ART
Cultura 01/02/2012

Els galeristes premien Nefkens i Vila Casas

L'holandès Hans Nefkens i el català Antoni Vila Casas van ser guardonats ahir com a millors col·leccionistes en la 5a edició dels premis GAC. El xilè Daniel Jacoby va ser reconegut com a millor artista.

Antoni Ribas Tur
2 min
Foto de família dels guardonats a la V Nit del Galerisme poc abans de començar  la cerimònia d'entrega dels Premis GAC al Macba.

BARCELONA.El Macba va acollir ahir la V Nit del Galerisme, la celebració amb què les quatre associacions de galeristes catalans -el Gremi de Galeries d'Art de Catalunya, l'Associació Art Catalunya, l'Associació Art Barcelona i l'Associació de Galeristes Independents d'Art de Catalunya- entreguen els seus premis anuals, els GAC.

L'acte també va servir per lliurar un premi honorífic en record de Richard Hamilton, un dels pares del pop art . L'artista britànic, desaparegut al setembre, va mantenir una fructífera relació amb diverses galeries catalanes, sobretot amb la Galeria Cadaqués i amb el galerista Huc Malla, que va agafar-ne el relleu a la mort de Lanfranco Bombelli, el fundador.

Al llarg de la nit van ser guardonats els col·leccionistes Hans Nefkens i Antoni Vila Casas, l'artista Daniel Jacoby, la crítica d'art Elena Vozmediano, la galeria belga Meessen De Clerq, la revista d'art colombiana Art Nexus i Vicente Todolí, exdirector de la Tate Modern de Londres. Nefkens i Vila Casas, tot i reflectir dues visions molt diferents de l'art contemporani, tenen un tret en comú: el seu compromís amb Barcelona i Catalunya i el poder de l'art com a eina de cohesió social.

El vessant cívic de l'art

Mentre que l'activitat d'Antoni Vila Casas com a mecenes és remunta als anys anys 80 -en són testimoni Can Framis, l'Espai VolART, Can Mario i el Palau Solterra-, Hans Nefkens s'ha consolidat a Barcelona en els últims anys. El 2006 va crear la fundació ArtAids per augmentar la consciència social a l'entorn de la sida a través de l'art. Un exemple de la seva activitat és l'exposició You are not alone , que es va poder veure a la Fundació Joan Miró el juliol passat.

L'artista xilè establert a Barcelona Daniel Jacoby es va emportar el premi a l'artista per la millor exposició en una galeria per La lógica del ornitorrinco , una instal·lació presentada a la galeria Toni Tàpies que és, a més, la seva primera exposició individual.

La galerista madrilenya Soledad Lorenzo va tornar a rebre un premi dies després de formar part del palmarès dels premis de la Fundació Art i Mecenatge. Els GAC també han volgut reconèixer la seva trajectòria de 25 anys. La galeria belga Meessen De Clerq va ser guardonada en la categoria de galeria jove per la seva projecció internacional i per la difusió que ha donat a diversos artistes catalans.

Vicente Todolí, exdirector de la Tate Modern de Londres, va rebre el premi al millor comissari d'exposicions. El guardó de la crítica d'art va recaure en Elena Vozmediano, d' El Cultural d' El Mundo , i la revista Art Nexus es va emportar el premi al millor mitjà de comunicació pel pont que crea entre Llatinoamèrica i Europa.

stats