23/03/2013

Un monestir que dialoga amb la natura, la música i el silenci

3 min
Un monestir que dialoga amb la natura, la música i el silenci

PobletPoblet està immers des de fa uns anys en una revolució silenciosa. El reial monestir cistercenc ha reformulat el seu "procés de creixement espiritual" a través d'una intensa connexió amb la natura, la societat i la cultura. L'acolliment del festival promogut per Jordi Savall s'inscriu en aquesta obertura a la contemporaneïtat. Els artífexs del nou rumb són l'abat Josep Alegre i sobretot el dinàmic prior Lluc Torcal.

Quan Ramon Berenguer IV va donar les terres als monjos, els va encarregar que fossin "un ferment de fe i civilització". Això és el que els 35 membres de la comunitat -tenen entre 30 anys i quasi 90- s'han proposat de nou, però sense "imposar res" ni ficar-se en política, precisa Torcal, que tanmateix no amaga les seves simpaties personals pel procés cap a l'estat propi. Físic, filòsof i teòleg de formació, escriu ara la seva tesi doctoral -en anglès-, una lectura ontològica sobre la mecànica quàntica. Format a Barcelona i a Roma, el seu altre idioma acadèmic és l'italià. Al costat de la fe, que el va cridar de molt jove -"Un dia, als 13 anys, vaig sentir la necessitat d'entendre el sentit de la vida i vaig demanar al pare, que era ateu, que em comprés una Bíblia"-, la seva passió actual és l'ecologia. "Es diu que sant Francesc és el patró de l'ecologia, però jo crec que ho hauria de ser sant Benet. Francesc admirava i contemplava la natura; Benet la gestionava, la treballava amb cura, la transformava i la feia créixer". Això és el que, amb l'assessorament de l'ecòleg Josep M. Mallarach, està fent ara Poblet, amb una innovadora i modèlica gestió de l'aigua, l'energia i l'entorn natural. L'objectiu és arribar a "l'autarquia energètica". Un ambiciós projecte presentat a les instàncies europees pot donar, si s'aprova, l'impuls definitiu a aquesta aventura.

Encara en el terreny científic, Torcal ha promogut trobades internacionals al monestir al voltant del concepte de human enhancement , per debatre les possibilitats i perills de la manipulació genètica i la incorporació de la robòtica al cos humà. Ara vol crear un think tank alternatiu al món anglosaxó per aquests temes.

La música de l'orgue

Lector de C.S. Lewis (l'autor de Les cròniques de Nàrnia i amic de Tolkien), Torcal també té passió per la música: és organista -va estudiar piano a partir dels 6 anys-, tot i que diu: "Hi ha un monjo [al monestir] que en sap molt més i que és el nostre organista". El nou orgue de Poblet, construït a Suïssa i inaugurat al desembre, forma part del ventall de projectes que té entre mans Poblet, alguns ja en funcionament -el mateix orgue, la nova hostatgeria, l'acollida de nois que fan pràctiques de jardineria o d'hostaleria- i d'altres en curs -la creació d'un jardí bíblic o el redisseny de la visita del públic per mostrar, a més del monument, l'experiència de la vida monàstica-. A tot això cal sumar-hi l'Arxiu Tarradellas, instal·lat al Palau de l'Abat.

A Lluc Torcal, nascut el 1971 a Sant Cugat, tot i que ha après segons diu: "Una mica a no tenir il·lusions, a deixar-me portar per Déu", el que no li falten són idees ni ganes de fer-les realitat. No sap imaginar-se com serà Poblet d'aquí vint anys, però sap que ell hi serà. Sap que se seguirà llevant ben d'hora ben d'hora -a les 4.45-, que passarà dues setmanes d'estiu a la casa del bosc, que seguirà sortint a passejar un cop per setmana per gaudir del silenci, que pregarà, que escoltarà música d'orgue i potser, tant de bo, els ja consolidats concerts d'estiu de música antiga, i que viurà en harmonia amb la natura i amb la seva fe.

stats