Cultura 31/03/2016

La indústria cultural espanyola xifra en 1.669 milions anuals les pèrdues provocades per la pirateria

L'informe, impulsat per la Coalició de Creadors i Indústries de Continguts, destaca que el 87% dels continguts a internet el 2015 s'ha consumit de forma il·legal

Albert Rigol
3 min
El 87% del consum de continguts a internet és  pirata

Barcelona"La pirateria no remet", aquesta és la conclusió amb què es presenta l'última edició de l'Observatori de Pirateria i Hàbits de Consum de Continguts Digitals. L'estudi, realitzat a instàncies de la Coalició de Creadors i Indústries de Continguts, torna a posar de manifest l'impacte de la pirateria al sector: el 87% dels continguts consumits a internet és pirata, xifra que fa perdre fins a 1.669 milions d'euros anuals a les indústries culturals.

L'enquesta, realitzada per la consultora Gfk a més de 4.000 usuaris d'entre 11 i 74 anys, té com a objectiu saber l'impacte de la pirateria a tres nivells diferents: en les indústries dels continguts digitals a Espanya, a les arques públiques del país i a l'ocupació.

"La situació demostra que les mesures preses pel govern espanyol no han estat suficients i és urgent aplicar amb eficàcia la legislació vigent", ha destacat la directora de la Coalició, Carlota Navarrete, durant la presentació de l'estudi, que aquest any, per segona vegada, ha inclòs dades sobre la incidència de la pirateria al món de les sèries i el futbol.

Respecte l'any anterior (2014), el nombre de persones que ha accedit a continguts digitals de forma il·lícita ha passat del 58% al 63%. No obstant, els usuaris que afirmen haver pagat alguna vegada pels continguts que han descarregats és del 9%, quatre punts percentuals més que el 2014.

A més pirateria, menys diners públics i menys ocupació

La pirateria a Espanya fa perdre més de 21.000 llocs de treball directes

Una de les principals denúncies de la Coalició, i que l'estudi reflecteix, és l'impacte negatiu de la pirateria a les arques públiques i a l'ocupació. Segons l'estudi, l'accés il·legals als continguts repercuteix de forma dràstica a un sector que ocupa 58.557 treballadors directes, ja que sense la pirateria es calcula que es crearien fins 21.672 llocs de treball nous: suposaria un increment del 37%.

L'informe destaca que, a conseqüència d'aquesta pràctica tant il·legal com estesa, l'Estat va deixar d'ingressar 547 milions d'euros el 2015.

La música, les pel·lícules i les series, els sectors més afectats

Durant el 2015 es va accedir a 4.307 milions de continguts digitals de forma il·lícita, equivalent a 24.058 milions d'euros. L'accés va ser repartit de la següent manera: pel·lícules (37%), series (30%), música (20%), llibres (15%), videojocs (14%) i futbol (11%).

Consum de sectors digitals a Espanya 2015

Mentre la indústria musical és la que va comptar amb més accessos digitals il·lícits (1.723 milions), va perdre menys diners que el cinema, sector que per culpa de la pirateria va deixar d'ingressar 573 milions d'euros. Les dues úniques indústries que han vist disminuir la pèrdua d'ingressos respecte l'any anterior han estat la música i el futbol. En el cas de les series, el valor de la indústria (178) és inferior als diners que es deixen de guanyar per la pirateria (186).

Les webs que ofereixen els continguts de forma il·legal es financen principalment de publicitat. Ara bé, aquestes pàgines també treuen beneficis, per exemple, de la venta de les dades de navegació dels usuaris.

Ràpid, fàcil i sense conseqüències

El 61% dels consumidors justifiquen l'accés als continguts il·legals en què el preu dels continguts originals és molt car. A més, més de la meitat assegura que el motiu per fer-ho és la facilitat i el poc temps que comporta l'accés.

La creença que aquesta praxis no repercuteix negativament ha augmentat respecte el 2014: les respostes "no estic fent mal a ningú" i "no hi ha conseqüències legals per al que pirateja, ja que no passa res" han passat del 19% al 29% i 26%, respectivament.

Per què es pirateja?
stats