LA PROPOSTA CULTURAL
Cultura 04/10/2015

El 'Henry V' de Kenneth Branagh, a l'Arxiu del Regne de Mallorca

A més, òpera, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

9 min

'Henry V' / Cinema

Arxiu del Regne de Mallorca (c/ de Ramon Llull, 3. Palma) / 19 h

henry v

Dins el cicle 'El temps de Jaume III' es projecta la pel·lícula 'Henry V' (1989), dirigida per Kenneth Branagh, basant-se en l'obra homònima de William Shakespeare, i interpretada, entre d'altres, per ell mateix, Helena Bonham Carter, Derek Jacobi... La presentació del film serà a càrrec de M. Rotger, historiador i periodista, i que a més és el coordinador de l'exposició commemorativa de Jaume III. Gratuït.

'Las bodas de Figaro' / Òpera

Festival Park (autopista Palma-Inca, km 7,1. Marratxí) / 19.45 h

noces figaro

Retransmissió en directe des de la Royal Opera House de Londres d'aquesta òpera bufa de quatre actes composta per Mozart basant-se en un llibret de Lorenzo da Ponte, qui alhora es va basar en l'obra de Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais 'Le marriage de Figaro'. Mozart mateix en dirigí l'estrena a Viena el 1786. Entrada: 22 euros.

‘El viatge de Ramon Llull’ / Exposició

Museu Diocesà de Mallorca (C/ Mirador, 5. Palma) / Fins al 3 d’octubre

El viatge de Ramon Llull

L’exposició ‘El viatge de Ramon Llull’ pretén apropar al públic la figura de Llull com a home de fe, filòsof i escriptor mitjançant la recreació d'un viatge sensorial a través del recorregut per les sales.

‘Nòmades traginant el seu jardí’ / Exposició

Lluc Fluxà ESPAI H.C. (Can Ribera, 4. Palma)

Nòmades traginant el seu jardí

Joan March Torrandell, de formació autodidacta, pinta amb regularitat des dels 12 anys. Ara presenta l’exposició ‘Nòmades traginant el seu jardí’.

'Anglada-Camarasa i l'art japonès' / Exposició

CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 28 d'agost de 2016

Anglada Camarasa y arte japones

Nova exposició a l’espai que CaixaFòrum Palma destina a la difusió de l’obra del pintor Hermen Anglada-Camarasa. Aquesta vegada la mostra explora l’interès d’Anglada-Camarasa per l’art japonès, forjat al llarg dels seus anys d’estada a París. Aquest interès es fa palès amb la seva pròpia col·lecció d’estampes i llibres japonesos, que s’exposaran en relació amb la seva obra.

'Rissaga, nova onada d'artistes menorquins' / Exposició

Sala Municipal d'Exposicions El Roser / Fins al 7 de novembre

Rissaga

Com transcendeix haver nascut en una illa –ser illenc– en la praxis d'un artista? Sent aquesta una qüestió essencialment conductual, quines relacions s'estableixen entre néixer, créixer i viure aïllat amb la performativitat? Què és i què no és la performativitat o la performança?

'Rissaga, nova onada d'artistes menorquins' desconstrueix aquestes tres preguntes en el nucli d'un projecte expositiu comissariat per Daniel Amorós que inclou un cicle de performança i projeccions i la publicació d'un llibre. 'Rissaga' té la voluntat de donar visibilitat a artistes menorquins emergents, la praxis artística dels quals es nodreixi del fet d'haver nascut a una illa com Menorca. Així mateix, introduir des de diferents camps d'expressió el llenguatge performatiu en l'escena artística menorquina, mitjançant l'obra de Marina Enrich, Clara Bañón, Tal i Tal Dansa, Omar Delorage, Macià Florit, Ana Llorens, Ferran Cardona, Col·lectiu Nio, Pau Garriga i Daniel Amorós.

'The most important thing. Retrats d’una fugida' / Exposició

Caixa Fòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 10 de gener

Fotografia de la mostra 'The most important thing. Retrats d'una fugida. / Brian Sokol - ACNUR

'The most important thing. Retrats d’una fugida' és una exposició de sensibilització social, organitzada per l’Obra Social la Caixa i l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), que ens apropa la realitat de persones que s’han convertit en refugiades, mitjançant una selecció de retrats del fotoperiodista americà Brian Sokol.

'Serra de Tramuntana' / Exposició

Fundació Barceló. Centre d’Art i Cultura de Felanitx (c/ Bisbe Puig, 1. Felanitx) / Fins al 21 de desembre

serra de tramuntana

La Fundació Barceló de Felanitx presenta l'artista Pedro de la Felipa, que mostra l'exposició 'Serra de Tramuntana', una col·lecció de 20 quadres en què l'artista ret el seu particular homenatge a la serra de Tramuntana, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. El pintor, gran apassionat del senderisme, utilitza les seves múltiples excursions per la Serra com a font d'inspiració.

A més d'aquesta col·lecció de pintura, els visitants podran gaudir de la mostra de l'obra de Maria Vich i l'exposició permanent del fons contemporani de la fundació.

'The sea as I see it' / Exposició

CCA Espai (c/ de l'Estanyera, 2. Andratx) / Fins a l'11 d'octubre

yolanda del riego

Yolanda del Riego ofereix una exploració de la mar per posar en valor el dany irreparable que se li està infligint a 'The sea as I see it'. Malgrat que la temàtica marítima sempre ha estat recurrent en la trajectòria de Del Riego, ara hi adquireix el protagonisme. L'exposició inclou devers 30 obres d'art digital estampades sobre diferents suports; l'artista adapta l'obra a les necessitats del suport (paper de cotó, Dibon, metracrilat i C-Prints) a fi d'obtenir textures específiques, relleus o transparències. La mostra es pot veure fins a l'11 d'octubre.

'I only shop at gas stations' / Exposició

CCA Ser (c/ de l'Estanyera, 2. Andratx) / Fins a l'1 de novembre

jan hansen

L'artista resident Jan S. Hansen presenta una sèrie de treballs en els quals va fer feina durant la seva estada. L'exposició 'I only shop at gas stations' es compon d'obres realitzades amb emulsions fotosensibles als raigs UVA, revelades amb el sol i finalitzades amb elaboracions de diversos químics. Els temes recurrents de Hansen són tant la seva autobiografia com les observacions sociològiques de la societat contemporània i des d'una posició entre la natura i la tecnologia. La mostra es pot veure fins a l'1 de novembre.

'O nada o todo' / Exposició

Casal Son Tugores (c/ de la Clastra de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins al 10 d’octubre

santiago ydáñez

Dins el marc de l’ALART, la Nit de l’Art d’Alaró, s’inaugura aquesta exposició de Santiago Ydáñez (Jaén, 1969), un dels artistes andalusos amb major projecció internacional. El seu treball es desenvolupa fonamentalment en l'àmbit de la pintura. És la condició d'ésser humà la que vertebra tot el seu treball. El fet humà i la similitud i diferenciació amb l'animal, formalitzat en rostres, va ser l'inici del seu projecte, tot i que després va donar pas a relacions misticoexistencialistes,

formalitzades a través de paral·lelismes barrocoromàntics. Horari: fins al 16 d’agost, de dilluns a divendres de 19.00 h a 22.00 h; del 17 al 31 d’agost, de dilluns a divendres de 19.00 h a 21.30 h; dissabtes d’11.00 h a 13.00 h; setembre i octubre: de dilluns a divendres de 16 h a 20 h; dissabtes d’11 h a13 h.

'Island life: work in progress' / Exposició

Addaya Centre d’Art Contemporani (c/ d’Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins al 24 d’octubre

island life

L’artista bilbaí Fernando Villena presenta a Alaró un dels seus darrers treballs, ‘Island life: work in progress’. Aquesta mostra se centra en la llum, les formes orgàniques –tant vegetals com geològiques– i les experiències viscudes a Mallorca, Puerto Rico i Irlanda durant els darrers tres anys.

'Picasso i Reventós: dos contes (1947)' / Exposició

Museu Fundació Joan March (c/ de Sant Miquel, 11. Palma) / Fins al 17 d'octubre

dos contes

A través de l'artista Ángel Fernández de Soto (1882-1938), l'escriptor Ramon Raventós conegué Picasso, i tots dos mantingueren una estreta relació. Després de la mort de Raventós, l'any 1923, Picasso, gran admirador del seu estil literari, intentà que la seva obra no fos oblidada. Quan, ja exiliat a París, el malagueny conegué Ferran Canyameres i el seu projecte editorial (editar llibres catalans a França), proposà a Canyameres publicar l'obra del seu amic il·lustrada per ell. D'aquesta idea sorgí la publicació Dos contes. El centaure Picador i El capvespre d’un Faune, el primer llibre il·lustrat per Picasso en una llengua distinta del francès, per al qual, el febrer de 1947, el pintor realitzà quatre gravats amb burí, que són els que es mostren en aquesta exposició. Els gravats es titulen 'El naixement del centaure', 'Els oficis del centaure: picador, cavall de tir, mestre d’escola', 'Faune flautista' i 'Episodis de la vida del faune', i incideixen de manera conjunta en una temàtica recurrent en la trajectòria de Picasso: la mitologia grecoromana i els temes mediterranis.

'El Greco. La mirada de Rusiñol' / Exposició

CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 12 d’octubre

El Greco

‘El Greco. La mirada de Rusiñol’ s'emmarca en la commemoració del quart centenari de la mort d'El Greco i ha estat organitzada amb la col·laboració de la Fundació Francisco Godia. L'exposició destaca l'aportació del pintor i escriptor Santiago Rusiñol (1861-1931) en el procés de revaloració d'El Greco que va tenir lloc a finals del segle XIX. La pintura de Domenico Theotokópulos (1541-1614), ‘El Greco’, no encaixava en la visió academicista dominant en l'art fins a finals del segle XIX. A partir del 1860, els impressionistes s'hi van fixar i, després, una generació d'intel·lectuals propers a la Institució Lliure d'Ensenyament va defensar el seu realisme per proclamar-lo precursor de Velázquez i pare de l'escola pictòrica espanyola. Rusiñol va proposar El Greco com un paradigma de modernitat i l'estendard del seu nou credo artístic. Va reivindicar-ne els valors subjectius i espirituals, i també la força expressiva de les seves obres més originals. Va ser l'emblema de la seva visió renovadora, compartida per Zuloaga i per escriptors com Azorín i Baroja.

'On rompen les ones' / Exposició

Centre Cap Vermell (c/ de l'Agulla, 50. Cala Rajada. Capdepera) / Fins al 18 d'octubre

on rompen ones

El pintor i escultor Joan Bennàssar exhibeix el seu darrer treball, 'On rompen les homes', una mostra escultòrica de peces que cerquen la reflexió a partir de la tensió del cos humà amb el seu espai interior, plenes d’energia creativa, de les emocions que emergeixen descarnades en la manera de modelar les matèries primeres: el fang, el ciment, la pedra.

'Cor en brases' / Exposició

La Llonja (plaça de la Llonja, 5. Palma) / Fins al 25 d’octubre

Rebecca Horn. Glowing Core

L’artista alemanya Rebecca Horn inaugura la mostra ‘Cor en brases’ a la Llonja, que inclourà un espectacle sonor a càrrec de Hayden Chisholm.

Amb el títol ‘Cor en brases’, l’artista alemanya de més renom internacional, Rebecca Horn, mostra una obra ‘site specific’ que convida a meditar sobre la tranquil·litat, la inspiració i la llum que ofereix Mallorca, un lloc al qual l’artista viatja freqüentment. Es tracta d’un conjunt escultòric dedicat a Ramon Llull, integrat per una obra central, una escultura de llum de 18 metres d’alçària i 16 escultures que l’envolten.

La instal·lació està composta per materials molt diferents: peces electròniques, miralls, acer, llum, figueres de moro i so, a través dels quals es cristal·litza el missatge i la relació entre el temps i l’espai que té l’artista. Les figueres de moro caracteritzen la presència de l’illa balear, i la música de Hayden Chisholm, creada per a la inauguració de l’exposició, reflecteix els moviments de les escultures.

Rebecca Horn també és una gran poeta. El seu poema 'Cor en brases' pren el títol de l’exposició i diu: “En el blau rotatori de l’embut / l’ull espiral obert / carrega la rabosa el seu ardor per dins. / Flames alades s’enduen la negror de la mort”.

Casa Llorenç Villalonga. Museu literari / Exposició

Casa Llorenç Villalonga (c/ Bonaire, 25. Binissalem) / Permanent

Museu Llorenç Villalonga

La Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem es transforma en la Casa Llorenç Villalonga. Museu Literari, un centre que us proposa un viatge a través de la vida d’un dels principals novel·listes de la literatura catalana del segle XX i per les seves obres més emblemàtiques, com ara 'Bearn', 'Mort de dama' i 'L’àngel rebel'. El recorregut de l’exposició permanent es realitza amb el complement essencial d’una APP d’autoguiatge que permet al visitant, mitjançant la tecnologia més puntera, endinsar-se en la vida i obra de l’autor, a més de realitzar un viatge a l’interior del seu univers literari a través de les cambres de Can Sabater, casal senyorial de la vila de Binissalem, carregat de valors arquitectònics, etnogràfics i de ressons literaris. Horari: de dilluns a divendres, de 10 h a 14 h; dimarts i dissabte, de 16 h a 20 h. Entrada gratuïta.

stats