PASSAREL·LA
Cultura 08/06/2013

La moda Adlib torna a brillar amb força

El Club Nàutic de Sant Antoni de Portmany acollí dijous la 41a edició de la passarel·la

David Ventura
3 min

EivissaA la passarel·la Adlib li escau bé el pas del temps i la 41a edició, que es va dur a terme aquest dijous vespre amb una desfilada al Club Nàutic de Sant Antoni de Portmany, va ser un autèntic èxit. Desset dissenyadors radicats a Eivissa varen presentar les seves noves creacions amb l'ambiciós propòsit d'oferir aires nous a un estil, com l'Adlib, amb unes característiques molt marcades que l'ha convertit en un senyal d'identitat de les illes Pitiüses.

Aquesta revifalla d'Adlib s'ha produït gràcies tant a la voluntat dels dissenyadors locals com a la iniciativa del conseller insular d'Indústria, Vicent Roig, un autèntic entusiasta d'aquest estil. A diferència de la dècada dels noranta, quan les desfilades Adlib eren caríssimes per la promoció de la marca a la Xina que va provocar la pirateria massiva i la devaluació de la marca, l'actual política se centra en una lluita a favor de l'autenticitat i de posar en valor una marca identificada amb Eivissa.

La tradició d'aquest estil té, a més, una important força des del punt de vista industrial i ha recuperat la força com a reclam indiscutible d'atracció turística. El corrent té l'origen a l'any 1971, quan la princesa iugoslava Smilja Mihailovitch, s'inspirà en els vestits tradicionals d'Eivissa i Formentera i en el moviment hippy. La qualitat dels teixits i el color blanc característic continuen resistint tendències i modes.

El retorn de Charo Ruiz

La nit va tenir com a gran protagonista la dissenyadora eivissenca Charo Ruiz, que retornava a Adlib després de quatre anys d'absència. Conscients de l'expectació que ha provocat el seu retorn, l'organització va col·locar la seva desfilada al final de la passarel·la com a cirereta d'un pastís que va comptar també amb la participació dels treballs d'Ibimoda, Hippy Chic, Tres Ibiza, Tanit Jeans, Moroscha, Isabel Castelar, Dira Moda, Tony Bonet y Joyería Pomar, Piluca Bayarri, De los Ángeles, Arizona, Escola d'Arts, Rubén Perlotti, Beatrice San Francisco i Ivana Mestres.

Silvia Jato va exercir de mestra de cerimònies substituint en el darrer moment la presentadora televisiva Raquel Sánchez Silva, que va cancel·lar el compromís per la mort sobtada del seu marit.

Pel que fa a la presència de famosos, molts han estat periodistes de la crònica social -Jesús Mariñas, María Patiño, Aurelio Manzano, Gema López-, amb la qual cosa es confirma que els periodistes són els nous "famosos". També va assistir a la desfilada la socialité Carmen Lomana, la televisiva Berta Collado, la model Mónica Pont i l'actriu Laia Martí -que apareix en la darrera pel·lícula d'Almodóvar, Los amantes pasajeros .

A damunt la passarel·la van destacar les models Elisabeth Reyes i Charisse Verhaert, dona de Julio José Iglesias i que va desfilar en exclusiva per a la dissenyadora Charo Ruiz. Les peces de Ruiz destaquen per l'artesanalitat i perquè tot el procés de creació es fa a Eivissa.

El Club Nàutic de Sant Antoni va ser un escenari molt estètic però poc pràctic, perquè les dimensions del pantalà varen obligar a retallar la presència de públic dels 1.500 assistents inicials a només 950 persones, la meitat de les quals varen haver de seguir l'esdeveniment a través d'una pantalla.

Apoteosi final

La passarel·la va començar amb una actuació de dansa popular, amb la qual cosa se simbolitzava la fusió de la modernitat d'Adlib amb les arrels de la cultura popular pitiüsa.

Però l'apoteosi es produí amb el retorn d'un altre nom de la cultura pop eivissenca: el quartet dance-pop Locomia, famosos pels seus delirants vestits i ventalls i per les cançons amb lletres dadaistes, presentà en exclusiva la cançó que marca el retorn. El tema es diu Imperium i la lletra resa: "Honor fuerza valor / duelo furia sabor / coraje batalla vigor / victoria justicia honor / Imperium!!! Give me your fire". No hi ha res com acabar una nit perfecta amb un somriure.

stats