LA FISCALIA ANTICORRUPCIÓ INVESTIGA LA SGAE
Cultura 02/07/2011

El president de la SGAE, detingut per desviar fons

La cúpula directiva de la SGAE, que presideix Teddy Bautista, hauria comès delictes d'apropiació indeguda a través de pagaments a una empresa privada per feines que no havien existit.

M. Codolar / J. Rusiñol
3 min
El president de la SGAE, detingut per desviar fons

Madrid.La SGAE, la Societat General d'Autors i Editors, havia de ser notícia ahir perquè s'escollia la nova direcció. Però a les onze del matí la Guàrdia Civil va irrompre a la luxosa seu de l'entitat -el modernista Palau de Longoria, al cor de Madrid- per ordre de la Fiscalia Anticorrupció. Després de vuit hores i set registres, la policia va detenir-ne el president, el cantant Eduardo Teddy Bautista i vuit persones més. Se'ls acusa d'haver desviat fons a través d'una filial de la societat.

El centre de la hipotètica estructura delictiva és José Neri, el director general de la filial digital de la SGAE i home de màxima confiança de Bautista. Les investigacions apunten que a través d'aquesta entitat s'haurien pagat elevadíssimes quantitats de diners a l'empresa Microgénesis, dedicada a la consultoria, i de la qual Neri havia estat un alt responsable. Amb aquest procediment, que podria estendre's encara més, s'haurien pogut enriquir persones de l'entorn d'aquest directiu.

Bautista no hauria tingut un "paper actiu" en el desviament de fons però, per la seva posició, és difícil pensar que no en tenia coneixement. Va ser detingut juntament amb altres persones, com ara Neri i el director financer de l'entitat, Ricardo Azcoaga. Segons va dir a TVE un dels advocats denunciants, Josep Jové, a través d'un procés de creació de societats els directius tècnics de la SGAE es podrien haver apropiat indegudament d'uns 400 milions d'euros.

Una operació que ve de lluny

Fa quatre anys que els núvols judicials van començar a fer ombra sobre l'entitat que regula els drets d'autor. Al novembre del 2007 diverses associacions d'internautes i organitzacions contràries al cànon digital van presentar una denúncia que advertia que les "múltiples i diverses classes" de recaptacions que efectuava la SGAE es realitzaven "en bona mesura de manera il·legal entre les seves filials i no pas entre els socis". El març de l'any passat, Anticorrupció va elevar la causa, que ara ha estat declarada secreta, a l'Audiència Nacional perquè provés de treure'n l'aigua clara i prengués les mesures pertinents.

L'operació es va accelerar ahir, després que aquesta setmana la premsa de Madrid expliqués que l'Audiència Nacional estava investigant les possibles irregularitats. El jutjat número 5, que dirigeix Pablo Ruz, va autoritzar el registre de diverses seus i domicilis, i va ordenar el bloqueig i l'embargament dels comptes bancaris de l'entitat.

Durant tot el dia es va poder observar com el mig centenar d'agents de la Guàrdia Civil anaven i venien retirant caixes amb documentació. Els treballadors, molt desconcertats per tot el que estava passant, van ser desallotjats per la policia en grups d'entre 15 i 20 persones. Molts confessaven que tot havia estat molt ràpid. Algunes persones van aprofitar per escridassar els que abandonaven l'edifici dient-los que "no hi ha pa per a tant xoriço". La SGAE s'ha convertit en una de les entitats més odiades pels col·lectius d'internautes per impulsar mesures com la llei Sinde, que permet el tancament automàtic de webs que vulnerin els drets d'autor. De fet, ahir Teddy Bautista es va convertir en trending topic mundial a Twitter.

Les crítiques al govern espanyol no es van fer esperar. El president de l'Associació d'Internautes, Víctor Domingo, va acusar el ministeri de Cultura de no haver fiscalitzat correctament la SGAE i el senador d'ICV Jordi Guillot va criticar l'executiu per haver-se "desentès reiteradament" de les funcions de control de l'entitat. Mentrestant, Pérez Rubalcaba repetia el mateix que sempre, que acatarà la decisió ju-dicial.

Enmig de l'estupor generalitzat, l'entitat va emetre un comunicat en què manifestava "sorpresa", defensava la innocència de la cúpula directiva i reclamava "conèixer el sentit de les investigacions i dels registres". Curiosament, poc abans que comencessin els registres la SGAE havia emès un altre document en què negava que l'Audiència Nacional hagués "seguit cap actuació" contra ells i afirmava que la seva actuació "s'ajusta rigorosament, en tot moment, a la legalitat". Fins i tot afegia que prendria mesures judicials per defensar la seva imatge contra una "campanya difamatòria". Amb la irrupció de la policia i les detencions l'amenaça es va quedar en paper mullat.

stats