ART
Cultura 02/01/2013

Les deu exposicions més esperades del 2013

Antoni Ribas Tur
4 min
01. El gran masturbador, de Salvador Dalí. 02. Mural del forner Terenci Neo i la seva dona.   03. Oh, Jeff... I love you too... but..., de Roy Lichtenstein. 04. El crit, d'Edvard Munch. 05. Els amants, de René Magritte.

BARCELONADe Barcelona a Nova York, i de l'antiga Pompeia fins a l'obra de Lawrence Weiner, un dels pares de l'art conceptual. Grans noms: Dalí, Munch, Picasso, Tàpies, Lichtenstein i Weiner. Les mostres més esperades del 2013 prometen deixar els visitants bocabadats amb grans macroexposicions i eixamplar-los l'horitzó del coneixement d'alguns dels artistes cabdals dels segles XX i XXI.

Arriba l'Any Munch

Una mostra amb 250 obres, el plat fort de les celebracions

El Museu Munch d'Oslo i el Museu Nacional d'Art, Arquitectura i Disseny de Noruega celebraran el 150è aniversari del naixement d'Edvard Munch amb una exposició irrepetible, que serà el plat fort del programa d'actes de l'Any Munch. A partir del 2 de juny les dues institucions mostraran 250 obres de totes les etapes creatives de l'artista, 220 de les quals són pintures. Aquesta exposició és la més ambiciosa que s'ha dedicat mai a l'autor d' El crit .

Tot Dalí al Reina Sofia

L'última revisió i la vigència d'un artista addicte a l'excés

El dia de Sant Jordi arribarà al Museu Reina Sofia la retrospectiva de Dalí que tornarà a fer rècord de visitants al Centre Georges Pompidou. Les més de 200 pintures, dibuixos, escultures, objectes i projeccions que la formen inclouen obres mítiques de l'artista a la vegada que el situen com a precursor de l'avantguarda artística dels anys 60 i 70. La Fundació Gala - Salvador Dalí, el Museu Reina Sofia i el Museu Dalí de Sant Petersburg hi aporten el bo i millor dels seus fons i l'han fet una cita ineludible. A més, compta amb la complicitat de diversos museus internacionals, que també han prestat obres destacades de l'artista empordanès.

Pompeia reviu a Londres

La vida quotidiana de la gent normal a l'antiga Roma

Un dels plats forts del Museu Britànic serà Vida i mort a Pompeia i Herculà , la mostra més important en 40 anys sobre aquestes ciutats destruïdes per l'erupció del Vesubi. Inclourà més de 250 objectes, alguns dels quals s'han descobert recentment i altres que no han sortit mai d'Itàlia. La mostra, que obrirà el 28 de març, posarà l'accent en la vida quotidiana de les persones corrents que vivien a les dues ciutats.

Picasso per ell mateix

La primera monogràfica dels autoretrats i les noves troballes

El Museu Picasso de Barcelona tornarà a ser l'epicentre de diverses exposicions ben sucoses. El 31 de maig obrirà Yo, Picasso , la primera exposició monogràfica dedicada als autoretrats de l'artista. A l'octubre arribarà per primera vegada a Barcelona, provinent de Cleveland, La vida , una de les obres cabdals de l'època blava del pintor malagueny. El motiu del viatge és relacionar la parella abraçada que apareix en aquesta pintura amb la que s'ha descobert a sota de Terrats de Barcelona , una obra del mateix període propietat del museu barceloní.

L'univers íntim de Tàpies

Les dues primeres grans exposicions pòstumes de l'artista

Més de cent obres que Antoni Tàpies guardava al seu taller de Campins sortiran a la llum dins Tàpies, per dins , l'exposició comissariada per Vicente Todolí, exdirector de la Tate Modern, que obrirà al juny. Tindrà dues seus: la Fundació Antoni Tàpies i el MNAC. I a l'octubre, el Guggenheim de Bilbao inaugurarà l'exposició més important de la seva obra escultòrica.

Lichtenstein creua l'oceà

La primera retrospectiva de l'artista en 20 anys

Roy Lichtenstein, un dels pares del pop art nord-americà, desembarca a Londres. La Tate Modern, en col·laboració amb l'Arts Institute of Chicago, acollirà a partir del 21 de febrer la primera retrospectiva de l'artista en vint anys. S'hi podran veure 125 pintures i escultures que ressaltaran la vigència del llegat de l'artista que va fer del còmic matèria artística.

L'origen de Magritte

El procés de creació d'una de les grans figures del surrealisme

Com va forjar René Magritte el seu imaginari surrealista, ple d'imatges inesborrables? A partir del 22 de setembre, el MoMA de Nova York s'endinsarà en la dècada més extraordinària de la trajectòria de l'artista belga. Magritte: El misteri de la quotidianitat, 1926-1938 repassarà a través de 80 pintures, collages, objectes i una selecció de fotografies les estratègies i els mecanismes que va utilitzar per "desafiar el món real" amb les seves pintures.

El Macba i La Caixa, plegats

Tres exposicions per celebrar el diàleg de les dues entitats

Les col·leccions d'art contemporani del Macba i la Fundació La Caixa se centren en l'art de la segona meitat del segle XX, però des de perspectives complementàries. Juntes sumen 5.500 obres. El juliol del 2010 les dues entitats van firmar un acord de coordinació dels fons i, després de les presentacions conjuntes que en van fer al Macba, al CaixaForum de Madrid i al Guggenheim de Bilbao, aquest estiu faran dues grans exposicions simultànies que ocuparan tot l'espai expositiu de les seves seus. La força de l'entesa ha arribat al MNAC, que també acollirà una exposició amb obres d'aquest mateix fons.

Pissarro arriba a Espanya

La primera retrospectiva a l'Estat d'un dels grans impressionistes

El Museu Thyssen de Madrid presentarà a partir del 4 de juny la primera retrospectiva a Espanya de Camille Pissarro. La mostra, que estarà formada per 70 pintures i que més endavant es podrà veure al CaixaForum de Barcelona, vol recuperar la reputació de l'artista com un dels grans noms de l'impressionisme i com un dels pioners de l'art modern.

La cara oculta de Weiner

El vessant menys conegut d'un dels grans de l'art conceptual

El Macba explorarà el vessant més íntim de la trajectòria de Lawrence Weiner, un dels grans noms de l'art conceptual i un dels artistes més influents dels últims 50 anys: l'obra sobre paper. A partir del 8 de març presentarà la primera exposició monogràfica dels seus dibuixos. Escrit en el vent reunirà més de 300 treballs, entre esbossos, quaderns de notes, vinyetes gràfiques i altres materials.

stats