CINEMA
Cultura 05/01/2012

La família Thatcher no vol veure 'La Dama de Hierro'

Avui s'estrena La Dama de Hierro, la pel·lícula que retrata la figura de Margaret Thatcher, amb Meryl Streep com a protagonista. La família Thatcher ha rebutjat la invitació a la première de Londres.

Xavi Serra
2 min
Una pancarta d'admiradors de Meryl Streep tapava el cartell de la pel·lícula La Dama de Hierro durant la première celebrada ahir a Londres.

BARCELONAMargaret Thatcher és un dels personatges més controvertits de la política britànica del segle XX. Era d'esperar, doncs, que la polèmica acompanyés la primera pel·lícula que s'ha atrevit a abordar el personatge. La Dama de Hierro , de la directora britànica Phyllida Lloyd, és una de les cintes més esperades al Regne Unit. Episodis de la carrera de Thatcher com la Guerra de les Malvines o el dur enfrontament amb els sindicats dels miners són encara ferides obertes a la societat britànica, tot i que l'ex-primera ministra també genera grans adhesions.

En un gest significatiu, la família Thatcher va declinar la invitació per assistir a la première de la pel·lícula, que es va fer ahir a Londres, amb l'assistència de l'equip del film al complet. Tot i que la directora ha defensat que el guió està inspirat en l'autobiografia de Carol Thatcher, filla de la líder conservadora, i que els familiars de Thatcher van ser els primers convidats a veure el film acabat, la seva família no ha volgut saber res de la pel·lícula. Tampoc ha caigut bé entre els col·laboradors més propers de Thatcher que han vist la pel·lícula la insistència a fer explícita la demència senil dels seus últims anys, tot i que els responsables del film argumenten que s'ha fet amb respecte i dignitat.

Polèmiques a banda, la pel·lícula està captivant la premsa especialitzada a tot el món per la caracterització de Thatcher que fa Meryl Streep, una de les actrius més apreciades del firmament cinèfil, que no ha dubtat a ficar-se en la pell d'un dels polítics més polèmics. Fitxada per Phyllida Lloyd, que ja havia treballat amb ella al musical Mamma mia! , Streep recrea el personatge amb una convicció que l'assenyala com a més que probable aspirant a l'Oscar a millor actriu. Seria la seva dissetena nominació, un rècord absolut al qual s'ha d'afegir l'Ós d'Or honorífic que Streep recollirà el 14 de febrer al Festival de Berlín.

Actors polititzats

Meryl Streep no és la primera actriu que encarna un famós polític o líder d'una nació. Sense sortir del Regne Unit, Helen Mirren es va posar a la pell d'Elisabet II a The queen, de Stephen Frears, una mirada poc complaent a la família real anglesa durant la crisi provocada per la mort de Lady Di. En aquella cinta Michael Sheen interpretava el primer ministre Tony Blair. Curiosament ja ho havia fet abans, al telefilm The deal , i ho tornaria a fer a La relació especial , un film sobre la relació de Blair amb Clinton i Bush.

La figura del president dels Estats Units és segurament el càrrec polític que s'ha representat més vegades al cinema: Henry Fonda a El jove Lincoln , de John Ford, Anthony Hopkins a Nixon , d'Oliver Stone... El següent serà Daniel Day-Lewis a Lincoln , un film que prepara Spielberg.

No cal anar tan lluny per trobar-ne exemples: Fermí Reixach i Pere Ponce interpreten dos presidents de la Generalitat a 14 d'abril: Macià contra Companys , i Jorde Dauder feia de president de la Segona República a Azaña . I per descomptat, cal no oblidar-se de Hitler. La hipnòtica interpretació que Bruno Ganz fa del líder nazi a El hundimiento és història del cinema.

stats