CLÀSSICA
Cultura 21/11/2012

La música torna a sonar amb força a l'Ateneu Barcelonès

X.s.
2 min
El Teatre Instrumental, una formació classicista i interactiva.

BARCELONA.L'Ateneu Barcelonès, una de les institucions culturals privades amb més presència en la vida pública del país, engega diumenge que ve un nou cicle de concerts amb l'objectiu de restablir la importància de la institució en l'escena musical de Catalunya. Com afirma el coordinador del cicle, Bernat Dedéu, no és tracta "d'un acte revolucionari", sinó d'una "restitució històrica": les parets de l'Ateneu van presenciar el debut d'Eduard Toldrà -més endavant vocal de la junta-, actuacions d'Enric Granados i Isaac Albéniz, un concert de la Cobla Barcelona per a Igor Stravinsky, la mítica conferència Por nuestra música, de Felip Pedrell, etc.

Amb l'anhel de recuperar aquesta connexió musical de l'Ateneu, el cicle Residents 2012-2013 oferirà 40 concerts de vuit formacions i solistes del país que disposaran d'espais per assajar al centre i hi realitzaran de tres a cinc actuacions.

Plural i interactiu

Dedéu vol que el cicle sigui "un retrat fidel de la pluralitat d'estils musicals que hi ha a Catalunya": dels contemporanis CrossingLines a propostes del prestigi de l'Alan Quartet o la violinista Anna Urpina. I per vincular-se als centres educatius de la ciutat, s'ha comptat amb formacions sortides de l'Esmuc com ConjuntXXI! i El Teatre Instrumental.

Aquesta última formació exemplifica l'aposta per un tipus de concerts interactius i molt pedagògics, en què els músics introdueixen i comenten les peces que interpreten. "Cal trencar les barreres amb el públic", afirma Dedéu, que ratifica aquesta sentència amb uns preus populars que van dels 7 als 20 euros. I amb una altra particularitat: el taquillatge anirà exclusivament als músics, que no cobraran caixet. "Fa tres anys no ho hauríem acceptat", admet Pere Lluís Biosca, director artístic de La Xantria, que també participa en el cicle. Però els temps han canviat.

stats