SÓNAR 2011
Cultura 20/06/2011

5.000 pares i nens ballen al SonarKids

Marta Salicrú
3 min
5.000 pares i nens ballen al SonarKids

Anar al SonarKids, el festival familiar del Sónar, fa venir ganes de procrear. O de tenir nebots. S'ho passen tan bé, nens i nenes i pares i mares, que fa venir ganes de tenir canalla per portar-l'hi.

La tercera edició del SonarKids va tancar ahir la 18a edició del Festival de Música Avançada. I la va tancar amb alegria: més de 5.000 persones, entre pares i fills, van passar pel festival de música i experiències creatives. I tot i que la previsió era que hi anessin 6.000, la postal ahir al CCCB i al Macba feia goig de veure: una pila de nens ballant, saltant i passant-s'ho súper mentre els seus pares també s'ho passaven l'allò més bé. O més.

Passar-s'ho bé junts

Aquest és precisament el gran encert del SonarKids: que és una activitat perquè en gaudeixin els nens, però també els pares. Si bé portar els nens a segons quins espectacles infantils per als pares pot ser tot un suplici, diumenge al CCCB costava saber qui s'ho estava passant millor. Petits i adults s'ho passaven bé, i ho feien junts.

El SonarKids aprofitava aquest any la infraestructura del Sónar de Dia, cosa que ja havia fet en la primera edició el 2009, però que l'any passat no va fer, separant en el temps el Sónar per a nens i per a adults. L'inconvenient d'aquest lògic aprofitament és que la icònica moqueta de gespa artificial de la plaça Joan Coromines, abans de ser trepitjada pels peus, alguns descalços, de la canalla, havia estat testimoni dels excessos dels tres dies anteriors.

Al migdia, les famílies feien pícnics sobre la gespa mentre el duo mallorquí de pop naïf Papa Topo interpretaven cançons sobre óssos panda, noies vampir i gelats. Unes cançons de les quals alguns nens i pares se sabien les lletres, i demostraven el bon ull del Sónar a l'hora de programar el grup, amb una proposta suposadament destinada al públic adult però que funciona molt més bé com a espectacle infantil. Adrià Arbona i Paulitademaiz van versionar Ça plane pour moi , de Plastic Betrand, i Caca, culo, pedo, pis , que canta el grup infantil Los Punkitos a Las aventuras de Enrique y Ana .

Després d'ells, l'escenari principal va acollir el xou de Brodas, una companyia de street dance que va oficiar una didàctica master class de hip-hop i break dance.

I després van seguir Buraka Som Sistema, una mica ressacosos després del seu xou dissabte al Sónar de Nit, i al principi una mica com un peix fora de l'aigua. Però un cop superada l'estranyesa del primer moment, els culs dels menuts es van començar a moure, com els dels grans, mentre els dos MC del projecte feien d'animadors.

Entre espectacle i espectacle, els preadolescents Pioneer DJ Kids van exercir de DJ de continuïtat, és a dir, van encarregar-se de posar música perquè l'ambient no es refredés. I la veritat és que ho van fer molt bé. Els alumnes del taller de DJ de l'Institut Secretari Coloma de Barcelona van clavar les mescles punxant, entre d'altres, èxits de club de Justice i Daft Punk, als quals també van imitar amb uns cascos que emulaven, en versió treball manual, els que fan servir el duo de productors francesos per ocultar la seva identitat. El públic, grans i petits, els va adorar, i ells es van deixar estimar com a bons superstar DJ . La cabina era una festa, però als seus peus la gent s'agombolava ballant i aplaudint els hits . Digne de veure.

Classe de 'beatbox'

A part dels espectacles, el SonarKids també donava l'opció de participar en diferents tallers, i un dels més lluïts va ser la masterclass de beatbox . El beatboxing és una disciplina de la cultura hip-hop que consisteix a fer música amb els òrgans fonadors, la boca, la gola, com a únics instruments, i que si se saben fer servir poden generar sons sorprenents. Els dos beatboxers que impartien la masterclass van interpretar discos sol·licitats ( El cant del Barça , la sintonia de Bob Esponja , la música del Tetris), i van convidar alguns nens a demostrar què sabien fer amb alguna sorpresa: un nen del públic va resultar ser un superdotat per al beatboxing . El SonarKids ajuda a trobar vocacions.

L'espectacle de contes musicals del grup Vie Vide Kids es va convertir en una sessió de discoteca amb nens i pares ballant a cor què vols, però també hi va haver tallers més tranquils. Els nens podien des d'estampar una bossa a construir amb paper una granota amb la tècnica del kirigami, l'art del paper retallat. I, esclar, també podien aprendre a punxar discos al taller de DJ de MicroFusa. El SonarKids és un planter de discjòqueis.

stats