PREMIS DE LA INDÚSTRIA DEL CINEMA
Cultura 19/11/2011

Qui ha de presentar els Oscars?

Hollywood vol combatre la pèrdua d'audiència dels Oscars i, per això, trobar el presentador adient per a la gala és vital. L'Acadèmia es debat entre l'aposta segura i avorrida o el risc. La polèmica està servida.

Xavi Serra
3 min
IRREVERÈNCIA I CLASSICISME 
 Ricky Gervais presentarà els Globus d'Or i Billy Crystal els Oscars. Ironia anglesa o humor americà?

BARCELONAAlgú ho va dir a Twitter fa uns dies: als Estats Units pots creure que l'homosexualitat és una malaltia i arribar a president, però si pronuncies en públic la paraula marica no pots treballar a Hollywood. La setmana passada, la correcció política va endur-se una nova víctima de la fàbrica dels somnis: Brett Ratner, un director especialitzat en cintes d'acció (la saga Hora punta, X-Men: la decisió final) va ser acomiadat com a productor de la pròxima cerimònia dels Oscars per haver afirmat a la première del seu últim film que "assajar és de mariques". La caiguda de Ratner va portar cua: Eddie Murphy, la seva discutida aposta personal per presentar la gala, hi va renunciar al cap de 24 hores. L'Acadèmia, però, no va a trigar a anunciar Billy Crystal com a substitut. Serà la novena vegada que el còmic, de 63 anys, presenta la gala més important del món del cinema.

Més enllà de polèmiques ridícules, es pot llegir aquest embolic com un intent frustrat de l'Acadèmia de respondre a les demandes del canal ABC, posseïdor dels drets televisius d'una gala que any rere any perd audiència. Els Oscars, tot i la seva fama mundial, no atreuen gaire el públic juvenil nord-americà, que ni veu les pel·lícules que hi surten ni connecten amb els presentadors. És per això que l'any passat l'Acadèmia va apostar fort per rejovenir el xou amb el fitxatge de James Franco i Anne Hathaway, els presentadors més joves de la història dels premis. El crític i periodista Jaume Figueras, que ha cobert amb regularitat la cerimònia, opina que sobretot falta dinamisme. "La gent està cansada d'agraïments interminables i troba a faltar més sorpreses; veure com van caient, l'un rere l'altre, els Oscars d'El senyor dels anells no és gaire excitant", diu Figueras.

Un anglès contra Hollywood

En paral·lel, aquesta setmana s'ha produït el final feliç d'una altra polèmica: Ricky Gervais ha sigut escollit de nou per presentar la gala dels Globus d'Or, que organitza l'Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood. En l'última edició, el còmic anglès va protagonitzar un petit escàndol disparant acudits maliciosos contra les estrelles i les pel·lícules. Van rebre Johnny Depp, Tim Allen, Charlie Sheen... Fins i tot va insinuar que els organitzadors acceptaven suborns! Ricky Gervais es va convertir al moment en persona non grata a Hollywood, però el públic s'ho va passar d'allò més bé. La NBC, que retransmet la cerimònia als EUA, en va prendre bona nota i va fer saber als organitzadors que volien Gervais al capdavant de la gala un altre cop. Dimecres passat, l'actor era confirmat com a futur presentador de l'acte. "La televisió exigeix espectacle, que la cerimònia no sigui previsible", assenyala Figueras. Gervais garanteix l'espectacle i crea expectativa: contra qui carregarà aquest cop? Creuarà la línia que separa la poca-soltada de l'ofensa? Aquesta és la diferència més gran entre Crystal i Gervais: el primer mai no la creuaria, no ho necessita. L'anglès, per si de cas, escrivia això a Twitter aquest dijous: "Li he dit a Billy Crystal que és millor que no faci servir els meus acudits sobre l'Holocaust o la pedofília als Oscars. Ell hi està d'acord".

La incògnita dels Gaudí

"Una persona vinculada al nostre sector, simpàtic i, sobretot, amb capacitat per improvisar". Ferran Audí, codirector de la pròxima cerimònia dels Gaudí, defineix així el presentador ideal de la gala, que encara és un secret d'estat. Si hagués d'escollir entre Crystal i Gervais, Audí es decantaria pel primer. "És més professional i més representatiu del món del cinema", diu. Jaume Figueras, per la seva banda, apostaria per actrius novelles com Aina Clotet o Alba Florejachs. Una futura Rosa Maria Sardà, potser?

stats