Cinema
Cultura 23/08/2013

Una exposició escenificarà 'La guerra dels mons' al Festival de Sitges

La mostra vol transportar els visitants a un habitatge nord-americà de finals dels anys 30 sota els efectes del caos i la invasió alienígena

Acn
2 min

SitgesEl Festival de Cinema de Sitges inaugurarà una mostra que busca transportar els visitants a un habitatge nord-americà de finals dels anys 30 sota els efectes del caos i la por d'una suposada invasió alienígena. El certamen vol retre així homenatge a dos aniversaris relacionats amb la novel·la de H. G. Wells 'La guerra dels mons': 75 anys de la retransmissió radiofònica d'Orson Welles i 60 anys de l'estrena en cinemes de la pel·lícula de Byron Haskin, interpretada per Gene Barry i Ann Robinson.

La mostra, que es podrà visitar de l'11 al 20 d'octubre, té com a objectiu que els visitants revisquin l'experiència per la qual van passar el 1938 molts ciutadans nord-americans quan van creure que estaven sota una invasió extraterrestre. Per això, l'exposició inclourà efectes de sala i sons que van contribuir que els "espantats nord-americans se sentissin els protagonistes d'una història de cinema en la seva pròpia llar".

L'exposició està comissariada per Jordi Ojeda, professor associat de la Universitat de Barcelona i especialitzat en la divulgació de la ciència al cinema, el còmic i la literatura. La mosta tindrà lloc a l'espai de Gas Natural Fenosa, al costat de l'Auditori de l'Hotel Melià Sitges. Aquest homenatge finalitzarà amb la projecció de la pel·lícula 'La guerra dels mons' al Festival.

La novel·la, la retransmissió radiofònica i la pel·lícula

El 1898, l'escriptor anglès H. G. Wells va publicar la novel·la 'La guerra dels mons'. Wells va ser molt prolífic com a escriptor de ciència-ficció i va publicar títols com 'La màquina del temps', 'L'illa del doctor Moreau' o 'L'home invisible', entre altres.

El 1938, Orson Welles va realitzar una adaptació radiofònica per a la CBS. Tot i que Welles va prevenir que es tractava d'una dramatització, molts radiooients que van engegar la ràdio amb el programa començat van entrar en pànic en creure's de veritat la invasió alienígena.

El 1953, el director Byron Haskin va a dur l'obra a la gran pantalla. La pel·lícula està considerada com un dels films impulsors del cinema de ciència-ficció i va tenir un gran èxit a nivell nacional i internacional. El 2005, Steven Spielberg en va dirigir una nova versió protagonitzada per Tom Cruise.

stats