50 ANYS DE LA MORT DE L'AUTOR
Cultura 13/01/2012

La paraula de Sagarra torna al Palau de la Música

Mai no és tard quan arriba: la Generalitat s'ha decidit a homenatjar Josep Maria de Sagarra amb motiu del 50è aniversari de la seva mort. Joan Ollé dirigirà l'espectacle del 23 de gener al Palau.

Jordi Nopca
3 min
Ferran Mascarell i Lluís Permanyer acompanyen Joan de Sagarra, fill de l'escriptor,  i una representació dels participants en l'espectacle institucional i popular.

BARCELONAL'any 1931, Josep Maria de Sagarra va pujar a l'escenari del Palau de la Música i va recitar, al davant d'un auditori ple a vessar, una de les seves obres més populars, Poema de Nadal . Vuit dècades després -i mig segle més tard de la mort de l'escriptor-, la Generalitat s'ha decidit a tornar Sagarra al Palau de la Música amb un homenatge dirigit per Joan Ollé. "Si no tractem bé el passat no mirem bé cap al nostre futur", deia ahir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, durant la presentació de l'acte, que tindrà lloc el pròxim dilluns, 23 de gener, a partir de les 19.30 h i al qual només s'accedirà a partir d'invitacions, gratuïtes i distribuïdes a través d'institucions culturals i diversos mitjans de comunicació.

Joan de Sagarra, fill de l'escriptor, va recordar que a finals de setembre, coincidint amb el 50è aniversari de la mort de Josep Maria de Sagarra, no hi havia cap iniciativa institucional prevista. "Després d'un article informatiu, dolgut i també una mica en broma, el conseller Mascarell em va proposar de veure'ns a l'Ateneu Barcelonès, i vam arreglar-ho en mitja hora. Encara em sorprèn que el TNC no hagi programat cap obra del meu pare, a hores d'ara. El seu director, Sergi Belbel, deia que volia «actualitzar els clàssics». Amb el meu pare no ha complert el que deia", es queixava Joan de Sagarra.

Al Palau es repararà, en part, el greuge. "A l'homenatge hem buscat representar-hi una part important del cànon sagarrià -recordava Ollé-. Segur que ens deixem algun text important fora, perquè la seva obra és immensa i toca la poesia, el teatre, el memorialisme, els articles periodístics, la novel·la i la traducció". Dit això, Ollé va revelar qui participarà en l'acte. Llegiran textos sagarrians una desena d'actors: Joan Anguera, Pere Arquillué, Sílvia Bel, Ivan Benet, Montserrat Carulla, Enric Majó, Rosa Novell, Josep Maria Pou, Carme Sansa i Lluís Soler. L'acte també comptarà amb les intervencions musicals d'Ester Formosa, Roger Mas, Sílvia Pérez Cruz, Marina Rossell, Toti Soler, Maurici Villavecchia i el cor jove de l'Orfeó Català. Tots junts faran una repassada per ordre cronològic a algunes fites de l'obra de l'escriptor barceloní: hi haurà fragments de les Memòries -a punt de ser reeditades a La Butxaca-, poemes, articles de la secció Cafè, copa i puro , passatges de la traducció de la Divina Comèdia , algun retall de la novel·la Vida privada i crítiques de teatre publicades a La Publicitat .

"Sagarra era un home d'altíssima cultura, però creia que calia secularitzar-la per arribar a la gent -va dir Joan Ollé-. Va ser, durant anys, un autèntic artista del poble, la gent se sabia de memòria els seus poemes i era capaç d'omplir durant mesos els teatres". La posada en escena d'Ollé serà de "l'austeritat i simplicitat que reclamen els nostres dies", al servei "d'escoltar la paraula magnífica de Sagarra". El director teatral va afegir que quan ell s'encara amb un text sagarrià "és com si llegís xampany".

Un segon acte a Madrid

L'homenatge de la Generalitat, que tal com va remarcar Mascarell vol ser "institucional i popular", tindrà una segona part a Madrid, prevista per al dia 13 de febrer a l'Ateneu de Madrid i dirigit per Lluís Permanyer. "Intentaré resumir el personatge i l'obra en mitja hora -va prometre el periodista i escriptor-. Després dirà unes paraules el director de la Real Academia Española, José Manuel Blecua, i finalment Mario Gas llegirà alguns dels fragments de les Memòries ambientats a Madrid".

stats