PROPOSTA CULTURAL
Cultura 23/02/2017

‘Audiència I-real’ amb Toni Albà a Sa Màniga

Més teatre, literatura, música, contacontes, xerrades, tallers, cinema, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
13 min

‘Audiència I-real’ / Teatre

Auditori Sa Màniga (Son Galta, 4. Cala Millor) / Dia 24 a les 21.30 h
‘Audiència I-real’.

"Hi havia una vegada un rei...". Així comencen molts de contes i llegendes populars. Imaginem un estat modern on el cap d'Estat és un monarca que un dia ha de presidir un acte oficial, una audiència (irreal en el nostre cas), davant un públic integrat per tota la premsa de l’Estat i internacional. Aquest personatge fa una insòlita roda de premsa on el públic-premsa pot demanar allò que vol saber... Bé, allò que volen saber els milions de ments innocents que llegeixen i miren la tele per "devorar" un món que els fascina…

‘La sed’ / Presentació de llibre

Rata Corner (carrer Hostals, 17. Palma) / Dia 24 a les 19 h
‘La sed’.

Paula Bonet arriba a Rata Corner per presentar el seu darrer projecte editorial: ‘La Sed’ (Lunwerg, 2016). La seva obra se centra en la pintura a l’oli, el gravat i –des de fa poc més de quatre anys- en la il·lustració. La seva obra ha estat exposada a Barcelona, Madrid, Porto, París, Londres, Bèlgica, Urbino, Berlín, Santiago de Xile, València, Miami i Mèxic. El seu treball, carregat de poesia i bolcat en les arts escèniques, la música i la literatura, culmina amb la publicació de diferents llibres dels quals és autora tant del text com de la imatge.

‘Fidelitat al mar’ / Presentació de llibre

Llibreria Lluna (General Riera, 68. Palma) / Dia 24 a les 19 h
‘Fidelitat al mar’.

Edició bilingüe dels millors poemes de Giuseppe Conte. Prologuista: a cura d’Irene Baccarini i Lluís Servera Sitjar i pròleg d’Irene Baccarini. Presentarà l’acte Maria Victòria Secall i Lluís Servera. També hi serà Pilar Arnau Segarra, que recitarà alguns poemes en italià. L'escriptor i filòsof Lluís Servera fa una feina immillorable pel que fa a la traducció de poetes estrangers a través de la revista ‘Superna’ i, ara, amb la traducció de l'italià d'un gran poeta.

‘Plou i fa sol: contes d’hivern que fan olor de primavera’ / Contacontes

Biblioteca d'Inca (plaça de Sant Domingo, 2) / Dia 24 a les 18 h
Contacontes a Inca.

Contacontes a la Biblioteca Municipal d’Inca amb na Catalina Contacontes.

‘Els grans cops de la intel·ligència a la Segona Guerra Mundial’ / Conferència

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 24 a les 19 h
‘Els grans cops de la intel·ligència a la Segona Guerra Mundial’ .

Entre la Primera Guerra Mundial i la Segona es produeix una evolució dels sistemes d'espionatge a la creació de sistemes d'intel·ligència. Anglaterra, gràcies a l'impuls del seu primer ministre, Winston Churchill, va construir la seu d'intel·ligència a Bletchley Park, a 80 quilòmetres al nord de Londres, des d'on es descodificaven, gràcies a un equip en el qual va destacar Alan Turing, la major part dels missatges xifrats per la màquina Enigma, dels alemanys. Els missatges de Hitler a Rommel, la Guineu del Desert, des de Berlín cap al nord d'Àfrica, estaven a la taula del despatx de Winston Churchill a Londres abans que Rommel mateix els llegís. Tot plegat va ser gràcies al sistema d'intel·ligència britànic i a Alan Turing, que, sense saber-ho, havia posat els fonaments de la informàtica moderna. La conferència serà a càrrec de Luis Horrillo Sánchez, historiador i professor d'ensenyament de secundària.

Històries bestials / Taller

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 24 a les 18 h
Històries bestials.

Les faules que Ramon Llull ens narra en ‘El llibre de les bèsties’ reprodueixen de manera simbòlica el comportament humà. De la mà d'un narrador d'històries, les coneixerem i després els nins i nines es podran caracteritzar dels diversos animals que les protagonitzen i fer-ne una breu representació en forma d'ombres xineses.

‘Jodorowsky’s Dune’ / Documental

Edifici de la Riera (carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma) / Dia 24 a les 19.45 h
‘Jodorowsky’s Dune’.

El Cineclub Universitari és una iniciativa dels alumnes de la Universitat de les Illes Balears. El seu objectiu és difondre la passió per la cultura cinematogràfica, mitjançant una programació organitzada entre tots els alumnes que formen part del Cineclub. Aquest divendres és el torn de ‘Jodorowsky’s Dune’. El 1975, el polifacètic artista i director de culte Alejandro Jodorowsky va somiar en un projecte: l’adaptació de la novel·la clàssica de ciència-ficció ‘Dune’, de Frank Herbert. Amb el guionista de Hollywood i mestre d'efectes especials Donen O'Bannon, el (futur) dissenyador d’‘Alien’, H. R. Giger, i l'artista de còmics Jean ‘Moebius’ Giraud, tots sota la direcció de Jodorowsky, ‘Dune’ seria una superproducció les cotes d'ambició de la qual sobrepassaven tots els límits. Un somni que es va esfondrar abans de poder alçar-se. A la fi, després de quatre dècades, un documental revela el film que va poder ser el ‘Dune’ d'Alejandro Jodorowsky, documental que empra un enfocament similar a ‘Lost in La Mancha’, de Terry Gilliam, i que permet descobrir entrevistes amb els seus principals artífexs i una immersió en tot el treball de preproducció creat per a la cinta.

Banda Municipal de Palma / Música

Conservatori Superior de Música (Alfons els Magnànim, 64. Palma) / Dia 24 a les 19.30 h
Banda Municipal de Música de Palma

La Banda Municipal de Palma tornam amb la #TemporadaBandaPalma. Aquesta vegada amb el magnífic solista internacional Luis Gonzalez a la #trompeta. Interpretaran obres d’A. Ponchielli i G. Gershiwin.

‘Abans que arribi l’alemany’ / Teatre

Teatre Municipal Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89. Palma) / Dia 24 a les 21 h
alemany 7

Júlia, una dona d’una seixantena d’anys, acaba de ser diagnosticada amb la malaltia d’Alzheimer. La imminència del desenvolupament de la malaltia, així com les reaccions de la seva família i coneguts, la conduiran, després del terrabastall emocional que suposa una notícia com aquesta, a prendre una sèrie dAquesta obra de Marta Barceló, guanyadora del II Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, és interpretada per Muntsa Alcañiz i Pedro Mas. A partir de 10 euros.

Fuel Fandango i exposició de Joan Garau / Nits cúbiques

Teatre de Lloseta (Pou Nou, s/n) / Dia 24 a les 20 h i a les 22 h
Nits cúbiques.

Arriba l’edició de carnaval de Nits Cúbiques a ritme de Fuel Fandango i a l’estil de Joan Garau. La segona temporada del cicle de Nits Cúbiques continua amb sons electrònics, però també flamencs: Fuel Fandango és el cap de cartell, i també hi participen el grup de joves mallorquins Midnight Walkers i DJ Dirty Appetite. Aquesta edició inclou l’exposició de l’artista resident Joan Garau. L’obertura de portes per a la inauguració de l’exposició és a les 20.00 hores i per al concert a les 22.00 hores.

Orquestra Simfònica de les Illes Balears / Música

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n) / Dia 24 a les 20 h
Orquestra Simfònica de les Illes Balears.

Concert de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, dirigida per Pablo Mielgo i acompanyada per Christopher Park al piano. Interpretaran l’‘Obertura Foners’, d’Antoni Parera Fons; ‘Concert per a piano’, de Robert Schumann; ‘Prélude à l’après-midi d’un faune la mer’, de Claude Debussy, i ‘Daphnis et chloé suite 2’, de Maurice Ravel.

‘Peccatum’ / Teatre

Teatre d’Artà (Ciutat, 1) / Dia 24 a les 20.30 h
Moment de l'obra 'Peccatum' de Toni Gomila

Pornorondalles. Rondalles verdes, rondalles pecadores, rondalles brutes, fragments dels contes més populars recollits per mossèn Alcover i servits en clau d’humor polissó, subtil i tal vegada un poc grosser per Toni Gomila i Catalina Florit, que afloren i desfloren rondalles, folkloren i desfolkloren, cullen i despullen, fiquen i desmitifiquen, menteixen i desmenteixen, i sobretot juguen i es diverteixen amb vicis, pecats, verdors i brutors presents en la cultura popular de transmissió oral.

‘Literatura i viatges. Històries que expliquen llocs’ / Club de lectura

Biblioteca Joan Alcover (carrer de Joan Alcover, 28. Palma) / Dia 24 a les 19 h
‘Literatura i viatges. Històries que expliquen llocs’.

Es parlarà del ‘La flor púrpura’, de Chimamanda Ngozi Adichie. S'exposaran també altres lectures complementàries i es presentarà la lectura de la propera sessió: ‘Los trazos de la canción’, de Bruce Chatwin.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h
La llibreria Lluna ofereix un taller d'escriptura creativa.

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 18 de gener i 1 i 15 de febrer, la trama; dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

‘Cultura Menorquina’ / Exposició

Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior (carrer de Baixamar, 54, Alaior) / Dia 24 a les 18.30 h. Fins al 24 d'abril
‘Cultura Menorquina’.

Un any més, l’associació Xalubínia Menorca torna a col·laborar amb les Jornades d’Història i Patrimoni Cultural de Menorca, que organitza el Centre d’Estudis Locals. Enguany se’n celebra la tretzena edició amb el títol ‘Gestió del patrimoni, cultura popular i arqueologia’ i s’ha organitzat per a la ocasió una exposició entorn de la cultura popular i el folklore menorquí. Els artistes participants (Verónica Arellano, Pacífic Camps, Kodomos, Marta Lupresti, Carles Moll, Jordi Ninyerola, Aina Pla, Pere Pons, Enric Servera, Mitico Shiraiva, Núria Teruel i Dani Triay) treballen i presenten aspectes diversos de la cultura menorquina, des de les festes populars, els cavalls, els glosadors, l’arquitectura i l’arqueologia fins, a les llegendes i les rondalles, la gastronomia o el paisatge que volem conservar.

‘Romi de Venus’ / Exposició

Claustre de Sant Bonaventura (carrer de Fran Jaon Garau. Llucmajor) / Fins al 18 de març
‘Romi de Venus’.

Retrats d’artistes en la intimitat a través de la mirada als objectes del seu ‘romi’ de bany, l’emblemàtic mirall amb portes.

‘Jane’s Walk Ciutat Escola’ / Exposició

Museu Krekovic (c. Ciutat de Querétaro, 3, Palma) / Fins al 26 de març
Els artistes Joan Aguiló i Pato Conde han fixat les primeres bases de l’exposició.

‘Jane’s Walk Ciutat Escola’ és un projecte pilot de participació ciutadana amb nins, nines i adolescents per reflexionar sobre la ciutat. La iniciativa neix del festival global de rutes urbanes Jane’s Walk que se celebrà per primera vegada a Palma el mes de maig passat. Ara, però, cerquen la veu dels ciutadans més joves. L’exposició al Museu Krekovic no només és una finestra audiovisual i plàstica de la feina feta a les aules i rutes, sinó que també vol ser un espai participatiu on els visitants contribueixin al debat iniciat sobre tres zones de Palma amb un gran potencial: el Nou Llevant, la Falca Verda i la Platja de Palma.

‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’ / Exposició

MAEF - Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (Via Romana, 31. Eivissa) / Fins al 3 de maig
‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’.

Aquesta exposició revela els universos simbòlics de la prehistòria de Menorca a través dels edificis que van construir i dels objectes que aquests homes i dones van emprar o es van endur amb ells al més enllà.

‘Líneas de horizonte’ / Exposició

Casal de Son Tugores (clastre de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins a l’1 d’abril
‘Líneas de horizonte’.

Cecilia Segura mostra ‘Líneas de horizonte’. L'exposició recull dues sèries d'obres que comparteixen un nexe tècnic i conceptual comú: ‘Líneas de horizonte’, que dóna títol a la mostra, i ‘Unexpected Places’. Aquestes dues sèries són quasi pictòriques sobre el temps i l'espai, realitzades des de la més profunda simplicitat. Un conjunt de treballs executats minuciosament sobre paper a ritme pausat. Un bolígraf, un regla i la repetició d'un gest senzill incansablement, fins a fer-lo desaparèixer en la seva pròpia multitud.

'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida / Exposició'

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 7 de maig
'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?'.

Es Baluard presenta una revisió de l’obra de l’artista Teresa Matas a partir de la selecció de peces per entendre un treball introspectiu de cerca des d’un jo entre la fragilitat i la fortalesa. L’artista, que treballa des dels anys setanta, ha tingut una trajectòria independent fora de tota classificació, passant entre diferents formats i tècniques.

‘Further’ / Exposició

TACA Studio (carrer de Sant Feliu, 17. Palma)
‘Further’.

‘Further’ de Josep Santamaria, és una exposició que tracta sobre l’apreciació emocional de l’individu sobre el seu entorn. La mostra presenta una sèrie de dibuixos i ‘collages’ experimentals que combinen diferents tècniques sobre una varietat de suports. Mitjançant l’exploració multidisciplinària, la mostra pretén recrear diverses sensacions inspirades en la interpretació que els sentiments fan dels llocs i fets quotidians que impressionen. Així, el procés d’apreciació és mostrat a ‘Further’ com un cúmul (confluència) de formes, retalls i figures abstractes que emergeixen espontàniament de la superfície de les obres presentades, recreant una atmosfera carregada de significats misteriosos i desconeguts provinents del nostre interior.

‘Ulls del temps’ / Exposició de fotografia

Auditori Sa Màniga (carrer de Can Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 15 d’abril
‘Ulls del temps’.

L’exposició ‘Ulls del temps’ és un recull de fotografies de Tom Weedon i la seva filla, Cordelia. Es tracta de més de 140 fotografies en blanc i negre, que ofereixen el retrat de la Mallorca que el fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla, Cordelia, varen conèixer des de la seva arribada a Mallorca a mitjan anys 50. Actualment aquesta mostra de fotografies, moltes de les quals són inèdites, constitueix un valuós document històric, artístic, cultural i humà de Mallorca i de la seva identitat com a poble.

‘La pintura nua’ / Exposició

El Roser (carrer del Roser, s/n. Ciutadella) / Fins al 15 d’abril
‘La pintura nua’.

L’artista ciutadellenc Matias Quetglas mostra la seva quarta retrospectiva, la seva evolució pictòrica del 2006 al 2016, que descobreix la transició des d’unes composicions més narratives a unes formes més essencials i sòbries, més transcendents. La pintura nua de Matias Quetglas està carregada d’un humanisme que transita lliurement entre allò culte i allò popular mitjançant una pintura amb menys moviment, més tranquil·la i intimista que en etapes anteriors. L’exposició es divideix en tres etapes: el tema dominant de la primera és la mitologia; la segona està dedicada a les festes de Sant Joan i els cavalls, i la tercera està centrada en la figura humana i, més concretament, en les dones. Horari: de dilluns a dissabte de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

‘My world. Reptes per un món millor’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 23 d’abril
Com t'imagines un món millor?

Imagina't que ets a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Els líders mundials s’han reunit per discutir les diferents propostes per aconseguir un món millor. I arriba el teu torn. Quines propostes faries? L’exposició interactiva de CaixaFòrum Palma 'My world. Reptes per un món millor' permet als ciutadans "pujar al podi de les Nacions Unides i transmetre idees creatives transformadores". La mostra, organitzada per l’Obra Social la Caixa i la Campanya d’Acció de les Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament Sostenible, dona a conèixer els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van pactar el 27 de setembre del 2015 els líders mundials a la seu de les Nacions Unides a Nova York. "My world. Reptes per un món millor' és una acció social que demana la il·lusió i la creativitat dels visitants, tenint en compte que els ODS constitueixen un full de ruta universal que necessita, a més del compromís dels polítics, la implicació de la societat", explica l'Obra Social de la Caixa en un comunicat, que convida a conèixer de primera mà les fites que s’han aconseguit fins ara i també els reptes marcats entre tots per assolir un món millor.

‘Lenguaje’ / Exposició

L21 Gallery (c/ Gremi de Ferrers, 25. Palma) / Fins al 27 de març
‘Lenguaje’.

L21 presenta amb gran il·lusió ‘Lenguaje’, que serveix com a clausura del pròleg iniciat amb la performança de Joan Morey en el tancament de l’antic espai de la galeria del carrer de Sant Martí. La mostra inclou treballs de Wilfredo Prieto, Álvaro Gil, Ian Waelder, Marlena Kudlicka, Pedro Barateiro, Valerie Krause, Pep Vidal, Daniel Steegman Mangrané, Nuria Fuster, Jonathan Meese, Bel Fullana, Rasmus Nilausen, Rafa Forteza, Joan Morey, Alejandro Leonhardt, Abdul Vas i Secundino Hernández.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats