Cultura 29/08/2013

FiraTàrrega proposa deu itineraris per guiar el públic

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, afirma que l'edició d'enguany marcarà un punt d'inflexió en la recuperació de la indústria cultural

Acn
2 min

BarcelonaFiraTàrrega, que se celebra del 5 al 8 de setembre, oferirà per primer cop deu itineraris perquè els espectadors puguin trobar fàcilment el tipus d'espectacles que més els interessin i siguin del seu gust. Així, d'entre les desenes d'espectacles, els visitants podran escollir entre recorreguts especialitzats en dansa, circ, espectacles en sala, per més joves o d'altres tipus. La fira de teatre al carrer de la capital de l'Urgell arriba a la 33a edició amb un pressupost d'1,1 milions d'euros, una assistència prevista d'unes 150.000 persones i el 10% de les entrades ja venudes.

Enguany, hi haurà el Pack Mini, pels més petits; el Tàrrega Slow, pels que no volen un ritme trepidant sinó tranquil·litat; la Ruta Hardcore, al contrari de l'anterior, aposta per 20 espectacles en quatre dies, deixant sense pausa a l'espectador; la Fira d'abans sí que molava, és per nostàlgics, amb propostes molt lúdiques i d'entreteniment; la Ruta Youngster, per a joves; la Vampírica, pels que prefereixen els espectacles nocturns i de sala; l'Opció Multiplayer, per gaudir en grup, amb propostes generalistes, que generen consens en col·lectius variats; el Pack Billy Elliot, especialitzat en dansa; el Planeta Mart, per les propostes més arriscades, innovadores i diferents; i les Estrelles de la pista, centrat en el circ.

Mèxic, país convidat

L'edició d'enguany aposta pel moviment i l'acció, d'aquí el lema 'Mou-te' del cartell oficial i la importància del circ i la dansa en els diversos espais que hi haurà a la ciutat El director artístic, Jordi Duran, ha detallat la programació i ha explicat les quatre grans seccions on s'inscriuran els espectacles: la secció oficial, centrada en els espectacles més actuals i transversals; Plataforma, amb els espectacles més innovadors i transformadors; els tallers o 'workshops', amb la participació d'alumnes formats en el màster d'arts al carrer; i Empresa, on els professionals del sector es trobaran.

Fins el moment hi ha 660 professionals acreditats, 355 catalans, 122 espanyols i 183 estrangers. La fira s'inaugurarà amb un espectacle de dansa de gran format de la companyia Nats Nus i el director Toni Mira, 'Transforma-T', que simbolitzarà la voluntat de canviar les pesades estructures mentals i socials. El convidat d'aquest any és Mèxic.Dels gairebé 80 espectacles, poc més de la meitat són estrenes, i tres quartes parts es faran al carrer. La meitat seran espectacles de carrer gratuïts, una quarta part seran al carrer però amb aforament restringit i la resta seran de pagament en sales. El 56,6% dels espectacles seran de companyies catalanes, un 22,4% seran de companyies de la resta de l'estat, i el 21% de companyies de set països d'Europa i Llatinoamèrica.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha elogiat el paper de FiraTàrrega per l'impuls cultural del país, i s'ha mostrat convençut que aquesta edició suposarà un punt d'inflexió per l'indústria cultural catalana. Per Mascarell, FiraTàrrega s'ha sabut adaptar als temps i si en un inici va suposar la recuperació de l'espai públic, actualment fomenta la creativitat. L'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha remarcat la transformació que viu la localitat durant quatre dies, convertint-se en capital europea del teatre al carrer, i ha remarcat que la voluntat d'atreure públic ha fet baixar el preu de les entrades, el 5% del qual anirà pel Banc d'Aliments.

stats