FESTIVAL INTERNACIONAL DE CURTMETRATGES DE BARCELONA
Cultura 11/04/2012

El curt creix davant la crisi

El Mecal planta cara a la crisi. El festival de curtmetratges de Barcelona creix en programació i durada. A més de les seccions habituals, para atenció al cinema alemany i els curts de François Ozon.

Xavi Serra
2 min
El curt creix davant la crisi

BARCELONA.Al Mecal no en volen saber res, de la crisi. "Estem cansats de parlar-ne", diu Roberto Barrueco, director del Festival Internacional de Curtmetratges de Barcelona. Així doncs, la nova edició del certamen que s'inaugura avui farà honor al lema oficial "Més per menys". Tot i que el pressupost final és "una incògnita" perquè encara no han sortit les subvencions, el Mecal incrementarà en un 30% la programació.

El nombre de jornades també creix i passa de 10 a 12, concentrant bona part de les projeccions a la seu principal (Cinemes Girona) de dijous a divendres. Barrueco assumeix que "hi haurà menys diners, però si alguna cosa bona té la crisi és que la gent mou el cul".

A punt d'encetar la 14a edició, el director reivindica el paper del festival com a motor cultural de la ciutat. "No som el Sónar, però tenim una presència destacada a Barcelona i un reconeixement internacional creixent", defensa.

Enguany, el Mecal també aposta molt pel vessant industrial del curt i organitza un mercat professional per difondre'l, una iniciativa que corona la creació de tres premis "de compra" en col·laboració amb diferents televisions.

Per donar i per vendre

I dins la programació, curts per donar i per vendre. Una competició oficial amb tres seccions (Internacional, Obliqua i Documental) i seccions paral·leles a cabassos: curts sobre la fi del món, animacions d'autors txecs novells, curts de culte, videoclips, curts sobre heavy metal , curts de terror... "Som un festival que intenta cobrir molts gèneres", afirma Barrueco, i no cal que ho juri. Altres perles del programa són la nova secció de videodansa, la veterana secció dedicada a l'univers femení Womart i una batalla entre dos programadors de curts.

Un dels plats forts del festival és la tripleta de seccions dedicada a Alemanya, el país convidat. Consta d'una panoràmica actual de curts que prenen el pols del nou cinema germànic, una recopilació dels millors curts d'autors consagrats com Werner Herzog, Rainer W. Fassbinder, Tom Tykwer i Alexander Kluge, i una carta blanca comissariada pel berlinès Festival Interfilm.

Només falta la cirereta: una recopilació d'alguns dels curts de François Ozon que es projectarà a l'Institut Francès i completarà una retrospectiva sobre l'autor que prepara la Filmoteca de Catalunya.

stats