Cultura 13/06/2013

Un festival amb més artistes catalans que mai

Programa una trentena de noms com Pascal Comelade, Za! i Tiger Menja Zebra

X.c.
2 min

Barcelona.Tradicionalment, el contingent britànic ha sigut el més nombrós al Sónar, però en l'edició que arrenca avui s'ha vist superat pel català. Una trentena de grups i DJs del país participaran en el festival, a més de representants mallorquins com Jansky i valencians com Nacho Marco. Tres DJ catalans són especialment significatius: Zero, César de Melero i Angel Molina. Tots tres van punxar l'any 1994 en la primera edició del Sónar, i tots tres s'encarregaran d'obrir l'escenari SonarCar divendres a la nit.

La varietat estilística dels artistes catalans s'adiu amb la mateixa heterogeneïtat del festival. En un extrem hi ha el pop de Dorian, que avui faran de teloners de Pet Shop Boys. A l'altra banda, projectes experimentals com Evol, la Barcelona Laptop Orchestra i la bcn212, que diumenge al Teatre del CCCB acompanyarà el pianista Max Richter en la "recomposició" de Les quatre estacions de Vivaldi.

Comelade electrònic

Pascal Comelade serà un dels protagonistes d'un concert especial, probablement irrepetible. Avui compartirà l'escenari del SonarComplex (20.30 h) amb el guitarrista francès Richard Pinhas. Plegats experimentaran primer tots dos sols i després acompanyats per la secció rítmica de la Bel Canto Orquestra.

Una altra col·laboració, però aquest cop més estable, és la del poeta Eduard Escoffet amb el grup Bradien, que l'any passat va donar com a fruit el disc Pols . "Vam començar a treballar el 2009, i la idea inicial era fer concerts. Al cap de tres anys vam decidir intentar enregistrar alguns temes", explica Escoffet. El resultat, que es podrà sentir divendres al SonarComplex (19 h), és a mig camí entre l' spoken word i el pop electrònic. "Si ho he de definir, diria que és spoken word amb una sonoritat molt pop", precisa Escoffet. Pols l'ha editat el segell barceloní spa.RK, que també ha publicat Thence , el nou treball de bRUNA, nom artístic de Carles Guajardo: elegància house que es desplegarà divendres al SonarDome (18.50 h). També publicarà amb spa.RK Albert Salinas, Wooky , que actua avui al SonarComplex (14 h).

Radicalment radicals

Za! i Tiger Menja Zebra representen la radicalitat. Els primers passaran divendres pel SonarHall (14.30 h) per oferir una de les seves imprevisibles sessions d'improvisació en què pot passar qualsevol cosa. Tiger Menja Zebra, sorgits després de la dissolució de Camping, han debutat amb Com començar una guerra , un disc "radicalment diferent i radicalment radical", tal com el defineix Xavi Font, un dels components del grup, que completen Josep Arnan i Eduard Novoa. El seu soroll industrial d'ànim clarament provocador ressonarà dissabte al SonarHall (14.30 h).

stats