Cultura 07/03/2013

Un paquet de mesures per incentivar el mercat de l'art espanyol

A.r.t.
2 min

Barcelona.La Fundación Arte y Mecenazgo va fer públiques ahir a Madrid les conclusions de la taula rodona d'experts que va organitzar amb motiu de la publicació de l'informe El mercat de l'art a Espanya 2012 . L'entitat, impulsada per La Caixa, insisteix en la necessitat de connectar el sector públic i el privat amb un esborrany de projecte de llei de mesures de foment, impuls i desenvolupament de l'art i mecenatge a Espanya que s'ha traslladat al secretari d'Estat de Cultura, José María Lasalle. El catedràtic de la Universitat Complutense Francisco Calvo Serraller, que va exercir de moderador de la taula rodona, va qualificar el mercat de l'art a Espanya, que mou 300 milions d'euros anuals, de "fràgil, emergent, gairebé raquític i inestable".

"El suport a la cultura per part del sector privat és essencial i ha de suplir les mancances del sector públic", va afirmar Leopoldo Rodés, el president de la Fundació. Es va mostrar "moderadament pessimista" sobre la tramitació de la llei de mecenatge del govern espanyol i va qualificar de "galleda d'aigua freda" les declaracions que Mariano Rajoy va fer al Museu del Prado sobre el fet que els mecenes no han d'esperar res a canvi de la seva contribució. Al seu torn, l'advocada especialista en regulació i tributació de l'art Eva Lasunción va assenyalar que el 21% d'IVA cultural situa l'Estat en una situació d'"anticompetència" que ja es va fer notar en l'última edició d'Arco.

El paquet de mesures que va presentar la Fundación Arte y Mecenazgo reclama un "nou enfocament global sobra la regulació i la tributació". Pel que fa al mecenatge, Lasunción sosté que s'ha d'augmentar el tipus d'institucions que se'n poden beneficiar i reclama "l'actualització urgent" de les taxes i els permisos d'exportació d'obres d'art, que es remunten al 1986, mentre que existeix un reglament europeu del 2008 amb llindars diferents. Lasunción també va subratllar la necessitat d'adoptar mesures per millorar la situació tributària dels artistes.

stats