MÚSICA
Cultura 17/04/2012

El folk emocional i aromàtic d'Isaac Ulam

Isaac Ulam actua avui i demà a la sala Heliogàbal de Barcelona. Hi presenta les cançons del disc Murtra, un nou catàleg d'emocions amb aromes de folk que arriba després del treball En els prats més llunyans.

Xavier Cervantes
2 min
Isaac Ulam aposta per un folk diferent com el dels discos de "cançó d'autor amb banda".

BARCELONA.Les cançons d'Isaac Ulam (Blanes, 1978) creixen perfumades d'estranyes aromes de folk. Caminen sense fer soroll pels marges de les emocions que se senten però no s'expliquen. Són cançons de terra i aire, arrelades en paradisos antics. Ja ho eren les de l'àlbum En els prats llunyans (2009), un primer tast de la seva personalitat musical que comença a considerar-se un disc de culte. Ara torna amb Murtra (BankRobber), un treball que havia pensat enregistrar "salvant totes les distàncies, en la línia del Desire (1976) de Bob Dylan", diu Ulam. El seu desig era "tirar més de violins i de bateries". Volia, sobretot, que sonés com "aquells discos de cançó d'autor amb banda".

Tot i que va ser un àlbum autoeditat amb poca repercussió, En els prats llunyans va situar l'autor en el punt de mira d'altres músics com Pep Toni Ferrer, d'Oliva Trencada, i Lluís Bestard. "Un dia en Pep Toni Ferrer va passar per casa i va sentir unes cançons noves que jo havia compost", explica Ulam. El líder d'Oliva Trencada li va proposar que les treballessin plegats i que gravessin un disc, però "tenia molta feina i tot es va anar endarrerint". Ulam va tirar pel dret i va decidir fer un enregistrament en directe que no va funcionar. Va ser llavors quan va aparèixer el bateria Lluís Bestard. "Em va veure actuar a l'Heliogàbal, em va dir que volia tocar amb mi i em va buscar un estudi de gravació a Barcelona", diu el músic blanenc.

La música del jardí botànic

La murtra és una planta aromàtica que dóna nom al jardí botànic de Blanes, Mar i Murtra. A Ulam li agrada sobretot la seva fonètica. "Si tingués un grup de rock li posaria Murtra", assegura. De moment l'ha triat per titular un disc obert a moltes interpretacions musicals. "Hi ha gent que em compara amb Pau Riba o el Sisa dels inicis. Pot ser que hi siguin -reconeix-, perquè faig cançons en català amb una guitarra acústica".

El reduccionisme no funciona amb Ulam. El seu folk és obert de mena. "Vaig arribar a l'estudi amb les cançons picades i vaig deixar que els músics fessin la seva, perquè per mi és important que aportin coses", explica. El guitarrista Kiko Barrenengoa, el baixista Puter Puigserver, el teclista Alberto Pérez i el bateria Lluís Bestard, que amb la vocalista Paula López acompanyaran Ulam en directe, han aconseguit que Murtra respiri country a Objecte pur , aires medievals a Estranys , folk fosc a Surt un monstre i folk lluminós a Perfums i aigua i Dona ocell .

L'altra vocalista del disc, Simona Bennett, és l'exparella d'Ulam. "La cançó Viure amb tu parla de la vida en parella quan tot va bé. Surt un monstre també la vaig escriure quan encara estava molt bé amb ella, però parla d'una separació que al final va ser la meva. Ens vam separar durant la gravació del disc i a l'estudi els músics em deien que era un visionari", explica Ulam.

stats