Poesia oral
Cultura 16/06/2013

La paraula, l'eina del poble per existir

1 min

Mateu Llodrà, un dels artífexs de la recuperació del glosat

El president de l'Associació Cultural Canonge de Santa Cirga va ser un dels responsables de la recuperació del glosat i de les festes de Sant Antoni a Manacor, profundament lligades a les gloses. L'associació es creà l'any 1998 per revitalitzar i dignificar la cultura popular en tots els seus vessants.

La improvisació, tradició oral més enllà de l'illa

"Troveros, versadors, repentistes, payadores, bertzolaris, fistores, guzlaris, poetes populars, improvisadors, cantadors, corrandistes"… i glosadors a Mallorca i Menorca. Un glosador és un versificador popular que improvisa cançons i que les recita o canta amb una tonada característica, escriu Felip Munar.

El glosat, de la folklorització a la crítica social

Recull Felip Munar a La glosa a Mallorca: poesia oral improvisada , que la glosa "dóna legitimitat per parlar obertament d'aspectes que la societat sanciona o que considera tabú. Coneixements que es poden transmetre al marge de l'acció del poder o de les institucions".

Les mostres internacionals d'improvisadors de Manacor

L'Associació Canonge de Santa Cirga organitzà fins al 2008 mostres internacionals d'improvisadors per "veure i sentir com fan a altres llocs, amb diferents llengües i cultures". Amb el relleu de Glosadors de Mallorca, el 2010 se'n féu la I Trobada Internacional.

stats