CONSUM CULTURAL A BARCELONA
Cultura 06/01/2012

La crisi castiga el comerç cultural especialitzat

L'any 2012 ha començat amb males notícies per als comerços culturals barcelonins. Abaixen la persiana la llibreria Martínez Pérez, especialitzada en llibres d'art, i la botiga de discos CD Drome.

X. Cervantes / J. Nopca
2 min
Clients de la botiga CD Drome ahir: d'aquí dues setmanes la imatge ja no es repetirà.

BARCELONAEls mals auguris comencen a fer-se realitat. Des de fa uns dies Salvador Albuixec, president de la Fundació Barcelona Comerç, repeteix que aquest any podrien tancar el 8% de les botigues de la ciutat, sobretot si la situació no millora després de la campanya de rebaixes. Dins d'aquest percentatge s'hi inclouen algunes botigues especialitzades en cultura, com ara la centenària llibreria Martínez Pérez, fundada l'any 1890, i CD Drome, dedicada a la venda de discos de música independent des del 1992.

La principal raó dels tancaments és la crisi econòmica, però no l'única. Manuel Martínez, besnét del fundador de la llibreria Martínez Pérez del carrer València, explica que també hi ha influït "la pèrdua d'inquietuds culturals per part dels ciutadans", i assegura que Barcelona "s'està morint". "La imatge de la ciutat ha caigut en els últims anys, i l'estat actual és deplorable -afirma Martínez-. Les institucions haurien de fer alguna cosa per evitar que els comerços identitaris de Barcelona desapareguin".

Oriol Valls, copropietari de CD Drome juntament amb Jordi Raich, coincideix amb Martínez pel que fa al desinterès cultural. En la seva anàlisi del mercat ha detectat una manca de relleu generacional. "Nosaltres hem crescut amb els nostres clients, que ara són més grans i que, a causa de les obligacions familiars, han hagut de reduir la despesa cultural", diu Valls. Tot i així, creu que el seu negoci podria continuar en un context més favorable. "Pleguem per motius econòmics i després de dos anys de dificultats exagerades", explica.

El copropietari de la botiga de discos del carrer Valldonzella creu que en condicions normals hi hauria espai per a CD Drome, però no en una situació com l'actual. "Som com les nines russes: estem en una crisi dins d'una altra crisi -explica Valls-. La del sector musical és la crisi generada per la pirateria i el consum cultural gratuït, però el que realment ens ha obligat a tancar és la baixada del poder adquisitiu de la nostra clientela".

El cost dels lloguers

"Si haguéssim mirat els nostres interessos -continua Valls-, hauríem d'haver tancat fa dos anys. Hem estat treballant per salvar la botiga perquè crèiem que valia la pena, però també ens hem trobat que teníem un lloguer molt alt, que fa deu anys no ho era tant". Martínez també creia en la llibreria. En el seu cas, la manca de recursos per seguir tirant endavant el projecte ha anat lligada "a les reformes per habilitar una sala per fer concerts, exposicions, cursos i tallers". Després de fer la reforma, explica, el propietari del local va apujar el lloguer. Ara, segons Martínez, "tal com estan els lloguers, només els poden assumir les grans cadenes".

CD Drome tancarà d'aquí dues setmanes, quan acabi el procés de liquidació, i Martínez Pérez la setmana que ve.

Un clàssic amb dificultats

La llibreria Áncora y Delfín de l'avinguda Diagonal, fundada el 1956, també tancarà a mitjans de gener, després de "tretze anys resistint la crisi", segons afirma la seva gerent, Eulàlia Teixidor. "El model de llibreria tradicional com la nostra s'està replantejant: cada vegada ni ha més canals de lectura i més maneres de comprar llibres, i la competència és ferotge", diu Teixidor.

stats