L'ESTRENA DE LA SETMANA
Cultura 21/10/2011

La crisi: de la realitat a la pantalla

Josep Lambies
2 min
El film exposa les raons de la crisi amb un registre apte per a tots els públcis. Chandor humanitza Els culpables. Kevin Spacey és un dels seus homes.

Barcelona.Quan el Crac del 29 va fer rodar caps a Wall Street, el cinema es va convertir en l'única morfina eficaç. Els estudis van saturar les sales de comèdies, westerns i altres digestius per combatre el mal que estrenyia el cinturó de milers de famílies. Però en ple segle XXI no és tan fàcil mirar cap a una altra banda, i sembla que la millor alternativa és intentar comprendre el problema de soca-rel. Quan es preparava la caiguda de Lehman Brothers, la gent del cine va ficar el cullerot en una olla que encara és al foc. Avui s'estrena Margin call , opera prima de J.C. Chandor, i un dels màxims exponents d'aquest gènere en auge que intenta explicar la crisi.

A Chandor, l'interès pel sector financer li ve de família. El seu pare va treballar durant més de 40 anys a Merrill Lynch, i tot i que ell es va veure tocat per la fiblada artística, coneix bé el gremi. "Jo no sóc un banquer que defensa altres banquers, però he coincidit amb molts al llarg de la meva vida, i no es pot dir que siguin l'encarnació del mal", declarava el cineasta durant la promoció del film. Margin call explica fil per randa com un grup d'operadors de borsa i analistes de tota mena conviuen a les plantes altes d'un gratacels de Nova York la nit en què tot se'n va anar en orris. Per guanyar-se l'espectador, el film compta amb algunes actors amb ganxo en el repartiment, com Kevin Spacey, Simon Baker i Demi Moore. Però la fórmula no té res a veure amb aquells temps en què el públic podia clavar el cul a la butaca i oblidar durant un parell d'hores que Manhattan vivia dies molt i molt negres.

stats