Cultura 09/12/2016

Pugna per l’últim solar del Paral·lel: residència d’estudiants o teatre

L’empresa propietària diu que està "oberta" a incloure un teatre "si no implica reduir habitacions"

Selena Soro
4 min
El solar on està projectada la construcció d'una residència d'estudiants

BarcelonaEl solar on l'any 1900 es va inaugurar a Barcelona el teatre Talia, enderrocat el 1988, té nou propietari. Es tracta de l'empresa Premium Student Housing, que al número 100 del Paral·lel hi vol construir una residència d'estudiants. Els veïns del barri de Sant Antoni ho volen impedir i, per això, demà participaran en una cercavila reivindicativa contra l'expulsió de veïns que recorrerà els punts calents de la ciutat en termes de lluita veïnal. La marxa la convoquen de forma conjunta diverses associacions de Sant Antoni i el Raval i tindrà parades als principals solars i espais que els veïns demanen fer seus, entre d'altres l'hotel Drassanes, on està previst un macrohotel en un espai que el 2007 estava destinat a habitatge social; el Gimnàs Social Sant Pau, en perill d'extinció per l'expiració del contracte amb el propietari, la família Samaranch, i el centre ocupat de la Rimaia, un edifici que, després de 23 anys buit, ha sigut ocupat i desallotjat 5 vegades.

Des de la plataforma Talia Olympia, que fa una dècada que lluita per recuperar l'esperit faranduler del Paral·lel, s'han posat en contacte amb Premium Student Housing i els han fet diverses propostes perquè puguin trobar un encaix més adequat per al barri. "La idea és que hi hagi un teatre tant sí com no. A partir d'aquí, hi ha diverses opcions", explica el portaveu de la plataforma, Toni Oller. Una de les propostes és que sigui un projecte integral de teatre per a un mínim de 500 espectadors més residència d'estudiants d'arts escèniques, amb espais com ara aules d'assaig i habitacions insonoritzades. "Dins de la responsabilitat social entenem que els preus de les habitacions no haurien de ser superiors a 350 o 400 euros", afegeix. Oller ha facilitat a l'empresa 11 projectes de teatres per al solar fets per estudiants i, després de les converses amb la propietat, afirma que veu "marge per a la negociació". "Al que no renunciarem és al teatre on Martínez Soria va programar 'La Casa de Bernarda Alba', amb un trencador Ismael Merlo fent de Bernarda. El fantasma de Martínez Soria, en la faceta d'empresari privat que feia teatre, sobrevola el paral·lel. Qui vulgui construir al solar l'hauria d'escoltar", assenyala Oller.

Segons explica a l'ARA el conseller delegat de Premium Student Housing, Daniel Ferrer, en un principi la companyia va rebre les peticions del veïnat "amb sorpresa". "No sabíem que allà hi havia hagut un teatre, jo era molt jovenet quan va desaparèixer", assenyala. Afirma que des de la companyia entenen i respecten la situació del barri, i que estan "disposats a seure a la taula i escoltar propostes". Si ho fan, però, ha de ser amb l'Ajuntament com a actor actiu. "Veiem bé incloure el teatre al projecte si l'Ajuntament ens garanteix que això no implicarà reducció d'habitacions o d'espais que han de ser en una residència, com la biblioteca, un petit gimnàs o la sala d'estudi", explica. D'altra banda, reivindica estudiar bé qui gestionaria el teatre. "Nosaltres no en sabem, de gestionar teatres", assenyala, i conclou: "Si la cabuda del teatre o una alternativa no afecta l'activitat de la residència ho estudiarem amb tot el carinyo del món".

Part dels veïns s'oposa frontalment a la residència d'estudiants

Tot i que des de l'Associació de Veïns i Veïnes de Sant Antoni donen suport a la proposta de la plataforma Talia Olympia, el teixit veïnal debat si s'ha de negociar o no amb la propietat. El cartell que les entitats convocants han repartit per a la mobilització de demà, amb una Barcelona convertida en un taulell del Monopoly, no deixa espai a dubtes sobre qui creuen que és el responsable del procés de gentrificació que afecta els barris més cèntrics de la ciutat: l'especulació immobiliària i la massificació turística. "Un 11% dels llits al barri són per a turistes. Estem saturats i tenim manca d'equipaments", denuncia Xavier Caballé, membre de la plataforma Fem Sant Antoni, que de cap manera accepten que al solar de Paral·lel, 100 –qualificat de sòl per a equipaments– hi vagi una residència d'estudiants. El projecte, del qual l'Ajuntament de moment només ha rebut les consultes tècniques inicials, esquivaria la moratòria hotelera perquè està considerat equipament.

"No és el tipus d'equipament que necessitem al barri", assenyala Caballé. El portaveu de Fem Sant Antoni lamenta que al barri, amb una població similar a la d'Igualada, no hi hagi ni un sol institut. És per això que des de la plataforma veurien amb bons ulls que al solar del Talia hi hagués un institut d'art escèniques amb un teatre a sota. "És l'únic solar que ens queda a Sant Antoni, i ja que no és prou gran per a un institut o una escola, potser sí que pot donar cabuda a un institut especialitzat", detalla. Caballé també recorda que, tot i tenir forma de residència d'estudiants, molts d'aquests equipaments acaben funcionant com a hotels encoberts, tal com reconeix l'Ajuntament de Barcelona, que aquesta setmana ha sancionat 15 residències per oferir allotjaments turístics. "Estem radicalment en contra de més pisos turístics i més llits", conclou Caballé.

Des del consistori esperaran que se sol·liciti la tramitació per part de la propietat per "analitzar les característiques de l'equipament que es proposi, la volumetria, la seva relació amb l'entorn i com l'afectarà". Fonts municipals recorden que totes les residències d'estudiants han d'estar obligatòriament vinculades a una institució docent i en cap cas poden funcionar com un allotjament turístic.

El nou propietari, fill d'un regidor de Porcioles

El president de la companyia que ha comprat el solar del Talia és, segons el registre mercantil, Santiago de Cruylles i de Peratalada Ventosa. El seu pare, Santiago de Cruylles i de Peratalada Bosch, és descendent d'una de les famílies més antigues de la noblesa catalana. Durant el franquisme, Santiago pare va ser regidor d'urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, encapçalat aleshores per l'alcalde José María Porcioles. El 1965 es va traslladar a Madrid, on va assumir el càrrec de director general de transports terrestres del ministeri d'Obres Públiques. Posteriorment va ser nomenat subsecretari de governació. Toni Oller, membre de la plataforma Talia Olympia, deixa clar que, pel que fa a la propietat del solar, no els importa "el qui, sinó el què".

stats