ES REEDITA EL LLIBRE DE BIBLIÒFIL DELS DOS 'HOMENOTS'
Cultura 01/11/2011

El llibre de museu de Josep Pla i Salvador Dalí

El llibredebibliòfil Obres de museués l'única col·laboració de Josep Pla i Salvador Dalí. Enciclopèdia Catalana n'ha fet una edició de col·leccionista amb la complicitat de l'exsecretari del pintor.

Antoni Ribas Tur
2 min
Imatges d'una amistat 01. Pla va quedar meravellat  amb un retrat de Gala que hi ha  a Figueres. 02. i 03. Dalí va pintar Pla com un pagès amb barretina  i li va dedicar l'últim retrat  que va realitzar.

Barcelona.Obres de museu, el llibre de bibliòfil que Josep Pla i Salvador Dalí van fer a quatre mans, roman com a testimoni privilegiat de la seva amistat, malgrat que els dos genis no sempre es van avenir. Enric Sabater, que va ser el secretari de Dalí entre el 1968 i el 1980, en va editar la primera edició el 80, i ara Enciclopèdia Catalana el torna a publicar en una edició de col·leccionista. La col·laboració de Sabater ha tornat a ser clau: ha aportat il·lustracions inèdites i el motlle per fer un medalló de bronze que acompanya el llibre.

L'exsecretari de Dalí recorda amb tots els detalls el dia que Josep Pla li va donar el feix de textos que havia escrit sobre el pintor: "Em va posar davant d'un enorme paquet de fulls amb la seva lletra característica i em va dir: «He escrit això sobre el vostre patró i voldria que l'hi ensenyeu. Si hi està d'acord, vós ho publicareu»". Després de llegir-ho, Dalí va quedar entusiasmat amb el material i no va dubtar de voler-lo publicar i de fer-ne les il·lustracions. Es va comprometre a fer-ne cinc, i finalment en va fer vint-i-dues entre el 1976 i el 1980.

Pla volia que Obres de museu fos la primera publicació del Teatre Museu de Figueres, que havia obert les portes el 1974, per trencar amb la mala fortuna crítica que Dalí arrossegava per les seves simpaties amb el franquisme. "Vostè, Sr. Dalí, no ha estat mai atacat en aquest país per raons pictòriques -tot i ser tan desconegut. Ha estat atacat per raons polítiques grotesques. Aquest llibre podria fer un forat terrible des de la totalitat de l'afer", es pot llegir en una carta que Pla va enviar al pintor l'agost del 1977. L'autor d'El quadern gris va tenir el privilegi, a més, de visitar el Teatre Museu Dalí de Figueres abans de l'obertura. "Collons! Recollons!", s'exclamava a mesura que Dalí li ensenyava les obres que volia exposar al museu. Sabater va ser testimoni d'aquella visita guiada única i la va immortalitzar amb la seva càmera. Aquesta i altres imatges i documents estan recollits en un llibre d'estudi, signat pel mateix Sabater i pel periodista cultural Víctor Fernández, que completa la nova edició d'Obres de museu.

L'amistat de Pla i Dalí es remunta al 1926. Es van conèixer a les tertúlies de l'Ateneu Barcelonès, però en les dècades posteriors la seva relació no sempre va ser bona, especialment després que Pla defensés el llibre d'Anna Maria Dalí sobre el seu germà. "Pla era un murri que es feia estimar, i Dalí un gran artista i la persona més generosa que he conegut mai. Els sentia parlar l'un de l'altre amb tristor, feia vint anys que no es veien", diu Sabater, que el 1970 va posar remei a la situació i els va tornar a reunir. Va organitzar una visita sorpresa del pintor al mas de Pla a Llofriu. Després d'aquella trobada la seva amistat ja no es va tornar a trencar. Víctor Fernández assegura que al llarg de la seva vida Dalí va necessitar estar acompanyat d'escriptors com Pla. "Representaven el seny que equilibrava la seva rauxa", afirma.

L'edició limitada i numerada d'Obres de museu consta de 1.000 exemplars, que surten a la venda amb un preu de 1.990 euros. L'editorial els comercialitzarà amb el sistema de venda directa.

stats