MODA
Cultura 22/10/2016

La planta amb què els antics tenyien la roba

Angie Vallori i Rosa Bosch han confeccionat una nova col·lecció tintada amb la ‘Rubia peregrina’

Margalida Mateu
3 min
NOVA COL·LECCIÓ PEREGRINA FW 2016 - 2017   
 01. L’actriu Aina Garcia Paredes-Zuazagau lluint la peça Beina. 02. Arrelés una peça oberta que es manté mitjançant una petita joia inspirada en el caràcter vertebrador d’aquesta part de la planta. Els atributs de l’Arrel també inspiren el color de la peça amb les tonalitats més fosques. 03. Àngela Vallori i Rosa Bosch, creadores del projecte artístic.

PalmaUs heu demanat mai com tenyien la roba els prehistòrics? Doncs, aquesta ha estat una de les feines d’investigació del projecte que uneix dues joves artistes, la llicenciada en Belles Arts Rosa Bosch, de Tinctorum, i la dissenyadora de moda Àngela Vallori, de Xicoia.

Les dues joves emprenedores han volgut retre homenatge a l’art ancestral de la tintura presentant, avui, dissabte, una col·lecció artística de dissenys de moda tenyida amb la planta Rubia peregrina. A Mallorca, aquesta linàcia neix de manera espontània i fou coneguda com a ‘rogeta’ per ser la font d’un dels colorants més preciosos. Avui, la seva reputació és gairebé desconeguda, però tal vegada podeu saber quina planta és perquè també és famosa per enganxar-se als calcetins dels excursionistes. I és que la Rubia reregrina és una petita liana, enfiladissa, aspra al tacte i que arriba a fer un metre d’altura, les seves flors són grogues i els fruits en drupa, negres quan són madurs.

Disseny, flora, història i paisatge s’integren en aquestes noves peces de roba confeccionades per Bosch i Vallori, que s’inspiren en aquesta planta, de la qual saben que ja s’hi tenyien vestits a la prehistòria. És així com la història de la Rubia peregrina, els seus colors, les seves formes i els diferents estats que presenta durant el transcurs de l’any han influït en quatre peces: beina, arrel, romeguera i enfiladissa. La Beina, per exemple, és una peça composta per un vestit i un guardapits inspirats en l’aire imprevisible i versàtil de la llavor de la planta. En aquest sentit, el color vol reproduir la lleugeresa d’aquest element, però també els atributs sensuals del fruit i la seva similitud amb la pell. Totes aquestes peces han estat tintades seguint un moviment global de recuperació de tècniques tintòries, i els colors són extrets de la mateixa planta recol·lectada a diferents punts de Mallorca per les artistes durant aquesta tardor.

Art secret

Molts de pobles han utilitzat les plantes per tenyir teixits sent en els orígens un art secret. La manipulació dels colors, com qualsevol ofici dedicat a la transformació de la matèria, era vist com quelcom miraculós, misteriós o fins i tot màgic. Ara, encara que lluny dels misticismes d’un temps, continua sent un esdeveniment fascinant que es resisteix a la modernitat.

Des del projecte Tinctorum, Rosa Bosch ha començat a transformar els paisatges de l’illa en els colors de la peregrina, una feina artesanal durant la qual l’artista ha hagut de passar-se hores al laboratori perquè s’hi han estat cuinant, a foc lent, els colors de peregrina, tot reinterpretant les receptes dels avantpassats.

En concret, “el procediment que correspon a la rogeta és de tipus químic, és a dir, la tècnica per conservar el color a sobre del teixit requereix produir un canvi en l’estructura molecular de la fibra. Per aconseguir-ho, es fan servir una sèrie de reactius orgànics o metàl·lics -tots utilitzats de manera responsable amb el medi ambient-”, assenyala Bosch.

Col·lecció

Les peces que han sorgit de la sinergia entre aquestes disciplines són també una obra d’art, ja que la col·lecció inclou fotografia en moviment a càrrec d’Àngel Romaguera i joieria donant personalitat a les peces de la mà d’Auba Pont. La joiera s’inspira en cada una de les obres fent una pròpia col·lecció, que en alguns casos està integrada dins i en d’altres ornamenten el disseny.

Bosch i Vallori fan, doncs, una proposta de disseny de moda que a la vegada és tota una obra d’art i que és representada per l’actriu Aina Garcia Paredes-Zuazaga, que llueix les quatre noves peces, i fotografiada per Àngel Romaguera.

Els resultats d’aquest projecte de col·laboració artística es presenten amb un vermut a Xicoia (carrer Ample de la Mercè, 7, de Palma), avui, dissabte 22 d’octubre, a partir de les 12 hores.

stats