MÚSICA
Cultura 03/07/2011

La nit en què les havaneres són multitudinàries

Des de mitja tarda i fins ben entraahir da la matinada Calella va respirar al ritme de les havaneres. Els grups Port-Bo, Peix Fregit, Els Pescadors de l'Escala i Boira van ser protagonistes de la Cantada.

Narcís Presas
2 min
El meu avi Pocs afortunats tenen accés a la platja de Port-bo, per això els propietaris de barques intenten sentir les havaneres des del mar.

Calella de palafrugell.Un dia a l'any l'havanera adquireix tot el protagonisme musical de Catalunya. Coincideix amb la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, la Meca d'aquest gènere al nostre país, que ahir va celebrar la 45a edició. La cantada manté intacte el seu vigor i, com a bona mostra, el ple absolut a la platja del Port Bo, a les platges adjacents, als carrerons de primera línia de mar i les nombroses barques que van ancorar a la vorera de l'escenari per presenciar des d'una platea privilegiada les diverses actuacions. En total, unes 33.000 persones van omplir a vessar Calella per escoltar en directe el recital d'havaneres més famós de Catalunya.

Des de mitja tarda al passeig del Canadell diversos grups locals van oferir el primer tast d'havaneres. El moment àlgid, però, va arribar a dos quarts d'onze, quan va començar la Cantada, que enguany estava dedicada a la figura del mestre de l'havanera Càstor Pérez, desaparegut fa uns mesos; als 100 anys del periodista Carles Sentís, i als 50 del naixement de l'Associació de Veïns i Amics de Calella, que durant uns anys va organitzar l'esdeveniment, abans de cedir el testimoni a l'Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell.

Els Pescadors de l'Escala, els lleidatans Boira i els dos habituals Peix Fregit i Port-Bo, originaris de Calella, van desgranar un repertori en què no hi va faltar cap clàssic. Com sempre, van reservar per al final les dues havaneres més esperades i corejades: La bella Lola -que el públic coreja amb mocadors blancs enlaire- i El meu avi , del compositor Ortega Monasterio.

Homenatge a Càstor Pérez

La palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz va repetir actuació després d'estrenar-se l'any passat a la cita de Calella com a convidada especial. Enguany, però, va ser molt més emotiu: va retre un sentit homenatge al seu pare, Càstor Pérez, cantant, compositor i un dels grans estu- diosos del gènere. Pérez Cruz, guanyadora del premi Time Out com a millor creadora de l'any, va dedicar dues cançons al seu pare: 11 de novembre , escrita per la cantant després de la mort del seu pare, i Vestida de nit , que va interpretar acompanyada a la guitarra de Lluís Bofill, amic de la família i company de Càstor Pérez al grup Empordanet. Un tema que precisament va interpretar fent duet amb el seu pare en l'edició de l'any passat.

Pérez Cruz va recordar el seu pare com una de les persones del món que més sabia sobre havaneres, un apassionat pel gènere, autodidacta i que ho va donar tot per investigar el seu origen. Amb aquesta finalitat va viatjar fins a 22 vegades a Cuba, l'última amb ella. Amb l'actuació de Pérez Cruz i dels quatre grups principals va cloure la Cantada, amanida sempre amb cremat. Però encara quedava per endavant una llarga nit d'havaneres a les tavernes i els restaurants de Calella per reviure el cant de taverna genuí d'aquest petit poble mariner, i una sessió golfa a Llafranc.

stats