Música
Cultura 02/06/2013

Les guitarres del Museu de la Música de Barcelona es podran tocar

El director del museu, Jaume Ayats, assegura que la col·lecció que té la institució és la millor del món

Efe
2 min
Les guitarres del Museu de la Música

BarcelonaEl director del Museu de la Música de Barcelona, Jaume Ayats, està convençut que la col·lecció de guitarres de la institució és la millor del món i vol convertir-les en un atractiu turístic més de la capital catalana. "Volem posar en valor aquests instruments, amb una gran importància des de fa cinc segles", assegura Ayats. D'entre les més de setanta guitarres que alberga el museu, destaquen les dues construïdes per Antonio de Torres, considerat el "Stradivarius" d'aquest àmbit, així com una guitarra barroca del segle XVII, una altra de doble mànec, o les anomenades "guitarres-lira", totes elles en perfecte estat.

"Ens singularitzen com museu -manté Jaume Ayats- i les visites per veure-les podrien convertir-se en un atractiu turístic per a persones que es troben a Barcelona, en un moment, a més, en què està en auge l'anomenat turisme cultural". Una de les idees, que prendrà consistència a partir de l'estiu, és que a l'edifici, ubicat a les instal·lacions de l'Auditori, acudeixin grups de persones perquè coneguin, especialment, les guitarres i puguin escoltar en directe una interpretació musical amb algun dels instruments exposats en les vitrines.

Ayats també destaca que des d'abril s'exposa en la col·lecció permanent l'únic claviorgue original en funcionament de tot el món, inactiu durant 400 anys, fins que va ser restaurat per un encàrrec del museu. Un altre projecte del museu, a partir del mes de setembre, és posar a disposició de grups organitzats, tant d'adults com de nens i joves, el Gamelan, un element central dels rituals de la vida comunitària i religiosa de les illes de Java i Bali, i un dels exemplars del qual està a Barcelona. Gongs, xilòfons, tambors i metalofons conformen el grup d'instruments del Gamelan construïts a partir de materials com la fusta, el bronze, el bambú o fins i tot el ferro. L'objectiu és que entre els grups, que poden ser d'empresa, d'amics o fins i tot provinents d'entitats socials, es creï "música, en una experiència estètica i cultural única", afirma el director del museu.

stats