PREMIS AL CINEMA CATALÀ
Cultura 29/04/2012

'Els nens salvatges' triomfa a Màlaga

Bona collita de premis per al cinema català al Festival de Màlaga. Els nens salvatges és la gran triomfadora, amb quatre guardons: pel·lícula, guió, actor (Àlex Monner) i actriu de repartiment (Aina Clotet).

Xavier Cervantes
3 min

BARCELONAEl palmarès de la quinzena edició del Festival de Màlaga és força eloqüent: el cinema català agrada. Els nens salvatges va guanyar ahir quatre premis, inclosa la Biznaga d'Or a la millor pel·lícula. El film, coproduït per l'empresa catalana Distinto Films i la sevillana Áralan Films -i amb la participació de Televisió de Catalunya-, va seduir el jurat, presidit per Gonzalo Suárez. Bona part del mèrit és de la directora madrilenya Patricia Ferreira, que tracta l'adolescència des del punt de vista dels adolescents sense caure en els tòpics de la sordidesa i la marginalitat.

A Els nens salvatges Ferreira explica la història de tres joves "normals, amb famílies estructurades i sense problemes aparents", explicava la directora dimecres passat a Màlaga després de la presentació del film, que també va guanyar el premi al millor guió, escrit per Ferreira i Virginia Yagüe. "No són delinqüents, ni es droguen. Salvatge és la paraula que fem servir els adults per referir-nos als adolescents quan els veiem actuar al carrer, potser perquè hem oblidat el que hem sigut i la necessitat que vam tenir de cridar i dir «Som aquí»", va insistir Ferreira. Un dels referents del punt de vista d' Els nens salvatges és La classe , la pel·lícula de Laurent Cantet que es va endur la Palma d'Or a Canes el 2008 i que també mirava el món de l'adolescència sense tremendisme ni condescendència.

Per interpretar aquests nens gens salvatges que viuen a Barcelona, Ferreira va triar tres joves realitats de l'audiovisual català: Marina Comas (Pa negre ), Albert Baró (El cor de la ciutat i Les veus del Pamano ) i Àlex Monner (Herois , Polseres vermelles i [Rec 3] Gènesi ). Ells són els protagonistes d'una història que posa sobre la taula la incomprensió dels adults quan contemplen els adolescents.

El jurat va recompensar la feina actoral amb el premi al millor actor concedit a Monner, ex aequo amb un altre jove barceloní, Álvaro Cervantes, protagonista de la pel·lícula del gallec Xavier Villaverde El sexe dels àngels , en la producció de la qual participa l'empresa catalana Dream Team Concept.

Davant dels nens salvatges hi ha els adults interpretats per Aina Clotet, Emma Vilarasau, Francesc Orella, Clara Segura i Montse Germán, entre d'altres. El paper de Clotet com a educadora social "sense prejudicis" li va valer ahir el premi a la millor actriu de repartiment. És el reconeixement a una trajectòria ascendent que inclou títols com Elisa K (2010) i les sèries de televisió El cor de la ciutat , Infidels i la més recent Gran nord , que estrenarà TV3 el 7 de maig. Sobre la seva interpretació a la pel·lícula de Ferreira, Clotet va comentar que és una educadora "amb ganes de motivar els alumnes, però que té molts professors en contra perquè ajuda els més rebels" de la classe.

Més premis per al cinema català

Una de les curiositats del palmarès és el premi a la millor direcció de fotografia per al barceloní Sergi Gallardo, però no pel seu treball a Els nens salvatges sinó per la fotografia d' El sexe dels àngels . Un altre català, Xavi Puebla, torna de Màlaga amb premis per la pel·lícula A puerta fría : el de la crítica i el de millor actor per a Antonio Dechent. I el barceloní Hermes Paralluelo va guanyar el premi al millor documental per Yatasto.

A Màlaga Els nens salvatges es va imposar a l'altra gran favorita del festival: Carmina o revienta , el debut com a director de l'actor Paco León (Aída ). Aquesta opera prima vestida de fals documental sobre la família León va rebre ahir el premi especial del jurat, el del públic i el de millor actriu per a Carmina Barrios.

Menys sort va tenir The Pelayos , d'Eduard Cortés, que només va recollir el guardó al millor muntatge. La Biznaga de Plata al millor director va ser per a Imanol Uribe per Miel de naranjas .

stats