POLÍTICA CULTURAL
Cultura 23/03/2013

La llei de propietat intel·lectual perseguirà les webs d'enllaços

La nova normativa preveu multes de fins a 300.000 euros

Núria Closas
2 min

Barcelona.La nova llei de la propietat intel·lectual serà molt més dura en la seva lluita contra la pirateria. Així ho va assegurar ahir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, després del consell de ministres. Després de molts estira-i-arronses, l'avantprojecte es va aprovar ahir. La nova llei tindrà tres prioritats: reforçar els mecanismes de control de les entitats de gestió de drets d'autor, revisar el concepte legal de còpia privada i intensificar la lluita contra la pirateria.

La nova llei permetrà perseguir les pàgines d'enllaç a webs que no respectin els drets d'autor. El text de la nova normativa especifica que aquestes webs podran ser objecte d'importants sancions: "Es podran perseguir les webs que tinguin com a activitat principal facilitar de manera específica i massiva la localització d'obres i prestacions que s'ofereixen sense autorització". Si aquestes webs fan cas omís de les peticions, perquè retirin els continguts denunciats es considerarà que estan cometent infraccions molt greus i s'imposaran multes que podran ser d'entre 30.000 i 300.000 euros.

El ministre d'Educació, Cultura i Esports, José Ignacio Wert, va assegurar ahir que la nova normativa obligarà les entitats de gestió, com ara la SGAE, a dur a terme auditories. L'incompliment de la transparència de la gestió podrà suposar una multa de fins al 2% del negoci de l'entitat.

La nova llei també limitarà molt més el concepte de còpia privada. La Unió Europea ja va emetre un dictamen en aquest sentit: la sentència Padawan. Aquesta sentència va declarar il·legal el cànon digital aplicat indiscriminadament a còpies fetes amb un objectiu empresarial o les que fan les administracions.

La SGAE, en contra

L'avantprojecte de la nova llei ha inquietat força el sector. Vuit entitats de gestió de drets d'autor, entre les quals les dues principals, la SGAE i VEGAP, van assegurar ahir en un comunicat conjunt que la nova normativa perjudicarà "greument" els ciutadans: "El nou model de còpia privada que pretén consolidar el govern suposa que tots els ciutadans es veuen injustament obligats a indemnitzar un mal que ells no han causat", asseguren. Les vuit entitats critiquen el fet que el govern obligui a fer auditories, asseguren que amb aquesta mesura no es garantirà la transparència, i demanen a Wert que rectifiqui.

L'any passat la pirateria va fer perdre al sector cultural 1.220 milions d'euros. Segons la Coalició de Creadors d'Indústries de Continguts, un grup de pressió a favor de la propietat intel·lectual en l'àmbit espanyol, el 2012 es van piratejar continguts culturals per valor de 15,5 milions d'euros. Segons aquest grup de pressió, si els 1.220 milions d'euros es paguessin a les propietats, la facturació actual de les indústries culturals s'incrementaria un 51%.

stats