MÚSICA
Cultura 24/06/2011

Els festivals gironins escalfen motors

Tres festivals enceten l'estiu musical gironí que d'aquí pocs dies es concentrarà a la Costa Brava: l'Etnival i el Músiques Religioses i del Món de Girona i l'(A)phònica de Banyoles.

Narcís Presas
2 min
Els festivals gironins escalfen motors

Girona.La prolífica temporada de festivals musicals d'estiu a la Costa Brava tindrà una antesala de luxe a partir d'aquest cap de setmana. Els sons mestissos de l'Etnival, la tonalitat de veus de l'(A)phònica i les propostes més reflexives del Músiques Religioses seran els encarregats d'encetar l'estiu musical gironí. Els tres festivals ofereixen una àmplia varietat estilística que permetrà escoltar propostes tan diverses com Lila Downs, Najwa Nimri i María Bayo.

El primer a obrir foc ahir per la revetlla va ser l'Unnim Etnival, que manté la seva aposta per la world music i que enguany té com a país convidat Mèxic. Els noms propis de la música mexicana que lideren el cartell de la setena edició del festival són la guanyadora d'un Grammy Lila Downs i els incombustibles Molotov, una de les bandes de referència del rock llatí. Tots destaquen per haver sabut fusionar la música tradicional del seu país amb ritmes més moderns i actuals. Com cada any, l'Etnival combina propostes internacionals amb artistes destacats del panorama català i espanyol. Sota aquest paraigua desfilaran pel Parc de les Ribes del Ter de Girona formacions com els madrilenys Canteca de Macao, que presentaran el seu nou espectacle Soplan nuevos vientos , i els catalans Very Pomelo, Zulú 9.30, Itaca Band, Txarangö i Muyayo Rif.

La força de la veu torna a ser l'eix vertebrador de l'(A)phònica de Banyoles. El remei contra l'afonia a la capital del Pla de l'Estany passa per combinar artistes de reconeguda trajectòria amb altres d'emergents. A ritme de fado, soul, pop, rock o jazz, l'(A)phònica programa des d'avui fins diumenge actuacions de la flamant guanyadora del premi Time Out com a millor creadora, Sílvia Pérez Cruz, que actuarà amb el contrabaixista Javier Colina, l'actriu i cantant Najwa Nimri, els The Pepper Pots, Antònia Font o les veus a cappella dels austríacs Bauchklang. Seguint la fórmula banyolina, també hi haurà espai per a la jove promesa Andrea Motis i els emergents vigatans La iaia, entre d'altres. I del cartell artístic al físic perquè enguany la vuitena edició de l'(A)phònica arriba acompanyada d'una potent imatge promocional feta a base de les famoses pastilles Juanola, ideals per cuidar la veu.

La tercera parada d'aquest aperitiu dels festivals d'estiu passa al Barri Vell de la capital gironina, que serà el privilegiat escenari de bona part de les actuacions del dotzè Festival de Músiques Religioses i del Món. Els concerts començaran dimarts amb l'actuació a l'Auditori de la soprano María Bayo acompanyada de 150 cantaires dels Cors de Girona, però abans hi haurà el Preludi, un cicle de dos concerts que se celebraran per primer cop fora de la capital. A Sant Julià de Ramis hi actuarà el grup de txalaparta Ttukunak, i a la Bisbal d'Empordà, el cantautor Miquel Gil. Fins al 10 de juliol, el festival oferirà els concerts únics a l'Estat de Pablo Milanés, el pianista Uri Caine i la citarista índia Anoushka Shankar. El festival es vanta d'haver assolit el nivell més alt d'exigència artística.

stats