Cultura 01/02/2013

El "hip-hop de pandero" de Guillem Ballaz

Guillem Ballaz, un dels components del grup Sol i Serena, actua avui al Festival Tradicionàrius. Hi presenta Projecte pandero, un disc inspirat en les cançons de pandero, una mena de "hip-hop tradicional".

X.c.
1 min
Guillem Ballaz recupera el pandero quadrat i les tonades que cantaven les dones de les confraries del Roser al segle XVI.

BARCELONA." Projecte pandero és una mica diferent de la resta de discos que he fet i suposo que de la resta de discos que faré", diu Guillem Ballaz, que ha dedicat cinc anys a recórrer la geografia catalana buscant l'empremta del pandero quadrat. "Més que l'instrument, que també, m'ha interessat la història que hi ha darrere, que fossin dones les que cantaven les cançons, com una mena de hip-hop tradicional", explica per descriure el tarannà d'aquest treball.

Ballaz, també component de Sol i Serena, es va enganxar a les tonades que al segle XVI cantaven les majorales de la confraria del Roser per captar diners. Si fa no fa, com el mateix Ballaz, que ha tirat endavant el projecte gràcies al micromecenatge. "No tenia una voluntat documental per fer un llibre -diu-. La meva intenció era agafar l'ús que feien d'aquestes tonades, i l'essència d'uns ritmes molt peculiars i d'unes melodies modals, i donar-li una funció avui en dia". Per això les lletres, que respecten rimes i mètriques tradicionals, tracten temes actuals com ara el context social.

El pandero quadrat, "l'estendard de les confraries", ha perdut l'ús musical, se'l troba en museus, però les tonades han arrelat en cançons tradicionals. Ballaz el recupera i avui en reivindica el llegat al Centre Artesà Tradicionàrius.

stats