ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 29/11/2012

El llegat de Vicente Ferrer puja a l'escenari en una òpera gegant

Aquest dissabte el Palau Sant Jordi acollirà la funció més multitudinària de L'home del paraigua, l'òpera de Joan Martínez Colás sobre Vicente Ferrer. Hi participaran 2.000 cantants, ballarins i actors.

Antoni Ribas Tur
2 min
L'obra, un homenatge a Vicente Ferrer, es va estrenar al Liceu el 2010.

BARCELONA.Vicente Ferrer (1920-2009) va atreure al seu voltant persones d'innombrables nacionalitats que el van ajudar en la seva missió d'eradicar la pobresa a l'Índia. A Anantapur, la província d'aquest país on va treballar durant més de quatre dècades, el coneixien com "l'home del paraigua" per la manera que tenia de protegir-se del sol, i aquest és el títol que el compositor Joan Martínez Colás va posar a l'òpera collage que va escriure arran de l'experiència d'haver conviscut amb ell a l'Índia. La va estrenar l'11 de setembre del 2010 al Liceu i aquest dissabte, 1 de desembre, la portarà al Palau Sant Jordi en una versió monumental. Hi participaran 2.000 artistes, entre cantants, músics, ballarins i actors.

De la mateixa manera que Vicente Ferrer no tancava les portes a ningú que el volgués ajudar, el compositor transforma la seva obra per acollir les persones, corals i altres formacions musicals no professionals que hi vulguin participar. "El nivell no ha de ser un problema per poder participar en l'espectacle. Busquem els recursos pedagògics per trobar un lloc a cada persona en el muntatge", va dir el dia de la presentació.

Martínez Colás va començar a col·laborar amb la Fundación Vicente Ferrer l'any 2000 fent concerts a benefici de l'entitat amb la formació que dirigia aleshores, la Coral Egara. El 2004 la fundació el va convidar a viatjar a l'Índia per veure de primera mà on anaven destinats el diners.

L'impacte de la trobada amb Vicente Ferrer es va convertir primer en un poema simfònic que va estrenar a L'Auditori de Barcelona el 2005, titulat Anantapur , i ara en aquest espectacle multimèdia que repassa la vida i l'obra de Vicente Ferrer en tres actes i agafant elements de nombrosos gèneres musicals, des de la música de Bach, passant pel gòspel, fins a la música de les pel·lícules de Bollywood. La primera part aborda la infantesa de Ferrer a la Barcelona del 1920, la seva crisi de fe, l'esclat de la Guerra Civil i finalment el seu ingrés en l'orde dels jesuïtes. La segona, ja ambientada a l'Índia, relata la creació de la Fundación Vicente Ferrer i acaba amb la seva mort. Per contrarestar la tristesa i celebrar el seu llegat, Martínez va composar Music comfort us ( La música ens conforta ). És en aquest moment, també, quan tots els intèrprets de l'espectacle es reuneixen damunt l'escenari. Seguint la vida de Ferrer, l'espectacle està concebut en set llengües. A més de l'anglès, està escrit en català, castellà, grec, indi, basc i alemany.

stats