CRISI AL SECTOR DEL LLIBRE
Cultura 22/01/2013

La llibreria Proa Espais abaixa la persiana

Desapareix una altra llibreria emblemàtica i un aparador de referència del llibre en català. Enciclopèdia Catalana ha decidit tancar les portes de Proa Espais i acomiadarà entre 35 i 40 treballadors.

Sílvia Marimon
2 min
La Llibreria Proa, al carrer Rosselló de Barcelona, tancarà les portes definitivament l'1 de febrer perquè Enciclopèdia Catalana no en pot assumir el manteniment.

BARCELONA.Serà el tercer adéu, definitiu o temporal, en menys d'un mes. El 2013 va començar amb l'anunci del tancament d'una de les deganes de Barcelona, la llibreria Catalònia, que s'acomiadava després de 88 anys d'història. Dissabte passat l'emblemàtica Robafaves de Mataró tancava provisionalment. I ahir s'anunciava que l'1 de febrer Proa Espais abaixarà la persiana. En els vuit anys que ha estat al número 212 del carrer Rosselló, aquesta llibreria, propietat d'Enciclopèdia Catalana, ha organitzat moltes presentacions, clubs de lectura i tallers. Es perd un aparador de referència dels llibres en català.

No és una notícia inesperada. A principis de mes fonts del Grup Enciclopèdia Catalana (GrEC) van assegurar que es buscava un espai a un preu més baix que el d'ara. Des de feia dies es podia veure un cartell que anunciava que el local de dues plantes del carrer Rosselló es posava a lloguer. Ahir els llibreters ja comunicaven a clients i proveïdors que GrEC havia decidit tirar la tovallola. S'havia desestimat l'opció del local alternatiu.

El tancament de Proa forma part d'una reestructuració del GrEC. El grup editorial va anunciar ahir una reducció del 25% de la plantilla, que afectarà entre 35 i 40 persones. La reducció del nombre de treballadors també inclou els sis de la llibreria Proa. "La Fundació, que és qui finançava l'activitat de la llibreria, ha optat per centrar tots els recursos en la producció editorial", assegura Enciclopèdia. Es mantindrà, però, el portal de venda de llibres a través d'internet: llibres.cat.

Un dels arguments que va donar ahir Enciclopèdia Catalana per tancar la llibreria i anunciar l'ERO són les pèrdues: "Al llarg dels últims cinc anys, GrEC s'havia mantingut en el nivell de beneficis a través d'anar compensant la disminució de la facturació amb successius esforços de reducció de la despesa i de l'estructura de personal". Però l'any passat va començar la davallada. El GrEC va tancar el 2012 amb unes pèrdues de 500.000 euros i un nivell de facturació de 22 milions d'euros, un 11% inferior a l'any anterior. Amb el pla de reestructuració i la reducció de la plantilla, GrEC espera poder tornar a tenir beneficis i poder mantenir la seva participació accionaral al Grup 62, que actualment és del 34%.

Aquest 2013 Enciclopèdia Catalana vol focalitzar els esforços en dos aspectes: mantenir la inversió en la creació editorial i digitalitzar totes les obres de referència. L'altra aposta és La Galera: Enciclopèdia preveu que l'editorial infantil i juvenil segueixi guanyant quota de mercat, tant en català com en castellà.

El sector del llibre no passa pel millor moment. A Catalunya les vendes de llibres han caigut un 20% en tres anys. Abans que les llibreries Catalònia i Proa, es van acomiadar Ona i Áncora y Delfín.

stats