POLÍTICA CULTURAL
Cultura 21/06/2011

7.000 firmes d'artistes per aturar la llei òmnibus

Setze associacions culturals catalanes, en representació de 7.000 persones, es van presentar ahir al Gabinet de Justícia de la Generalitat per frenar l'avantprojecte de la llei òmnibus.

Josep Lambies
2 min
7.000 firmes d'artistes  per aturar la llei òmnibus

Barcelona."Avui, 20 de juny, una hora i mitja abans que acabi el termini per fer al·legacions a l'avantprojecte de llei òmnibus, hem lliurat un document signat per 16 associacions, més de 7.000 firmes, amb les nostres propostes". Amb aquestes paraules, els representants de les entitats adherides a la plataforma No Retalleu la Cultura sortien del Gabinet de Justícia de la Generalitat, ahir, a quarts d'una. Tot just havien presentat un paper per frenar la política cultural que promou la llei òmnibus. Demanaven la retirada dels articles que fan referència a la pèrdua de competències executives del CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts) i la Institució de les Lletres Catalanes.

Florenci Guntín, artista i portaveu del grup, va iniciar el seu parlament davant dels mitjans queixant-se de la falta de diàleg que el govern ha mantingut amb el CoNCA en aquest assumpte. "Lamento molt que s'hagi trencat la via de consulta i negociació -deia Guntín-. La missió del Consell és protegir la cultura de la interferència dels governs, evitar-ne l'ús partidista i garantir la llibertat d'expressió. I, per tant, és la seva funció participar en el disseny de les polítiques culturals". La gran por de la plataforma és que l'aprovació de la llei suposi "tornar a antigues i despòtiques formes de política cultural que ja es consideraven superades".

Som artistes, no empresaris

Si la llei s'aplica, la major part de les responsabilitats del CoNCA passaran a l'ICCEC (Institut Català de la Creació i les Empreses Culturals), una versió renovada de l'ICIC. "Una de les idees que més ens esgarrifa del nou organisme és que equipara l'artista amb l'empresari", deia Guntín, escandalitzat per aquesta lògica economicista. I recordava que, segons el nou model, la Institució de les Lletres Catalanes quedarà relegada a actuar com un òrgan merament consultiu.

Tot plegat és, per als membres de la plataforma, un terrible retrocés. Guntín acabava aixecant el dit per adreçar una acusació al president de la Generalitat: "El dia 16 de novembre, Artur Mas va donar la seva paraula que el Consell de les Arts mantindria les seves competències executives. Ara es desdiu dels seus compromisos amb artistes i creadors".

stats