MÚSICA
Cultura 21/03/2012

El folk transparent de Joana Serrat

Joana Serrat publica The relief sessions, un doble CD de folk transparent que deixa veure un canvi emocional. La cantautora vigatana, admiradora de PJ Harvey, també incorpora cançons en català.

Xavier Cervantes
2 min
Joana Serrat ha pres el camí de l'autoedició per publicar el seu nou disc.

BARCELONA.Hi ha moltes coses sorprenents a The relief sessions . La primera, que és un doble CD autoeditat en què cada disc reflecteix un estat d'ànim diferent: més melancòlic l'un, amb més empenta l'altre. També és el primer àlbum que Joana Serrat Tarré (Vic, 1983) publica amb el seu nom. Abans, a Liffey (2008) i a Hit the pavement , s'amagava darrere l'acrònim JST. I sorprèn la manera com queda amarada pel country-folk indie i com adapta les influències de Bill Callahan, PJ Harvey i Joanna Newsom a una formació si més no peculiar: veu, guitarra, bateria i violoncel.

Com un vestit teixit amb teles transparents, la música i els versos de Joana Serrat insinuen un procés emocional. Una relació mal curada va deixar una ferida oberta, que "ha costat tancar", reconeix Serrat. "El primer CD, que és més volàtil, el vaig gravar de seguida, el 2009, només amb l'Adrià Plana a la guitarra. Però vaig fer molt pocs concerts perquè no tenia ganes de tocar. Estava bastant reclosa", explica.

En comptes d'editar un EP amb aquelles cançons, les va deixar refredar mentre començava a treballar en unes composicions que tenien "una altra sonoritat però que lligaven amb les altres". Tot i que el conjunt respira confessionalitat, Serrat s'allunya de l'exhibicionisme emocional i pren una distància poètica que l'acosta a PJ Harvey. "M'interessa molt perquè és una dona que ha canviat moltíssim i que ha fet molta recerca. És una de les meves referències", diu Serrat, que també sent afinitat amb renovadors del country-folk com Bill Callahan i Joanna Newsom i amb clàssics com Bob Dylan i Neil Young.

Joana Serrat sorprèn també quan fa versions. La d'Into my arms de Nick Cave s'adiu més al seu estil, però la de Pecats , del grup osonenc Duble Buble, entra directament en la categoria de les inesperades, perquè la transforma en una delicadesa folk. Pecats és una de les quatre cançons que Serrat canta en català, una altra de les novetats de la nova Joana Serrat, que encara manté l'anglès com a llengua de la majoria de peces.

Les subcultures de les dones

La seguretat de la cantautora vigatana en les seves possibilitats expressives es manifesta amb més claredat en el segon CD. El folk es matisa amb country i jazz, i les lletres busquen reflexions més profundes, com passa a la cançó Bedroom culture . "Les antropòlogues Angela McRobbie i Jenny Garber van constatar que les subcultures estaven enfocades als homes, i elles van reivindicar la subcultura de les dones, concretament la subcultura d'habitació, un món en què els antropòlegs no havien entrat i que per a algunes dones és com un petit santuari", explica Joana Serrat.

stats