TEATRE
Cultura 13/03/2012

La història de Catalunya, en clau Monty Python

Som una noció retrata des del Club Capitol els últims mil anys d'història catalana en clau autoparòdica. La comèdia musical dirigida per Jordi Purtí beu de referents com L'Escurçó negre i Mony Python.

L.s.
1 min
Una història sui generis, amb la timbalera del Bruc i Napoleó.

BARCELONA.Som una noció capgira la història de Catalunya, des de la invenció de la senyera fins a la mort de Franco. I la capgira tant que fins i tot fa lluitar en la Guerra de Successió la princesa Laia i Rafel Skywalker Casanova contra el Darth Vader Felip V. L'espectacle col·loca situacions i personatges actuals en fets històrics amb els quals tenen un paral·lelisme clar. "És una manera divertida d'explicar què és Catalunya, una noció que no s'acaba mai de concretar", diu l'autor i actor Òscar Orbezo. "És com veure el telenotícies, però amb un altre vestuari. Jaume I participaria en la reivindicació dels indignats ! Et fa preguntar: en mil anys no ha canviat res?", explica el productor Toni Albaladejo, d'Anexa.

L'espectacle, que s'estrena al Club Capitol aquest divendres, el condueixen musicalment dos monjos de Montserrat -que juguen amb grans temes populars i universals i sons tan catalans com el flabiol, la tenora, la gralla, el tible i el teclat, saxo i trombó- i dos actors, que tenen tots els papers de l'auca. Repassen en deu esquetxos "la història coneguda, la reconeguda i l'oblidada de Catalunya, com el tràfic d'esclaus que es feia a Cuba mentre els indians construïen ateneus aquí", explica el director d'aquest divertimento , Jordi Purtí (Operetta , Hop!era ). "La quota espanyola hi és i també la quota americana, que ens envaeix", admet. "Però no és una obra de bons i dolents, perquè som el que entre tots hem construït", diu l'autor.

stats