Cultura 29/10/2011

Un microcosmos amb un llenguatge propi

I.p.
2 min
Un microcosmos   Amb un llenguatge propi

No és fàcil ubicar-se en el mapa del món del còmic japonès sense conèixer-ne abans la terminologia bàsica. A més, el neòfit ha de tenir molt clar que el manga no es llegeix en el sentit de lectura europeu, sinó a la inversa, de dreta a esquerra. En cas contrari, el nou lector es farà un embolic amb la trama. Aquest és el diccionari bàsic del còmic nipó.

Manga

És el nom que reben les historietes japoneses, però originàriament -abans del segle XX- designava una selecció de dibuixos que s'utilitzava per a l'aprenentatge de la pintura. Els autors occidentals han estat molt crítics amb el manga, perquè consideren que és una competència injusta: Europa i els Estats Units estan envaïts pel manga, però és gairebé impossible per a un producte forà entrar al mercat japonès. Malgrat això, alguns mangaka (autors de manga) s'han guanyat el respecte dels autors occidentals per la seva qualitat. El punt d'inflexió va ser la publicació d'Akira, l'obra ciberpunk de Katsuhiro Otomo, que va accelerar per sempre més el ritme narratiu dels còmics d'acció. Avui molts autors occidentals utilitzen en les seves obres l'estètica manga, com Bryan Lee O'Malley en l'hilarant Scott Pilgrim.

Nouvelle Manga

Un híbrid entre el còmic francobelga i el manga, amb autors tan destacats com Aurélia Aurita i Jiro Taniguchi, per als amants de la delicatessen.

Otaku

És l'apassionat del manga. L'otaku practica el cosplay, que consisteix a disfressar-se dels seus personatges favorits. Generalment són adolescents i, per tant, la disfressa i el maquillatge els ajuden a dissimular l'acné. L'otakués molt participatiu i molts tenen un coneixement bàsic del japonès. Al Saló és fàcil trobar-se'ls menjant fideus. També tenen una gran capacitat per aprendre de memòria cançons nipones. Si s'enfaden, fan un kame hame a l'estil Son Goku. Han passat de ser considerats friquis a marcar tendència. La comunitat otaku ha crescut exponencialment els últims anys gràcies a les xarxes socials. També són coneguts pel seu consumisme. Els otakus es divideixen en tribus, com ara les Lolites.

Shojo i shonen

Els mangues es classifiquen segons el públic a qui van adreçats. Els shojo son històries pensades per a les noies i les adolescents i han posat de moda un físic androgin (tribus com els emos han sortit d'aquestes vinyetes). El mangaadreçat als nois i adolescents masculins es diu shonen i bàsicament són històries d'acció i d'arts marcials. El lector adult pot optar per altres categories, com el gekiga, el manga de temàtica realista; el hentai, còmic pornogràfic i de tendència perversa; o la seva versió suau, l'etchi o manga eròtic.

Anime

Són els dibuixos animats japonesos. Quan un manga té versió animeés sinònim d'èxit. No només s'utilitza per designar sèries, sinó també llargmetratges. Un dels cineastes més respectats de l'actualitat és un déu de l'anime, Hayao Miyazaki, autor d'El viatge de Chihiro, entre d'altres. No és estrany trobar-se amb gent que odia el manga, però que plora quan recorda Mazinger Z.

stats