del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears per oferir un espectacle innovador. A més, hi haurà el solista internacional de #saxòfon Hans de Jong.

Masthuggskyrkan / Música

Fundació Coll Bardolet (Valldemossa) / Dia 31 a les 18 h
Masthuggskyrkan.

Concert del cor de cambra suec Masthuggskyrkan, Göteborg. Inclourà música lírica dels països nòrdics i serà dirigit per Berit Palmgrren Wahlin.

‘Refugi’ / Teatre

Teatre de Capdepera (Col·legi, 18) / Dia 31 a les 21 h
‘Refugi’.

Aquesta obra és escrita i dirigida per Arnau Serra i interpretada per Esperança Morey, Matías Praticis, Mateu Mercant, Mónica Viejo, María José González, Nicole Serapio, Ani Muñoz, Claudia Páez, Ana Vivancos, Pilar Díaz, Magdalena Albertí, Joan Genovard, Jesús Crespí, Tolo Alzinai Núria Garcia. Dos grups d’excursionistes passen un cap de setmana en un refugi. Les intencions de relaxar-se en plena natura i desconnectar de la rutina es veuen truncades amb l’aparició de la família de Ca’n Carabina.

‘Santo Centauro’ / Presentació de llibre

Rata Corner (carrer dels Hostals, 17. Palma) / Dia 31 a les 19 h
‘Santo Centauro’.

El poeta Máximo Fernández presenta ‘Santo Centauro’, el seu segon poemari. L’obra recull el testimoni de les vivències personals al llarg dels darrers anys del poeta, amb les senyes d’identitat que defineixen la seva poesia: realisme, veracitat i cruesa.

‘Nos lleva la corriente del glaciar’ / Presentació de llibre

Literanta (Can Fortuny, 4A. Palma) / Dia 31 a les 20 h
‘Nos lleva la corriente del glaciar’.

Miguel Díaz Olmo presenta el seu nou poemari, ‘Nos lleva la corriente del glaciar’, publicat per Ruleta Rusa Ediciones.

'Jazz do it! (camí a NY)' / Música

Teatre d’Artà (Ciutat, 1) / Dia 31 a les 20.30 h
POSADA EN ESCENA Els cantaires que formen part del cor, en una de les seves actuacions.

El Mallorca Gay Men’s Chorus prepara el seu viatge a Nova York per actuar al Lincoln Center amb aquest nou espectacle, en el qual participen una banda de jazz i més de trenta cantants. La primera part està dedicada a la música dels anys 40 i 50, amb temes de Frank Sinatra, Nina Simone i Ella Fitzgerald, entre d’altres. La segona comença amb el cor de pelegrins de l’òpera Tannhäuser i després inclou música contemporània de Mónica Naranjo, Bruno Mars o Coldplay.

Jaume Tugores / Música

Teatre municipal Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89-91. Palma) / Dia 31 a les 21 h
Jaume Tugores.

Mitjançant un violoncel, un saxo i una combinació de guitarres clàssiques i elèctriques, Tugores vol com­partir en un concert algunes de les melodies que han fet encara més gran el cinema. Músiques que sense les imatges també formen un espectacular repertori instrumental de concert, a més de tenir el poder d’evocar les meravelloses i eternes històries per a les quals van ser creades. ‘Tugores: 60’s film music’ està dedicat a bandes sonores dels anys seixan­ta com Zorba, Charade, James Bond i Lawrence of Arabia, entre altres.

Marcel Cranc / Música

Ca ses Monges (Costitx) / Dia 31 a les 21 h
Marcel Cranc.

Des de Mallorca i liderada per Miquel Vicensastre, la banda Marcel Cranc s’ha convertit en un nom de referència quan es tracta de pop d’avantguarda i cançó d’autor contemporània. Des de l’edició del seu fabulós debut ‘Animal Fràgil’ (Blau, 2006), les cançons de Marcel Cranc fan servir l’electrònica per vestir cançons intimistes que parlen de relacions humanes. Els noms de referència de la seva música van de Jacques Brel o Leo Ferré i Radiohead fins al més proper Refree, amb qui també comparteix més d’un punt en comú. A Cala Millor presenta el seu nou disc: ‘La vertadera història-cases de sucre’.

Still Morris / Música

Xocolat (Font i Monteros, 18. Palma) / Dia 31 a les 20.30 h
Still Morris.

Still Morris torna a Xocolat amb cançons del seu darrer treball, ‘Accés Obert". Després de quatre discos Still Morris presenta "Accés Obert"(Blau 2016), un disc de rock en català que dona accès obert a la vida, a les emocions i a èsser un mateix.

‘L’escena final’ / Teatre

Can Ventosa (avinguda d’Ignasi Wallis, 26. Eivissa) / Dia 31 a les 21.30 h
‘L’escena final’.

Després de la seva gran estrena, circulen infinitat de rumors sobre la producció de la pel·lícula El Diable mai va estar aquí. Si vols saber la veritat, assisteix al rodatge més increïble, divertit i accidentat de la història del cinema. Una comèdia coral en la qual no se salva ni Billy Wilder.

Los peligrosos gentlemen / Música

Sa Qüestió (carrer de Vicent Serra i Orvay, 22. Eivissa) / Dia 31 a les 22 h
Los peligrosos gentlemen.

Los Peligrosos Gentlemen interpreten ritmes ballables de la tradició afroamericana, fugint de tòpics i llocs comuns i amb un so elèctric, fresc i autèntic i inspirats per artistes com Ray Charles, Little Walter, Otis Rush, The ‘5’ Royales o Johnny ‘Guitar’ Watson.

‘L'hospici’ / Teatre

Casa del Poble (avinguda de la Mola, 33. Església. Formentera) / Dia 31 a les 20.30 h
‘L'hospici’.

‘L'hospici’ és una micropeça de teatre visual en què el públic té un poder decisiu. El públic mateix és qui, a través d'indicacions, construeix la història. Aquesta obra posa en evidència i qüestiona el concepte modern de la caritat.

KaraokeBand / Música

Jazzbah (Pla de Sant Joan, 3. Ciutadella) / Dia 31 a les 23.30 h
KaraokeBand.

Karaoke molt especial! Una banda tocant en directe, fent les cançons més emblemàtiques dels 70, 80, 90 i actuals. Cançons en català, castellà i anglès. La banda de KaraokeBand són Tomeu Febrer: bateria; Bep Salord: baix; Jesús Álvarez: teclat; Joan Pulido i Sisco Bosch: guitarres, i Xisca Villalonga: veus, percussió i trompeta.

Escenes de teatre. Eines per interpretar escenes dramàtiques / Curs

ESADIB (carrer del Morer, 6. Palma) / Fins al 10 d’abril, dilluns i dijous de 17 a 20 h
Lluqui Herrero.

Lluqui Herrero, llicenciada en Art Dramàtic, a l’especialitat d’Interpretació, a l'Institut del Teatre de Barcelona (2003), imparteix aquest curs per a persones sense coneixements teatrals previs que vulguin acostar-se al fet teatral o persones iniciades en el teatre que vulguin aprofundir en el treball de text amb entrega i risc. El programa inclou anàlisi i contextualització de l'obra proposada; comprensió profunda de les escenes, què proposa l'autor i què podem aportar nosaltres com a actors; treball d'arc de personatge, el recorregut emocional que fa el personatge al llarg de l'obra, i treball de flexibilitat i d’entrega física i emocional per estar al servei del personatge.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h
Llibreria Lluna.

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

‘Nova York’ / Exposició

Can Planas (carrer d’Antoni Maura, 6. Sa Pobla) / Dia 31 a les 19.30 h Fins al 26 d’abril
‘Nova York’.

L’any 2003, fent un gir important, Raimon Gayà comença a interessar-se per l’abstracció com a via i llenguatge simbòlic que, a partir d’aquell moment, agafa de cada vegada més importància. A partir de llavors fa algunes exposicions: la primera basada en uns poemes de Salvador Espriu; després sobre records d’infantesa; sobre el simbolisme de la figura de sant Andreu; sobre la permanència i el canvi; i ara aquesta darrera mostra de pintures sobre uns poemes de Blai Bonet. Arran d’una trobada, l’any passat (2016), organitzada pel Club de Lectura de Santanyí, per parlar específicament del seu llibre de poemes ‘Nova York’, va sentir qualque cosa ben especial: va sentir que estimava més la seva poesia i que la sentia més a prop. Llavors, per ell ja va ser ben clar que començaria a treballar amb una col·lecció de pintures que portarien el mateix nom, ‘Nova York’.

‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3) / Fins al 4 de juny
‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’.

Aquesta mostra, organitzada per l'Obra Social "la Caixa", el Museu Nacional d'Art de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya, se centra en quatre aspectes del treball fotogràfic de Gabriel Casas, un dels fotògrafs del país més importants dels anys trenta. En primer lloc, la gent. Casas va ser un mestre del retrat que va reflectir una manera moderna de viure. Homes i dones d'acció, dinàmics, disposats a intervenir en la vida pública, escrivint, competint, treballant o fent política. En segon lloc, la realitat prismàtica del carrer: des d'una cursa d'automòbils en un autòdrom fins a l'enfrontament entre policies i manifestants en una vaga, de la Via Laietana (que en aquella època era un nou centre de la ciutat) als balls més populars de la Barcelona canalla. El tercer apartat connecta la fotografia de Casas amb el moviment internacional de la Nova Visió: espais, objectes, allò que el poeta Josep M. de Sagarra va anomenar l'ànima de les coses, reflectida en imatges sorprenents i punts de vista inèdits. L'exposició es tanca amb un dels aspectes precursors de la seva obra: l'atenció cap als desafavorits i els exclosos, els conflictes socials, que va abordar, càmera en mà, per obtenir imatges d'una potència extraordinària. 4 euros amb un 50% de descompte per als clients de CaixaBank.

Escultures de Norbert Jäger / Exposició

V5Arquitectes (c/ Victòria, 5. Algaida) / Fins al 16 d’abril
Norbert Jäger, en plena feina.

L’artista alemany Norbert Jäger presenta la seva nova col·lecció d’escultures, per a l’elaboració de les quals ha tornat a fer servir el marès de Santanyí, a més de marbre de Carrara. Les peces fan des de 20 cm fins a 200 cm, i hi combina la naturalesa aspra de la pedra amb figures i formes geomètriques i abstractes que sorgeixen de l’exploració amb el material mateix.

‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’ / Exposició

Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Calvià / Fins al 26 de maig
‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’.

Dins el programa Dia de la dona, l'ONGD Treball Solidari proposa un viatge pel món de la mà de dos protagonistes d'excepció: el microcrèdit i la dona. Tal vegada els grans responsables d'una nova manera de concebre les economies familiars i d'albirar, a la fi, un somni: portar l'esperança d'un futur millor a milions de persones. Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 20 h.

‘Les invisibles’ / Exposició

Museu del calçat i de la pell (General Luque, 223. Inca)
‘Les invisibles’.

El Museu del calçat i de la pell d’Inca dedica l’any 2017 a posar en valor la figura de la dona dins l’entramat industrial. Les dones hi varen ser present, de manera potser silenciosa i discreta, des dels inicis als petits tallers, a les gran fàbriques, des de casa, i hi continuen encara a dia d’avui, realitzant diferents tasques i funcions que poc tenen a veure amb el que s’ha conegut com “los trabajos propios de la mujer”.

'Dones palestines, retrats d'empoderament' / Exposició

Claustre de Sant Domingo (Inca) / Fins al 31 de març
'Dones palestines, retrats d'empoderament'.

És un projecte realitzat per UNRWA Illes Balears amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears. És una petita mostra de les fotografies realitzades de manera col·lectiva per un grup de dones refugiades de la franja de Gaza.

‘Tout va bien’ / Exposició

Lluc Fluxà H.C. (plaça de la Cavalleria, 4. Palma) / Fins al 28 d’abril
‘Tout va bien’.

Exposició col·lectiva ‘Tout va bien’. Els artistes de l'exposició són Antoni Muntadas, Teresa Matas, Astrid Colomar, Francesc Torres, Stanley Février, Alexis Esquivel, Ursula Palla, JEFF, Victor Mira. El principal objectiu d'aquesta exposició i de totes les activitats organitzades, durant tot el mes de març, és donar llum als drets humans; es vol fer un crit davant aquesta manca de resposta del que s'ha anomenat el drama dels refugiats, que bé es pot definir com el drama de la humanitat.

‘Cultura Menorquina’ / Exposició

Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior (carrer de Baixamar, 54, Alaior) / Fins al 24 d'abril
‘Cultura Menorquina’.

Un any més, l’associació Xalubínia Menorca torna a col·laborar amb les Jornades d’Història i Patrimoni Cultural de Menorca, que organitza el Centre d’Estudis Locals. Enguany se’n celebra la tretzena edició amb el títol ‘Gestió del patrimoni, cultura popular i arqueologia’ i s’ha organitzat per a la ocasió una exposició entorn de la cultura popular i el folklore menorquí. Els artistes participants (Verónica Arellano, Pacífic Camps, Kodomos, Marta Lupresti, Carles Moll, Jordi Ninyerola, Aina Pla, Pere Pons, Enric Servera, Mitico Shiraiva, Núria Teruel i Dani Triay) treballen i presenten aspectes diversos de la cultura menorquina, des de les festes populars, els cavalls, els glosadors, l’arquitectura i l’arqueologia fins, a les llegendes i les rondalles, la gastronomia o el paisatge que volem conservar.

‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’ / Exposició

MAEF - Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (Via Romana, 31. Eivissa) / Fins al 3 de maig
‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’.

Aquesta exposició revela els universos simbòlics de la prehistòria de Menorca a través dels edificis que van construir i dels objectes que aquests homes i dones van emprar o es van endur amb ells al més enllà.

‘Líneas de horizonte’ / Exposició

Casal de Son Tugores (clastre de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins a l’1 d’abril
‘Líneas de horizonte’.

Cecilia Segura mostra ‘Líneas de horizonte’. L'exposició recull dues sèries d'obres que comparteixen un nexe tècnic i conceptual comú: ‘Líneas de horizonte’, que dóna títol a la mostra, i ‘Unexpected Places’. Aquestes dues sèries són quasi pictòriques sobre el temps i l'espai, realitzades des de la més profunda simplicitat. Un conjunt de treballs executats minuciosament sobre paper a ritme pausat. Un bolígraf, un regla i la repetició d'un gest senzill incansablement, fins a fer-lo desaparèixer en la seva pròpia multitud.

'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 7 de maig
'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?'.

Es Baluard presenta una revisió de l’obra de l’artista Teresa Matas a partir de la selecció de peces per entendre un treball introspectiu de cerca des d’un jo entre la fragilitat i la fortalesa. L’artista, que treballa des dels anys setanta, ha tingut una trajectòria independent fora de tota classificació, passant entre diferents formats i tècniques.

‘Further’ / Exposició

TACA Studio (carrer de Sant Feliu, 17. Palma)
‘Further’.

‘Further’ de Josep Santamaria, és una exposició que tracta sobre l’apreciació emocional de l’individu sobre el seu entorn. La mostra presenta una sèrie de dibuixos i ‘collages’ experimentals que combinen diferents tècniques sobre una varietat de suports. Mitjançant l’exploració multidisciplinària, la mostra pretén recrear diverses sensacions inspirades en la interpretació que els sentiments fan dels llocs i fets quotidians que impressionen. Així, el procés d’apreciació és mostrat a ‘Further’ com un cúmul (confluència) de formes, retalls i figures abstractes que emergeixen espontàniament de la superfície de les obres presentades, recreant una atmosfera carregada de significats misteriosos i desconeguts provinents del nostre interior.

‘Ulls del temps’ / Exposició de fotografia

Auditori Sa Màniga (carrer de Can Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 15 d’abril
‘Ulls del temps’.

L’exposició ‘Ulls del temps’ és un recull de fotografies de Tom Weedon i la seva filla, Cordelia. Es tracta de més de 140 fotografies en blanc i negre, que ofereixen el retrat de la Mallorca que el fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla, Cordelia, varen conèixer des de la seva arribada a Mallorca a mitjan anys 50. Actualment aquesta mostra de fotografies, moltes de les quals són inèdites, constitueix un valuós document històric, artístic, cultural i humà de Mallorca i de la seva identitat com a poble.

‘La pintura nua’ / Exposició

El Roser (carrer del Roser, s/n. Ciutadella) / Fins al 15 d’abril
‘La pintura nua’.

L’artista ciutadellenc Matias Quetglas mostra la seva quarta retrospectiva, la seva evolució pictòrica del 2006 al 2016, que descobreix la transició des d’unes composicions més narratives a unes formes més essencials i sòbries, més transcendents. La pintura nua de Matias Quetglas està carregada d’un humanisme que transita lliurement entre allò culte i allò popular mitjançant una pintura amb menys moviment, més tranquil·la i intimista que en etapes anteriors. L’exposició es divideix en tres etapes: el tema dominant de la primera és la mitologia; la segona està dedicada a les festes de Sant Joan i els cavalls, i la tercera està centrada en la figura humana i, més concretament, en les dones. Horari: de dilluns a dissabte de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

‘My world. Reptes per un món millor’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 23 d’abril
Com t'imagines un món millor?

Imagina't que ets a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Els líders mundials s’han reunit per discutir les diferents propostes per aconseguir un món millor. I arriba el teu torn. Quines propostes faries? L’exposició interactiva de CaixaFòrum Palma 'My world. Reptes per un món millor' permet als ciutadans "pujar al podi de les Nacions Unides i transmetre idees creatives transformadores". La mostra, organitzada per l’Obra Social la Caixa i la Campanya d’Acció de les Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament Sostenible, dona a conèixer els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van pactar el 27 de setembre del 2015 els líders mundials a la seu de les Nacions Unides a Nova York. "My world. Reptes per un món millor' és una acció social que demana la il·lusió i la creativitat dels visitants, tenint en compte que els ODS constitueixen un full de ruta universal que necessita, a més del compromís dels polítics, la implicació de la societat", explica l'Obra Social de la Caixa en un comunicat, que convida a conèixer de primera mà les fites que s’han aconseguit fins ara i també els reptes marcats entre tots per assolir un món millor.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivència de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats