MÚSICA
Cultura 15/02/2013

La millor poesia catalana musicada dels últims anys, amb l'ARA

Ara
2 min
Joan Pons (El Petit de Cal Eril) interpreta una adaptació d'un poema de Pere Quart.

Barcelona.El Celler Vall Llach i la Fundació Miquel Martí i Pol van crear el 2008 el Certamen Terra i Cultura per premiar i promocionar les millors versions musicades de poemes en llengua catalana enregistrades amb música original. Aquesta iniciativa, impulsada per Lluís Llach, inclou el premi Miquel Martí i Pol (amb una dotació de 5.000 euros) i la publicació d'una col·lecció de llibre-disc -del qual van sortir tres volums, del 2008 al 2010- per difondre els millors poemes musicats entre el gran públic i el públic escolar.

Aquest cap de setmana els lectors de l'ARA podran comprar el tercer disc de la col·lecció per només 9,95 euros. A més de les adaptacions musicals més destacades de cada convocatòria, els llibres compten amb la informació sobre cadascun dels poemes musicats, la biografia dels intèrprets i un comentari pedagògic de les peces.

D'Estellés a Ponç Pons

El tercer volum de la col·lecció inclou divuit cançons, entre les quals hi ha les dels dos guanyadors de l'edició del 2011, el valencià Tomàs de los Santos i Joan Pons (El Petit de Cal Eril), que a Homenatge anònim XV i Decapitació I van adaptar poemes de Vicent Andrés Estellés i Pere Quart. S'hi inclouen també les quatre peces finalistes, Teoria de l'absència , musicació de Guiem Soldevila d'un poema de Ponç Pons; A mig aire de Miquel Martí i Pol, transformat en música per Imma Ortiz; Tarongina-cançó de maig , un poema d'Apel·les Mestres versionat per Kibor, i, finalment, l'adaptació de la maragalliana Nodreix l'amor per part de Yacine & The Groove Oriental.

La llista d'intèrprets creix amb noms com Brams, Enric Casasses i Pascal Comelade, Carles Pastor, Miquel Gil, Roger Puig, Meritxell Gené, Rusó Sala i Uat Boada. Pel que fa als poetes musicats en aquest tercer llibre-disc, també hi ha Andreu Vidal, Joan Salvat-Papasseit, Joan Vinyoli, Joaquim Folguera i Màrius Torres.

stats