NOVETATS EDITORIALS
Cultura 16/04/2011

La literatura universal en vinyetes

Aquest any una de les claus del Saló del Còmic és la profusió de novetats de grans obres literàries que s'han reconvertit en vinyeta. De Joyce a la 'Nocilla' de Fernández Mallo, n'hi ha per a tots els gustos.

Ricard Martín
2 min
L'adaptació de Bukowski, Mallo o Nietzsche al còmic té uns resultats divergents i sempre sorprenents.

Barcelona.Encara que alguns autors pensin que el còmic és més pròxim al cinema que a la literatura, l'auge de la novel·la gràfica ha propiciat l'acostament de lectors seriosos a la vinyeta. Enguany, les adaptacions a còmic de clàssics literaris guanyen força al Saló del Còmic.

1. 'Nocilla Experience'

El notable il·lustrador i dibuixant de línia clara Pere Joan ha adaptat la novel·la d'Agustín Fernández Mallo. El resultat és una inclassificable i colorista miscel·lània de soledat humana, perplexitat filosòfica i imatgeria pop. Les vides solapades d'una estudiant de paleontologia mallorquina, un nen iraquià o un cirurgià rus formen un calidoscopi en què poesia, ciència i caos s'agermanen.

2. 'Dublinés'

L'autor revelació Alfonso Zapico, fins ara més reconegut en el còmic francès, entra a casa nostra amb força amb aquesta novel·la gràfica sobre la vida de James Joyce, en què aborda amb respecte i rigor la seva atzarosa vida, des de les penúries de bohemi a París fins al seu encimbellament. Ple d'anècdotes, el llibre segueix el recorregut vital de Joyce per Dublín, Trieste, París i Zuric, així com les seves relacions amb Ezra Pound, H.G. Wells o Ibsen.

3. 'Cuerpo a tierra'

A més del còmic de guerra, la gran dèria del geni Jacques Tardi és el gènere negre. Amb la tercera adaptació que fa de Jean-Patrick Manchette, Tardi aconsegueix una obra rodona, plena de dinamisme i acció. En ella, Marti Terrier és un assassí que després d'una dècada entregat a la professió decideix deixar l'ofici de repartir passaports a l'altre barri.

4. 'Bukowski'

Matthias Schultheiss, un dels autors més celebrats del còmic alemany, s'arremanga i remena la brutícia amb aquesta fenomenal adaptació dels millors relats de Charles Bukowski. I encara que al principi pugi sembli que la seva ploma és massa barroca per copsar la prosa seca del monstre del realisme brut, tot encaixa. Sota la merda i l'alcohol batega la tendresa i la innocència, o la seva mort.

5. 'Así habló Zaratustra'

Com comprimir l'ideari de Nietzsche en un diminut manga? El resultat és psicotròpic: Zaratustra -aquí Zara per als amics- predica la mort de Déu, però abans ensenya la tita per calés. Divertit i passat de rosca.

stats