Cultura 10/05/2011

'La función por hacer' arrasa als Premis Max de teatre

Alfredo Sanzol es va endur ahir el Max al millor autor en català per Delicades , curiosament una obra escrita en castellà i traduïda per Sergi Belbel. La función por hacer va ser la gran triomfadora de la nit.

Laura Serra
2 min
Miguel del Arco, director de la modesta  La función por hacer , gran vencedora dels Max.

Barcelona.La collita dels Premis Max 2011 ja es presentava magra per al teatre català, tant en quantitat com en qualitat de les nominacions -no hi havia cap producció teatral catalana nominada a millor espectacle-, però encara va ser més sorprenent el veredicte, i és que es va premiar Alfredo Sanzol amb el Max al millor text en català o valencià per un espectacle, Delicades , que va estrenar en català la companyia T de Teatre al passat Festival Grec però gràcies a la traducció de Sergi Belbel -de fet, després ha fet gira i temporada a Madrid en la versió original castellana.

La nòmina de premiats catalana la completen Sol Picó, guardonada com a millor intèrpret femenina de dansa i per la millor coreografia per El ball , dirigida per Sergi Belbel al TNC; Vicky Peña va ser la millor actriu protagonista per Marburg , dirigida per Rafel Duran també al TNC; Carles Santos i Ara Malikian van guanyar l'emblemàtica poma dissenyada per Joan Brossa per la composició musical de La lucha vuelve al Price ; el musical Pegados , de Ferran González i Alícia Serrat, que es va estrenar a l'Almeria Teatre, va ser guardonada doblement com a millor espectacle de teatre musical i per la millor direcció musical, de Joan Miquel Pérez; i, de resquitllada, Nubes , una coproducció internacional en la qual participa el Mercat de les Flors, va endur-se dos premis com a espectacle de dansa infantil.

Victòria dels independents

El gran guanyador de la nit, però, va ser un espectacle independent fet amb 25.000 euros i un cavallet com a decorat, La función por hacer , que es va endur set dels nou premis als quals estava nominat, entre els quals, els més importants: millor espectacle, millor director (Miguel del Arco), millors actor i actriu de repartiment (Raúl Prieto i Míriam Montilla) i millor adaptació teatral, entre d'altres -l'obra era una adaptació lliure, molt lliure, de Sis personatges en cerca d'autor de Luigi Pirandello.

A Barcelona La función por hacer es va poder veure a La Villarroel en una breu temporada el març del 2010 gràcies a l'èxit que van aconseguir a Madrid i que els va fer saltar del hall del Teatre Lara al Teatre Español i després els va garantir una extensa gira de 150 funcions. I precisament en això va centrar la seva crítica -després dels agraïments- el director de l'obra, denunciant els impagaments dels ajuntaments, una situació que va titllar de "catastròfica". "Si segueixen sense pagar s'acabarà la festa del teatre", va dir Del Arco, que actualment té en cartell al Teatro de La Abadía de Madrid Veraneantes . El coautor de l'adaptació, Aitor Tejada, també va reclamar, en els premis de teatre atorgats per la SGAE, que la xarxa d'espais escènics Arteria (gestionats per aquesta entitat) doni suport "també" a les productores i autors espanyols. La gran perdedora de la nit va ser Blancanieves Boulevard , un musical amb 25 actors que d'onze candidatures no se'n va endur ni una.

La 14a edició dels Max es va celebrar ahir al vespre al Gran Teatro de Córdova en una gala presidida per la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, i on també es va guardonar el crític teatral, dramatrg i director valencià José Monleón, de 84 anys, amb el Max d'Honor. Monleón va desitjar "més llibertat i que es respecti la diferència".

stats