NOVES TENDÈNCIES MUSICALS
Cultura 03/04/2011

Les noies es pengen

Són dones joves. Canten, toquen i componen. Protagonitzen un cicle de sis concerts organitzat per la revista 'TimeOut Barcelona' que comença aquest dimecres a la sala La [2] de l'Apolo de Barcelona.

Xavier Cervantes / Redacció
3 min
Les noies es pengen

Barcelona.La revista TimeOut Barcelona , amb la col·laboració de la sala Apolo i Estrella Damm, organitza del 6 d'abril a l'11 de maig el cicle de concerts Estrella Girls, protagonitzat per sis propostes musicals femenines catalanes: Aias, Renaldo & Clara, Miss Carrussel, The Big Head Troubled Boy, Sílvia Pérez Cruz i Maria Rodés. El tret de sortida el donarà el trio barceloní Aias, aquest dimecres a la sala La [2] de Barcelona.

Andreu Gomila, director de TimeOut Barcelona , destaca que el cicle es fa ressò d'una situació fins ara insòlita en la música catalana: "La creixent presència de noies que a més d'intèrprets també són compositores". Mai en la història musical del país havien coincidit tants projectes encapçalats per dones. "No descartem fer un segon cicle amb més artistes", conclou Gomila.

No hi ha una sola raó que expliqui aquesta realitat, sinó més aviat una conjunció de factors. Alguns tenen a veure amb la nova situació de la indústria musical i amb la consolidació de les xarxes socials com a eines de promoció directa: els músics, tant homes com dones, han guanyat poder de decisió i es poden donar a conèixer sense dependre dels estereotips sexuals marcats per les grans discogràfiques, que han perdut la capacitat que tenien abans per controlar el mercat. En aquesta nova realitat hi ha espai per a festivals de música electrònica com el Femelek de Barcelona, l'objectiu del qual és fomentar l'escena femenina, i per a concursos de pop-rock femení com el Reinas, que es va celebrar per primer cop l'any passat a la capital catalana.

Altres factors responen a la progressiva infiltració del folk en el pop del segle XXI, tant en l'àmbit català com en l'internacional, com demostra a casa nostra l'èxit dels Manel. Per això no és sorprenent que de les sis propostes del cicle Estrella Girls, quatre tinguin un caràcter més o menys folk, un estil en què tradicionalment hi hagut força presència de cantautores, especialment en el món anglosaxó però també en l'àmbit català des dels temps de la Nova Cançó.

Una altra sensibilitat

A diferència dels anys 90, quan el rock a Catalunya era essencialment masculí, el context musical actual, més permeable al pop i al folk, ha afavorit l'esclat de veus femenines. També hi ha més interès en el que expliquen les dones. Víctor Velasco, cap del segell discogràfic Sones, que ha editat el primer disc de Miss Carrussel, creu que és molt difícil definir quin és "el tret diferencial en les cançons escrites per dones", però sí que reconeix "una altra sensibilitat, una altra subtilesa, perquè no es pot obviar el fet femení a l'hora de compondre, i aquesta és una de les coses que ho fan tot més interessant".

Interessants van trobar les cançons de les Aias els responsables de Captured Tracks, el segell de Brooklyn que ha editat A la piscina , el debut del trio barceloní. I interessant és la veu de la lleidatana Clara Viñals: la líder del trio Renaldo & Clara només ha necessitat publicar un EP per fer-se un lloc entre les joves promeses del nou folk català. El trio també és el format que dóna suport a la terrassenca Mia Salazar quan defensa en directe el projecte The Big Head Troubled Boy, que aplega sensibilitats del folk, el jazz i el pop.

Raül Fernandez, Refree, que ha col·laborat amb Maria Rodés i que aviat començarà a produir el disc de Sílvia Pérez Cruz, creu que totes dues són molt bones compositores, que tenen "veus molt personals" i que "no volen exercir el típic rol de la cantant del model OT ". Quant a les composicions de Rodés, Refree considera que "tenen un toc molt femení, per exemple a l'hora de reflexionar sobre el despit". De Pérez Cruz destaca la seva personalitat. "És el caràcter musical més salvatge que he conegut mai", diu el músic barceloní.

Les sis protagonistes del cicle Estrella Girls són només la cara més visible d'un fenomen musical que ara com ara sembla irreversible: les noies s'han penjat la guitarra i tenen moltes coses a dir.

stats