Cultura 27/07/2017

La cultura i el transport públic no hauran de pagar l'IVA de les subvencions

La comissió d'hisenda i funció pública del Congrés aprova el projecte de llei de contractes del sector públic

Acn / Ara
3 min
El Macba era un dels equipaments afectats per la nova interpretació de l'Agència Tributària

MadridLa comissió d'hisenda i funció pública del Congrés ha aprovat aquest dijous a la tarda el projecte de llei de contractes del sector públic, que estipula que les subvencions a serveis com la cultura i el transport queden exemptes del pagament de l'IVA.

El projecte és conseqüència d'una esmena del PDECat acordada amb el PP, i tots els partits han donat suport als canvis que s'incorporen a la llei. D'aquesta manera s'acaba amb la incertesa provocada per l'actuació de l'Agència Tributària, que els últims mesos havia reclamat l'IVA de les subvencions a equipaments com el Macba, el CCCB, el Mercat de les Flors i el MNAC, i a serveis de transport com l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM).

L'Agència Tributària interpretava una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 2014 sobre un geriàtric francès que considerava que el centre rebia una subvenció vinculada al preu del servei que oferia. És a dir, que l’aportació pública servia perquè el preu fos més barat. D’aquesta manera es donava llum verda a una doctrina recaptatòria que podia fer trontollar l’actual sistema de subvencions a tot l’Estat, perquè no només es tractava de tornar l’IVA sinó de recalcular les subvencions futures. L'impacte, només en els equipaments culturals de Barcelona, podia arribar als 30 milions d'euros. Per a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), l'impacte superava els 28 milions d’euros. El projecte de llei ho evitarà.

L'acord és fruit d'intenses negociacions i s'ha tancat 'in extremis' amb la votació d'aquesta tarda en comissió. Una vegada debatuts i votats l'informe de la ponència i les esmenes a l'articulat, el text continua la tramitació al Senat.

Segons l'executiu espanyol, la nova llei té com a objectiu, "regular la contractació del sector públic, a fi de garantir que s'ajusta als principis de llibertat d'accés a les licitacions, publicitat i transparència dels procediments, i la no discriminació i igualtat de tracte entre els licitadors". A més, la llei vol garantir una utilització "eficient" dels fons destinats a la realització d'obres, l'adquisició de béns i la contractació de serveis "mitjançant l'exigència de la definició prèvia de les necessitats a satisfer, la salvaguarda de la lliure competència i la selecció de l'oferta econòmicament més avantatjosa".

La diputada portaveu d’ERC a la ponència, Teresa Jordà, considera “molt important aquest acord” en la mesura que fixa un mateix criteri tant per al finançament de la gestió dels serveis públics “com en la promoció de la cultura i les activitats d’interès general, sempre que no existeixi una distorsió significativa de la competència”. Jordà ha detallat que la mesura garanteix la viabilitat econòmica i financera de la gestió dels serveis públics i de les activitats culturals i d'interès general “que d'una altra manera podria veure's truncada” i també aconsegueix, assenyala, que les administracions públiques “no hagin d'incórrer en uns costos addicionals i, per tant, més despesa i més dèficit”.

Jordà afegeix que també es garanteix la neutralitat de l'IVA "ja que aquestes aportacions no suposen una distorsió de la competència". Per la seva banda, el PSOE ha indicat que la llei s'ha aprovat amb una abstenció "crítica" del partit i el secretari de relacions institucionals i administracions públiques del PSOE, Alfonso Gómez de Celis, ha denunciat que el govern del PP ha actuat “a correcuita” per aprovar “per la porta del darrere" aquesta mesura.

stats