Cultura 12/08/2017

Les dones que anaren a Mallorca a combatre el feixisme

La cinta de Cinètica Produccions i Nina Films recupera la història de cinc milicianes de l’expedició de Bayo

Neus Suñer
2 min
Les dones que anaren a mallorca A combatre el feixisme

PalmaEra agost quan varen embarcar cap a Mallorca. De Barcelona, en sortiren 30 milicianes amb l’expedició de Bayo que anava a combatre el feixisme. La batalla va durar vint dies, elles no varen tornar. Varen ser capturades, violades, torturades i afusellades. De les cinc milicianes, només en quedava la foto que els seus botxins els feren abans de matar-les i el diari que va escriure una d’elles. Fins ara. L’equip format per Tània Balló, Jaume Miró i Gonzalo Berger recupera la història d’aquestes cinc dones en el documental Milicianes.

Balló, productora i codirectora, en va conèixer la història a través de l’obra Diari d’una miliciana de Miró, guionista i codirector. “No sabia res d’aquesta història i vaig voler fer una recerca dels vesants a Catalunya i a Mallorca”, diu. Per Miró, aquest documental és part d’un procés d’investigació que comença el 2009, amb la creació de l’obra, i amb el qual “volia respondre les preguntes que l’obra no respon”. Tots dos coincideixen, però, en la importància del paper de l’investigador Gonzalo Berger.

“La història d’elles no és diferent de les dones que es varen allistar a les milícies”, explica Balló, però apunta que la seva té un final tràgic i per això és “més fàcil de rescatar”. El documental, diu Miró, va més enllà de les cinc: “Explica com l’emancipació de les dones les du a organitzar un cos de milícies femení”. Balló hi coincideix i assenyala que, tot i no ser l’objectiu del documental, el gran repte és posar damunt la taula la reivindicació que les dones “varen anar al front per decisió pròpia, amb el fusell o sense, però hi varen anar”.

Fa més d’un any que investiguen i esperen que Milicianes estigui acabat a finals d’any. “Tant de bo hagués arribat fa 20 anys”, diu Miró sobre el documental, ja que una de les dificultats amb què s’han trobat ha estat trobar testimonis vius. La “recerca de detectius”, com la defineix Balló, ha estat possible gràcies “a un equip que ha funcionat molt bé” i que aportava coneixements d’àmbits molt diversos. La investigació per al documental s’ha basat també en la recerca d’arxius i sobre el terreny, a banda de les fonts orals. Miró assenyala que volen contribuir a “canviar la percepció de la Guerra Civil. “Estam agraïts al Govern per fer costat a aquest projecte, necessitam fer memòria per tenir una societat sana”, afegeix. Tània Balló incideix en la idea de canviar la percepció que hi ha sobre les dones dels anys 30: “Eren dones de l’època, filles del seu temps que creien en el projecte republicà i que per decisió pròpia, no a remolc de ningú, decidiren anar a la guerra”.

stats