MÚSICA
Cultura 26/02/2011

Un dia, una llengua, Vint concerts

La tercera edició del festival Tirant de Cançó, que organitza Acció Cultural del País Valencià, creix exponencialment i s'expandeix: el d'aquesta nit serà un macroconcert en xarxa.

Marina Gordillo
2 min
Abans d'omplir el Palau de la Música diumenge vinent, un dels caps de cartell del Tirant de Cançó, Mishima, actuarà a Elx.

VALÈNCIA.Vint concerts amb un únic objectiu: difondre la música en català. El festival Tirant de Cançó celebra avui la seva tercera edició amb l'actuació de 20 músics en un total de 16 localitats de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. L'objectiu de l'entitat organitzadora, l'Acció Cultural del País Valencià, és rendir el seu particular homenatge a la llengua i cultura catalanes, l'evolució de les quals en aquest moment no és en absolut aliena a la crisi econòmica i a la tensió política.

La singularitat del Tirant de Cançó radica en la simultaneïtat. Altres festivals concentren en un mateix recinte o escenari les actuacions de diferents grups en un o diversos dies. Aquest certamen té en el seu germen una concepció de xarxa, d'interconnexió, i és el que el fa diferent. Quasi a la mateixa hora, però en punts que poden estar a més de 300 quilòmetres de distància, una vintena d'artistes diferents cantaran les seves lletres per unes inquietuds i preocupacions molt properes. I la llista de músics que hi participen no és gens menyspreable: Mishima (Elx), Mazoni (Vila-real), Pau Alabajos (Igualada), Anna Roig i L'ombre de ton Chien (Benissa), Roger Mas (Alcoi), El Petit de Cal Eril (l'Alcúdia), Cris Juanico i Lola Bou (València), Al Tall ( l'Eliana), Pep Gimeno, Botifarra (Reus), Batà (Manacor) i VerdCel (Cardedeu).

L'origen d'aquest certamen cal buscar-lo 19 anys enrere. A l'abril del 1992 es va celebrar la primera edició del Tirant de Rock, un circuit que pretenia constituir-se en plataforma de difusió dels artistes i la música en català, però que estava enfocat cap a un estil i un públic molt determinat. Encara així, d'aquella iniciativa van sortir grups com Obrint Pas, un dels principals exponents de referència del rock en català amb un missatge que no deixa ningú indiferent.

De l'experiència d'aquella aposta, de la trajectòria d'Acció Cultural i de l'auge de la música en català en diferents modalitats va néixer, el 2008, el Tirant de Cançó. La primera edició va ser més aviat modesta: cinc concerts a Alacant, Elx, Gandia, València i Onda que van culminar en una actuació conjunta dels artistes a Alcoi. En la segona edició, al febrer del 2010, es va començar a visualitzar el potencial d'aquesta iniciativa: 11 concerts en 9 ciutats.

Contrarestar la política oficial

Un any després, sembla que les fronteres del País Valencià s'han quedat petites per al Tirant de Cançó. Quasi el doble de concerts i de poblacions adherides (la majoria per iniciativa pròpia) que demostren, d'una banda, que el panorama cultural està en expansió, i de l'altra, que hi ha una demanda de música en català que les institucions valencianes no cobreixen, en opinió de Sandra Obiol, responsable de l'organització del festival. El simple repàs a les administracions que participen en la celebració d'aquest certamen és molt simptomàtic de la "política cultural mediocre" que, lamenta Obiol, duen a terme la Generalitat valenciana i els ajuntaments governats pel PP al País Valencià.

Tirant de Cançó és una aposta per la música en català, però amb un especial interès en la promoció dels artistes valencians, històrics oblidats de la cultura de masses. S'espera que diversos milers de persones gaudeixin aquest vespre dels concerts programats. Però l'ambició d'Acció Cultural no es queda aquí, i l'any que ve pretenen seguir superant fronteres. De moment, que comenci la música.

stats