FESTIVAL GREC 2011
Cultura 17/06/2011

Els imprescindibles del Grec

La companyia Gelabert-Azzopardi inaugura aquesta nit el 35è festival Grec amb La muntanya al teu voltant , una revisió de la sardana en clau contemporània. Comencen 45 nits farcides de 65 espectacles.

Laura Serra
2 min

Barcelona.Una sardana reversionada pel ballarí Cesc Gelabert obre avui el 35è festival Grec 2011 i es tanca, alhora, un cicle. L'argentí Ricardo Szwarcer deixarà la direcció artística d'un certamen que considera del tot consolidat com a proposta d'estiu i per a la ciutat. Mentre que els artistes i els aficionats integristes de les arts escèniques lamenten sovint la poca projecció internacional del Grec, el poc risc i l'eclecticisme de les propostes -sobretot les musicals-, des de l'Ajuntament es van marcar uns paràmetres diferents, ara fa cinc anys, que s'han assolit amb èxit. "Hem fet un canvi basat en la qualitat i la innovació que ha demostrat se un èxit en un termini molt curt de temps, sense crear un trauma, quant a públic", opina el director.

El Grec atreu 100.000 espectadors en un mes i mig (aquest any hi ha 163.000 localitats a la venda), és un dels grans centres productors del país, forma part d'una xarxa de complicitats amb altres festivals europeus, exhibeix espectacles internacionals aixoplugats sota un paraigua que cada any mira a un país diferent, té en compte tots els públics i gèneres, i s'escampa per bona part de la ciutat, en teatres i fins i tot en museus. En resum: "Busquem el públic d'estiu, és a dir, tots els públics, garantint la qualitat de cadascuna de les propostes", va dir Szwarcer.

La incògnita és com encararà el pròxim consistori convergent aquest caramel. Avui al vespre (a les 22 h), els membres de l'Ajuntament entrant i els del sortint es trobaran als bancs de pedra de les primeres files del Teatre Grec. Potser en alguna altra de les localitats s'hi amagarà el futur director del certamen. Després de les eleccions municipals, l'Icub socialista pretenia fer un concurs internacional per escollir-ne el candidat. Ara li tocarà al futur regidor de Cultura convergent, Jaume Ciurana, decidir el relleu. "No deixo cap compromís al meu successor", va assegurar, cordial, Szwarcer.

Cal reconèixer que el cartell d'aquest estiu és sucós. Per als bulímics teatrals, les perles són indiscutiblement els espectacles internacionals, la majoria francesos (Joël Pommerat, Patrice Chéreau, Philippe Decouflé, Olivier Cadiot), però també els experiments de Calixto Bieito, Romeo Castellucci, Tomaz Pandur, Sol Picó i Àlex Rigola. Per a paladars omnívors, hi destaquen directors amb tan bona mà dreta com Oriol Broggi, Carme Portaceli, Claudio Tolcachir, Alfredo Sanzol, Marc Martínez, Mario Gas i Joan Ollé. Com cada any, avui al vespre, el Grec donarà per inaugurat l'estiu.

stats